Na Osnovni šoli Fokovci so počastili visoko obletnico in praznovali dan državnosti.

V četrtek je ob 16. uri pri Osnovni šoli Fokovci, potekalo slovesno praznovanje 155. obletnice ustanovitve šole, ki je sovpadlo z obeležitvijo dneva državnosti. 

Pester program, v katerem so sodelovali tudi otroci, je privabil številne obiskovalce in poudaril pomen izobraževanja ter kulturne dediščine v lokalni skupnosti.

Zgodovina šole

Leta 1869 so fokovski občani po ustnem izročilu ustanovili prvo šolo, ki naj bi stala nekje v bližini rotunde v Selu. Takrat so šolo obiskovali otroci iz Sela, Fokovcev in Prosenjakovcev. 

Prvi ohranjeni dokumenti, med njimi fotografija, pa pričajo o poslopju, ki naj bi ga zgradili leta 1873 po načrtih pastorja Janoša Berkeja

Gradnja je bila omogočena s podporo države in prostovoljnimi prispevki lokalnih prebivalcev.

Slavnostni dogodek

Letošnje praznovanje je obsegalo pester kulturni program, ki so ga pripravili učenci osnovne šole. Njihovi nastopi so navdušili prisotne in prikazali raznolikost ter talent mladih ustvarjalcev. Program je vključeval glasbene točke, recitacije in plesne nastope.

Slavnostni govorniki so poudarili pomen izobraževanja in šole kot središča skupnosti, ki že več kot stoletje in pol združuje prebivalce in skrbi za prenos znanja in vrednot med generacijami.

Več si oglejte v spodnji fotogaleriji. 

Komentarji (2)

captain (ni preverjeno)

Hvala vogron , vači bi bili še nepismeni !

občinski peder (ni preverjeno)

pa ti ljudi na slikah mi izgledajo kot da so prva generacija vpisa v to osnovno šolo

Starejše novice