FOTO: Mediaspeed
Počastili desetletja pomurskega madžarskega radia in televizijskih oddaj v madžarskem jeziku.

V Lendavi je včeraj potekala posebna slovesnost ob 60. obletnici radijskega in 40. obletnici televizijskega programa za madžarsko narodno skupnost v Sloveniji. 

Prireditve v lendavski gledališki in koncertni dvorani se je kot slavnostni govornik udeležil tudi predsednik vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je izpostavil pomen medijev pri spodbujanju dvojezičnosti in ohranitvi narodne identitete.

»Tudi Slovenci smo narod, ki ve, kako je, če si izven svoje domovine. Oba naroda, tako madžarski kot slovenski, se dobro zavedata, da je potrebno poskrbeti za tiste izven meja in da jih matični državi ne smeta pozabiti,« je dejal Šarec.

V kulturnem programu so nastopili umetniki iz Magyar Nemzeti Táncegyüttes ter znana pevka ljudske glasbe Tjaša Šimonka.

Ohranjanje kulture in osveščanje o izročilu 

Po besedah vodstva RTV Slovenija gre za pomembni obletnici obeh elektronskih medijev, ki si ves čas obstoja prizadevata za ohranjanje maternega jezika, njegovo dvigovanje na višjo raven in osveščanje pripadnikov madžarske narodne skupnosti o njihovem izročilu, koreninah, kulturi ter pripadnosti.

Program iz lendavskega studia Lendava lahko na malih ekranih s podnapisi spremljajo vsi Slovenci ter tako spoznavajo življenje in običaje prekmurskih Madžarov. Radijski program medtem pokriva tudi obmejni prostor na Madžarskem.

FOTO: Mediaspeed

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice