Slika je simbolična.
33. Dnevi evropske kulturne dediščine in 11. Teden kulturne dediščine se začenjajo v soboto, 23. septembra 2023, v Beltincih z bogatim celodnevnim programom na grajskem dvorišču in v parku ter s slovesnostjo ob 17. uri.

Med 23. septembrom in 7. oktobrom 2023 se bo na temo Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici v 150 krajih širom po Sloveniji in v zamejstvu zvrstilo več kot 450 dogodkov.

Celodnevno druženje z začetkom ob 10. uri bo 23. septembra 2023 v Beltincih. Dan bo obarvan s kulturno dediščino s prikazi in delavnicami, vodenimi ogledi, razstavami, predstavitvami, okušanjem ter prekmursko glasbo na grajskem dvorišču in v parku.

Na otvoritveni prireditvi bo sodelovalo več kot 150 ljudi, prireditev pa bo v vsakem vremenu.

Osrednja slovesnost z bogatim kulturnim programom

Vrhunec dneva bo osrednja slovesnost ob 17. uri, ko bodo v družbi Matevža Čelika Vidmarja, državnega sekretarja z Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Marka Viraga, župana občine Beltinci, in Jerneja Hudolina, generalnega direktorja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, odprli Dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2023.

Kulturni program bo popestril nastop učencev Osnovne šole Beltinci, Ljudskih pevk Kulturno umetniškega društva Lipovci in Veselih Vandrovcev Kulturno umetniškega društva Lipa! Glasbeni gostje bodo člani skupine Marko Banda.

Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v spretnostih, kot so pletenje iz koruznega ličja, izdelava »pantlikov« in različnih rož iz krep papirja za »gančki majoš« in »pozvačina«, pletenje iz slame in šibja, tkanje na statve, risanje, izdelovanje različnih arhitekturnih maket, izdelava nakita iz odpadnega materiala in izdelava sodov, ter spoznavali naravo, reko Muro in mürske ladje.

Na dogodku boste lahko »videli« in »okušali« nesnovno kulturno dediščino, kot so pozvačin, majoš, prekmurska plesa sotiš in šamarjanka, tradicionalno zeliščarstvo ter prekmurska in prleška gibanica.

Ob svetovnem letu prosa bo Kulturno-umetniško društvo Melinci razvajalo z različnimi okusi jedi iz prosa.

Nekateri sodelujoči bodo virtualno predstavili pomen kulturne dediščine ter tradicionalna znanja in spretnosti v znanosti.

Starejše novice