Marjan Dora je v nedeljskih pogovorih tokrat gostil Dejana Prešička, novega ministra za kulturo v Vladi Republike Slovenije.

Prešiček se je kot prvi glasbenik v slovenski vladi nenadoma znašel v funkciji ministra. Tudi sam je menda bil presenečen nad ponudbo. Dotlej namreč nikoli ni bil politično aktiven ali član kakšne stranke. Skoraj deset let je bil direktor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Ko ti je delo v veselje

V družini Celjana, ki je nekaj let živel na Kozjanskem, srednjo glasbeno in baletno šolo pa obiskoval v Ljubljani, je bila glasba zmeraj pomembna. Študiral je v Nemčiji, na akademiji v Frankfurtu in nato tudi v francoskem Bordeauxu, kjer se je specializiral za klasični saksofon.

Kmalu zatem je kot asistent odšel na akademijo v Strasbourgu ter začel prvo resno službo po nekaj letih delovanja kot svobodni umetnik.

»V tujini je status glasbenika zelo priznan, v Nemčiji je mogoče še bolj izrazit kot v Franciji. Se pravi – biti glasbenik je zelo priznan poklic,« razlaga saksofonist, ki je v preteklosti sodeloval z velikim številom orkestrov, in doda: »Najlepše, kar se ti lahko zgodi v glasbi, je to, da dobiš to priznanje, da lahko igraš. Da te najamejo, da igraš. Da potuješ, da sodeluješ s komponisti in dirigenti.«

Glasba je prinesla veliko izkušenj in mu pokazala veliko sveta. Kot pravi, tako ni imel občutka, da sploh dela, dokler pri 38 letih ni postal direktor konservatorija.

Izkušnje iz prve roke

Organizacijski čut je bil zmeraj prisoten v njegovem življenju, se spominja, zato mu je vodenje tako velikega zavoda kot je konservatorij s skoraj 200 zaposlenimi, predstavljalo poseben izziv. 

Veliko se je sicer moral naučiti o kulturni dediščini in medijih, a mu prednost pri delu danes predstavlja predvsem dobro poznavanje položaja umetnikov.

»Zaradi tega je meni kot ministru dialog z udeleženci na področju kulture tako pomemben,« razlaga minister za kulturo.

Sredstva za kulturo vsem, ne le Ljubljani

Že ob nastopu funkcije je vedel, da je kultura finančno podhranjena, da potrebuje nov zagon in pozicijo v družbi, ki jo je po 90. letih izgubila, saj ni bila več gonilna sila ohranjanja jezika in narodne zavesti. Ji to povrniti, danes predstavlja njegov glavni cilj. In dela so se menda že lotili. 

V preteklih dneh so pripravili zakon o kulturnem evru, ki je že usklajen in ki ga zdaj čakajo parlamentarni postopki. Z investicijami v kulturo bi lahko našli rešitve za nekatere infrastrukturne težave v državi. 

»Kar je še dobro pri tem kulturnem evru, je, da naj bi se ta denar porazdelil po celotni Sloveniji sorazmerno, se pravi, da ne bi šel centralistično spet samo v Ljubljano.«

Resda bi tudi po decentralizaciji, za katero si prizadeva, Ljubljana še vedno dobila največ sredstev, saj tako mora biti, a vendarle si želi nacionalne ustanove spodbuditi, da bi več gostovale izven prestolnice.

Bili so gospe in gospodje

Ob koncu je Prešiček spregovoril še o medijih, ki so morda na pragu velikih sprememb. Medijska zakonodaja je po njegovih besedah že skoraj napisana. Januarja jo bodo pregledali pravni strokovnjaki, preden bo mesec pozneje šla v javno obravnavo.

»Zavedal sem se, da je to zelo, zelo pomembna zadeva. Prvič, ker se je v medijih tehnološko veliko zgodilo in tega medijska zakonodaja ne pokriva, predvsem vseh medijev na spletu. Drugič, ker se danes soočamo s težavami, ki jih nekoč ni bilo.«

Ob tem spomni na velike spremembe, ki so nastopile v novinarstvu, delu, ki je nekoč zahtevalo določeno izobrazbo in odnos. 

»Nekoč so mediji imeli urednike – se pravi, da je bil nek filter – ki so še preverili, kaj je res, kaj ni. Danes živimo bolje, kot smo nekoč – govorim materialno – pa imamo lažne novice, imamo sovražni govor … « pravi minister in kot eno od možnih rešitev predlaga finančne sankcije za medijske hiše, ki tovrstne objave dopuščajo.

Sicer pa ugotavlja, da je najhuje, če te stvari proizvaja prav politika. Ta bi navsezadnje morala biti vzor in pokazati civilizacijske norme, ki smo jih dosegli, a jih danes pozabljamo, sklene Prešiček.

V zanimivem pogovoru je beseda tekla tudi o političnem kadrovanju, ljubiteljski kulturi in slovenskem izobraževalnem sistemu. V celoti si ga zdaj lahko ogledate na TV IDEA oziroma v priloženem video posnetku.

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice