Le še nekaj dni nas loči od martinovega, najbolj razširjenega praznovanja v Sloveniji, povezanega z vinom in vinsko kulturo. Preverili smo, kako pomembno je martinovo za pomurski turizem.

Martinovanje pomembno za pomurske turistične delavce

Pomurje ni samo žitnica Slovenije, pri nas zaradi ugodne lege in podnebnih pogojev uspeva tudi vinska trta, ki daje žlahtno kapljico, znano daleč naokrog. Tradicija praznovanja martinovega je v Pomurju še vedno močno prisotna. Na Pomurski turistični zvezi ugotavljajo, da je vsako leto več povpraševanja po dogodkih, vezanih na martinovanje, in posledično s tem tudi povečan obisk prireditev. 

“Praznik Svetega Martina predstavlja zelo pomemben dogodek za turistične delavce v Pomurju. Poleg negovanja in ohranjanja tradicije je to praznik, kjer se različni ponudniki skupno predstavljajo na različnih prireditvah po celotni regiji,” pojasnjuje Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze, in dodaja, da se s skupnim razvojem turističnih produktov krepi tudi stopnja povezanosti in sodelovanja v turistični destinaciji Pomurje. 

Kamenšek razlaga, da martinovanja že dolgo več ne predstavljajo zgolj enoloških prireditev, ampak zajemajo celotno področje enogastronomije. Prireditve namreč nudijo prostor, kjer se poleg vrhunskih vin predstavlja in promovira tudi lokalna kulinarika v sodobni preobleki. 

Martinovanje v zastekljenem kozolcu

V Panonski vasi v Tešanovcih bodo v zastekljenem kozolcu pripravili posebno večerjo na sodoben način s pridihom tradicije. Poleg martinove gosi, ki ob martinovem ne sme manjkati, bodo gostje lahko poskusili tudi kostanjevo kremno juho in dödöle v smetansko čebulni omaki. 

“Smo pa dodali nekaj sodobnega pridiha, predvsem v obliki večernega prigrizka - naredi si sam hamburger in hot-dog na naš način. Tako želimo popestriti večerno dogajanje tudi po večerji,“ pojasnjuje Sanja Zelko, vodja trženja v Panonski vasi. 

Gostje k njim prihajajo iz celotne Slovenije, številni pa martinovanje izkoristijo za večdnevni oddih v Prekmurju. 

“Martinovanje je naš edini odprti dogodek, ki se ga lahko udeleži kdorkoli in preizkusi našo kulinarično ponudbo ter doživi naš ambient na podeželju,” dodaja Zelkova.

Tradicionalni blagoslov mošta

Čeprav se praznik svetega Martina praznuje enajstega novembra, bo v Pomurju pestro že ta konec tedna.
Društvo Gaj iz Filovcev to nedeljo pripravlja že tradicionalni blagoslov mošta. Blagoslovili bodo mošt obiskovalcev in že šestnajstič mošt vinograda Vitis Vita, v katerem je kar 40 različnih vrst vina. 

“Takšne mešanice kakovostnih vin ni mogoče doseči z mešanjem klasičnih sort vina in ravno v tem se kaže posebnost naših vinogradov,” pojasnjuje Jožef Tratnjek, predsednik društva Gaj. 

V društvu si prizadevajo, da se tradicija martinovanja ohranja. Imajo 219 let staro s slamo krito klet, ki jo preurejajo v muzej. V kleti je tudi preša, ki je za obiskovalce zelo zanimiva. 

Številna martinovanja po Pomurju

Osrednjega martinovanja, kot je v Mariboru, v Pomurju ni, bodo pa poleg številnih martinovanj v organizaciji vinogradniških društev in gostincev potekala tudi številna martinovanja na prostem.

Zanimivo bo v Gornji Radgoni, na Kapeli, v Ljutomeru, v Lendavi pri stolpu Vinarium, v Dobrovniku, Strehovcih, Puconcih, Murski Soboti …

Poleg martinovanj na prostem pa bodo potekali tudi številni pohodi, ki bodo ob žlahtni kapljici in dobri hrani blagodejno vplivali na telo.

Martinovanje v Mariboru - štajersko novo leto

Martinovanje v Mariboru med šaljivci velja za štajersko novo leto. A šala gor ali dol, vsako leto vsaj osrednje Martinovanje na Trgu Leona Štuklja znova in znova dokazuje, da ni nič manj kot to.

Obiskovalcem tradicionalnega Martinovanja v štajerski prestolnici, ki se že leta zapovrstjo začne natanko 11. 11. ob natanko 11. uri in 11 minut na Trgu Leona Štuklja, kaj hitro postane jasno, koliko simbolična sprememba nagajivega mošta v opojno žlahtno kapljico pomeni Mariborčanom. Svečani krst mošta, po navadi v družbi vinske kraljice - letos bo oko nad krstom mošta držala Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež - se sicer začne šele ob 14. uri, ko je publika že nestrpno ‘razigrana’. Sledi ključni moment prireditve. Iz mošta spremenjeno vino je ponujeno obiskovalcem.

Martinovanje v Mariboru je največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji, dogodek, na katerem se zbere tudi 20.000 tisoč obiskovalcev iz Slovenije, pa tudi tujine. Letošnja prireditev bo že 36. zapovrstjo.

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prazna slama (nepreverjen)

MOST SE NIKOLI NE KRSTI ampak BLAGOSLOVI s strani tistega, ki je za to usposobljen razen ce se gre za maskarado

administrator (nepreverjen)

meni se je pa njajbolj dopadla
krsta
tovariša tita

In reply to by Prazna slama (nepreverjen)

dim dim (nepreverjen)

Proizvodnja alkohola, zapijanje, alkoholizem..... to je Slovenski nacionalni šport ..... en joint pa kao škoudi zdravji in je zato prepovedani.

Droga (nepreverjen)

Oboje je škodljivo. Vse to so droge in droge so shit. V življenju je kaj drugega, lepšoga za početi, nej se ukvarjati z drogiranjem. Pusti to nesrečnim ljudem, ki jim nekaj manjka.

In reply to by dim dim (nepreverjen)

df (nepreverjen)

DF te si tij očitno že na igli ka si nesrečen človek.

In reply to by Droga (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

kak si kaj df
ljubček moj
ali prieš nocoj
se bova igrala

In reply to by df (nepreverjen)

Yyauuuus (nepreverjen)

DESTINACIJA PREKMURJE:
Steklenk kozolec?!?!
Hod dog in hamburger na martinovi vecerji!?!?!?
Sodobni pridih ???

Kuscar (nepreverjen)

Najlezej je luksus zaj spilati pa se vö metati, firman pa izvajalcan del, keri so to naredile pa nebi poplacali. Dejansko zaj vsi vijdijo blisc tej panonske vejsi, bedo izvajalcov pa ne vidi nisce.... Zalostno!

Starejše novice