Na fotografski razstavi fotoreporterja Srđana Živulovića so v ospredju ljudje, ki so bili s srcem in dušo pri osamosvojitvi, zaradi česar jih avtor fotografij označuje za junake osamosvojitve.

Srđan Živulović je fotoreporter, ki je skupaj s kolegi z Reutersa leta 2015 za fotografijo beguncev pri Brežicah prejel prestižno Pulitzerjevo nagrado.

Ob osamosvojitvi Slovenije je leta 1991 v fotografski objektiv ujel pozitivni naboj, ki ga je bilo ob tem dogodku čutiti. 

»Izluščil sem 36 fotografij, kar je simbol fotografskega filma, s katerim smo včasih delali. Razstava prikazuje ljudi, udeležene v tem procesu, ki so vsak posebej dodali kamenček mozaiku osamosvajanja,« je ob odprtju razstave v Narodnem muzeju Slovenije povedal Živulović.

Razstava se začne z Majniško deklaracijo in zaključi z odhodom JNA iz Kopra. Na eni od fotografij na razstavi pa boste našli tudi Toneta Pavčka.

Fotografije, s katerih sije povezanost

»V posebnem spominu so mi ostale prve večstrankarske volitve. Ljudje so na tisto cvetno nedeljo volili kar na mizah, en čez drugega. Otroci so uživali v sladoledu, v ozračju je bilo neko veselje. Nihče se ni oziral na to, ali kdo fotografira in ali kdo gleda, kaj bo kdo obkrožil,« se spominja fotoreporter.

Živulović se pri svojem delu drži načela: »Če ne greš, ne vidiš. Če ne vidiš, nimaš fotografije.«

Fotografija z aktualne razstave, ki mu je najbolj všeč, je tista, na kateri sedi otrok z očetom in po avtorjevih besedah »čaka boljše čase«.

V nasilnih izgredih novembra lani brutalno pretepli Boruta Živulovića

V nasilnih izgredih, ki so v začetku novembra lani izbruhnili na protestih proti ukrepom, uveljavljenih zaradi koronavirusa, so nasilneži fizično obračunali s fotografom Borutom Živulovićem, sinom Srđana Živulovića. 

Slednji je o dogodku za Ljubljanainfo povedal: »V našem poslu nikoli ne veš, kdaj te kaj čaka. Tako se je mojemu sinu to zgodilo na protestih. To je tako, mizarji so brez prstov, fotografi pa brez zob. Žal.« 

A takšni dogodki mu niso vzeli poguma za opravljanje tega poklica.

»To je služba. Prinaša neko odgovornost in nevarnost. Če se ti kaj zgodi, se pač zgodi,« je povedal.

Včasih je treba počakati, da zgodba do tebe pride sama

Skoraj desetletje je bil zaposlen na Delu, v okviru dela pa je hodil na območja, kjer se je iskrilo, od Kosova, Iraka, Turčije in Romunije do Izraela.

Zadnji dan slovenske vojne je vstopil v vrste agencije Reuters.

Ugledni fotograf je leta 1992 s kolegom Jožetom Suhadolnikom ustanovil Foto agencijo Bobo, kjer so z načrtnim in vestnim delom ustvarili impresiven arhiv fotografij dogodkov pri postavljanju nove države. 

V odgovoru na vprašanje, kakšen mora biti človek, da opravlja to hkrati vznemirljivo in nevarno delo, je Srđan Živulović izpostavil, da ga mora biti malo strah in dodal: »Včasih mora malo premisliti in počakati, da se mu zgodba zgodi sama od sebe.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice