Inšpekcijski nadzor je razkril, kdo je krivec za nezakonito odloženo blato iz čiščenja komunalnih odpadnih vod na zemljišču Vodule v občini Dramlje.

Inšpekcija za okolje in naravo je v ugotovitvenem postopku pregledala kraj nezakonitega odlaganja blata, zaslišala voznika tovornega vozila in vpogledala v uradne evidence. 

Z gotovostjo je bilo ugotovljeno, da je družba LASAZ, d. o. o., odpeljala blato iz čiščenja komunalnih odpadih vod iz Čistilne naprave Ptuj ter Čistilne naprave Rogaška Slatina, in ga nezakonito odložila na zemljišče v naselju Vodule v Dramljah, so sporočili.

Vozili »čudno smrdeče blato«, lastnika zemljišča pretentali

Inšpektorica za okolje je podjetju 1. julija izdala odločbo, s katero je odredila, da mora v petnajstih dneh po vročitvi odločbe, odstraniti celotno količino blata iz čiščenja komunalnih odpadnih vod ter zagotoviti predpisano ravnanje z njim.

To pomeni, da mora blato dejansko dostaviti prevzemniku odpadkov.

Šlo je za okoli 400 kubičnih metrov odpadnega blata.

Na podlagi poizvedovanja pri lokalnem prebivalstvu je inšpektorica izvedela, da so neznane osebe v času prvomajskih praznikov oziroma konec meseca aprila vozile najprej humus, nadalje pa »čudno smrdeče blato«.

Blato so vozili z dvema tovornima voziloma s prikolico rdeče in črne barve, vendar se registrskih številk tovornih vozil sogovorniki niso spominjali. Tudi lastnik zemljišča o vozilu in vozniku ni vedel kaj dosti povedati. 

Je pa lastnik zemljišča zaslišanju izjavil, da mu je znanec predlagal, da mu pripelje zemljo pomešano s sekanci, s čimer se je strinjal, in da je zato prejel 350 evrov, salamo in šest pločevink piva.

Voznik dejal, da je ravnal po navodilih nadrejenega 

22. junija je inšpektorica prejela informacijo o registrski številki tovornega vozila, ki je dne 23. in 26. aprila, na zemljišče v Vodulah vozilo in odlagalo blato iz čistilnih naprav.

Na podlagi vpogleda v uradne evidence je bilo ugotovljeno, da je tovorno vozilo v lasti družbe LASAZ, d. o. o.

Inšpekcija za okolje in naravo je nato opravila zaslišanje voznika, ki je vozil to tovorno vozilo. Zaslišani je povedal, da je na lokacijo v Vodulah odložil blato iz Čistilne naprave Ptuj in iz Čistilne naprave Rogaška Slatina.

Povedal je, da je ravnal po navodilih nadrejenega in da je blato iz Čistilne naprave Ptuj na isto lokacijo vozil tudi njegov sodelavec.

Družba CEP ni nikoli prevzela odpadnega blata, kot je bilo navedeno v evidenci

V inšpekcijskem postopku je bilo ugotovljeno, da je družba CEP kot zbiralec odpadkov izpolnila in potrdila mesečni zbirni evidenčni list, iz katerega izhaja, da je družba dne 31. maja, v zbirni center Bukovžlak prevzela 450.680 kilogramov blata iz čiščenja komunalnih odpadnih voda, ki mu ga je isti dan oddalo komunalno podjetje Ptuj iz Čistilne naprave Ptuj. 

Dne 31. maja in 1. junija pa je kot pošiljatelj odpadkov potrdila še zbirna evidenčna lista, v katerih je navedeno, da je kot zbiralec, 31. maja, oddala 304.940 kilogramov blata iz zbirnega centra Bukovžlak v zbirni center zbiralca odpadkov ML surovine. 1. junija pa jim je oddala še 251.210 kilogramov. 

Ker je bilo v inšpekcijskem postopku ugotovljeno, da družba nikoli ni prevzela omenjenega odpadka v zbirni center Bukovžlak, saj je ta potoval v tranzitu direktno na ML Surovine in ga posledično tudi ni mogla oddati v nadaljnje ravnanje, ter da družba ne vodi evidence o zbiranju odpadkov, kot je določeno, je inšpektorica za okolje Inšpektorata za okolje in prostor, 15. junija pravni osebi CEP izdala odločbo, s katero ji je odredila:

  • da lahko kot zbiralec odpadkov v informacijskem sistemu o ravnanju z odpadki potrdi in izpolni evidenčni list samo za tiste pošiljke odpadkov, ki jih je dejansko prevzela v zbirni center in oddala v nadaljnje ravnanje iz zbirnega centra, 
  • da mora v informacijskem sistemu za ravnanje z odpadki vnašati verodostojne podatke o prevoznikih odpadkov, ki so dejansko prevažali odpadke ter 
  • da mora voditi evidenco o zbiranju odpadkov, v skladu s predpisom, ki ureja ravnanje z odpadki.

5. julija je inšpektorica dobila njihovo pritožbo. Ta je odstopljena na drugo stopnjo na ministrstvu za okolje in prostor.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gfddr (nepreverjen)

Sedaj se vsi delajo pametne in noben ni vedel razloga. Zaporna kazen za vse udelezence, naj premislijo... pogresam pa glas NVO organizacij pijavk od proracuna

Ghost11 (nepreverjen)

Spet zavajanje. Našli so enega za šest piv. Ogromne količine pa drugam. Slovenija

Debeli fuknjenec (nepreverjen)

To je moj drek. Znate mij pedri seremo kak vidre.

Starejše novice