Slika je simbolična.
Delo in Slovenske novice: V Celju vložili obtožnico proti 27 osumljencem kraje barvnih kovin.

Tožilstvo je na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper združbo, ki se je ukvarjala s krajo in preprodajo barvnih kovin. 

Obtoženih je 27 oseb, šest jih je v priporu. Obtoženi so po poročanju Dela in Slovenskih novic od konca avgusta 2022 do oktobra lani kradli in preprodajali električne vodnike iz bakra.

Po navedbah časnika je združba ukradene izdelke iz bakra oziroma barvnih kovin prodajala podjetjem, ki se ukvarjajo z odkupom kovin. 

Vsi obtoženi so brez poklica in prejemajo socialno podporo od 300 do 1300 evrov. Večina obtoženih je končala nekaj razredov osnovne šole, nekaj jih je osnovno šolanje celo zaključilo. Kot navajata časnika, jih večina prihaja iz romskega naselja Lokve pri Črnomlju.

Tožilstvo jih bremeni 17 velikih tatvin in treh poskusov tega dejanja, ko so od tatvine v zadnjem hipu odstopili, saj jih je enkrat zalotil varnostnik, drugič jih je odgnal alarm, tretjič pa so posumili, da jih opazujejo policisti.

Za kraje najemali vozila in uporabljali ponarejene registrske tablice

Po poročanju Dela je bil način izvrševanja kaznivih dejanj v vseh primerih podoben. 

Pred vsakim vlomom so najeli kombinirano vozilo, na katerega so nadeli ponarejene registrske tablice, si priskrbeli orodje za vlamljanje, primerna oblačila, maske, rokavice in druga sredstva za prikrivanje sledi. 

Za medsebojno komunikacijo so nenehno menjavali mobilne telefone in številke.

Tarča tatov bakra tudi Planica 

Samo konjiški proizvodni obrat Baumuller Dravinja so obiskali kar trikrat in podjetje oškodovali za več kot 35.000 evrov. Iz zunanjega skladišča družbe Zikas v Kasazah v žalski občini so obtoženi ukradli električne vodnike, vrednost plena pa je znašala 118.726 evrov, poroča časnik.

Kriminalna združba je kradla, dokler je ni razbila policija. Sredi avgusta lani jim je uspela ena zadnjih tatvin in to na prizorišču Planice. 

Ob objektu Kavka so jemali električne kable, vtičnice, vtikače in spojke, jih nalagali v vozila ter odpeljali. Lastnik predmetov, Javni zavod za promocijo zimskih športov Sloski, je bil oškodovan za 57.140 evrov, še poroča Delo.

Od 27 obtoženih jih je šest v priporu, nekateri od njih pa so že bili obsojeni zaradi kraj, ropov, goljufij in drugih kaznivih dejanj.

Komentarji (8)

trg zmage

Lepo, lepo... prejema socialno pomoč okrog 1.300 eur in še krade?
Vsak, kateri je bil že obsojen naj dobi dvojno kazen s prisilnim delom! Kopati in popravljati je potrebno jarke, vlačiti podrta drevesa iz gozdov ipd...
Vsaj v Soboti smo imeli pred desetletjem ali več tudi smetarje, kateri so pobirali smeti in teh niti dandanes ne manjka. Dati jim tisti smetarski bicikel, spremljevalca, kateri ga bo lahko fizično obvladal in mogoče dodelil po potrebi "šamar sa brojnijim intezitetom in jaće jaćine udaraca...), pa bo mir.
Ko pa bodo imeli tako klene dlani, da se žulji več ne bodo pojavljali, pa jih spustiti na svobodo. Kradli več sigurno ne bodo!

nasi (ni preverjeno)

Pa naši so ga nej bili poulek.

In reply to by trg zmage

čarni vrag (ni preverjeno)

migranti
levnuharski migrantosi

In reply to by nasi (ni preverjeno)

Taraaa (ni preverjeno)

Vsem takoj ukiniti socialno in jih poslat delat v kamnolom.

99ppo (ni preverjeno)

Kulturna obogatitev v svojem sijaju. In se jih vabijo s socialnimi transferji za nic dela.

nagicigan (ni preverjeno)

Prokleti cigani, pa ne more jim nihče nič, ker so ZAŠČITENI.

Niko i ništa (ni preverjeno)

Živeli ROMI
dol s komunističnimi lopovi
katera stranka je že plenilska stranka
naj mi kdo to pove

Rvpilot (ni preverjeno)

Kaj mi podpiramo in futramo

Starejše novice