Družina Lah, trije odrasli invalidi in nadvse priden najstnik, po sanaciji strehe spet na suhem, a zgodba ni niti blizu srečnega konca.

V vasici Gornji Ključarovci, nedaleč od Ormoža, živi skromna štiričlanska družina Lah. Njihov dom je 111 let stara, nekoč mogočna kmečka hiša, povezana z gospodarskimi objekti.

56-letna Matilda skupaj z možem, 65-letnim Jožetom, 31-letno hčerko Viktorijo in njenim 14-letnim sinkom Tonijem živi v slabih pogojih, a verjame v lepšo prihodnost.

Marsičesa nimajo, a pravijo, da vsaj lačni niso, saj si sami pridelajo praktično vse, kar potrebujejo. Imajo nekaj živine, krav in pujsov ter veliko perutnine. Obiskovalce pa pozdravlja kuža Reno.

A povsem drugače je na področju zdravja

Obiskovalce sprejmejo z odprtimi rokami. Iz njih izvira nekakšna posebna toplina, ki greje skoraj kot stara peč na drva, ki tudi širi toplino po celotnem prostoru.

»Pri nas nikoli ni mrzlo, saj vsi trije bolehamo in potrebujemo toploto. Veliko kurimo, saj imamo lasten gozd in si drva sami pridelamo. Tudi lačni nismo, saj si pridelamo skoraj vse, kar potrebujemo. Zamrzovalne skrinje so polne mesa in tudi zelenjave, vse iz našega hleva oziroma vrta,« razlaga Matilda, zelo zgovorna in brez dlake na jeziku pa sta tudi Jožef in Viktorija.

Matilda nam razloži, kako težko življenje je imela. Vseskozi je na domačiji, kjer je tudi rojena, po očetovi smrti je morala izplačati dve polsestri, saj bi v nasprotnem ostali še brez tega, kar imajo.

Sama ne dobi nobene pokojnine ali podpore, ker ji zaradi zemlje ne pripada, tudi ko zaprosi za enkratno pomoč, ji rečejo, da naj gre delati, ker da ima roke. Mož Jože pa prejema 340 evrov invalidske pokojnine. Vrsto let je bil zaposlen v Tovarni sladkorja Ormož, ko pa se je tovarna zaprla, je ostal brez službe, vmes je padel z jablane, ko je obiral jabolka in si zlomil tri vretenca.

Pol leta je bil priklenjen na posteljo, pozneje pa se nikoli ni vrnil v staro kondicijo. Res je hodil h kmetom v okolici pomagati, a kašnega težjega dela ni mogel opravljati.

Doma je tudi priden, saj skrbi za živino, skupaj pripravita tudi drva za kurjavo in sploh se trudijo, da imajo hrano in drugo najnujnejše.

Matilda pogosto peče kruh v domači krušni peči, imajo polne skrinje mesa, tudi mleka ne manjka, smetane, domačih jajc ...

Namesto, da bi jim pomagali, so želeli odvzeti osmošolca Tomija

Pred dobrim mesecem so dobili novo streho, tako da jim vsaj ne zateka ob vsakem deževju, pred nekaj več kot enim letom pa so jim uredili tudi kopalnico, za katero so morali prodati zemljo in mladinsko sobo.

S to potezo, so se rešili pritiskov, da bi jim odvzeli otroka, pravijo.

»To, da se je vse dobro končalo, smo hvaležni predvsem Rdečemu križu in županu občine Sveti Tomaž Mirku Cvetku, ki so nam v veliki meri pomagali, zlasti pri nujni sanaciji strehe, gradnji kopalnice in sobe za fanta. Če njih ne bi bilo, bi se zgodba najbrž odvijala še bolj žalostno,« nam ob obisku v njihovem skromnem, a prijaznem domu, zaupa Matilda.

Sedaj, kot pravijo Lahovi, je tudi sodišče ugotovilo, da je soseda k njim neupravičeno pošiljala socialne delavce, policijo in celo kriminaliste, katerim naj bi lagala, kako fanta doma pretepajo, pa tudi, da nima kaj obleči in jesti in podobno.

Tudi šola se je zavzela zanj, da je ostal pri svojih najdražjih. Fant je tudi več kot soliden učenec, ki po osnovni šoli namerava obiskovati zdravstveno šolo, rad bi našel tudi dobro službo, da bi lahko pomagal tudi svojim najbližjim.

Veseli bi bili, če bi lahko zamenjali okna

Kljub vsemu Lahovi ne tarnajo, saj so vajeni skromnosti in težkega življenja, prizadene pa jih krivica, kot je poskus, da bi jim vzeli pridnega fanta Tomija.

Tudi, ko niso imeli kopalnice fant nikoli ni bil zanemarjen ali umazan, pravijo, lani pa so dobili kopalnico, ob tem so za fanta uredili posebno sobo.

»Prodala sem njivo, a mi ni žal, samo da je fantu lepše. Že od leta 2018 so nam začeli urejati kopalnico preko centra za socialno delo, a naredili niso veliko in smo potem morali sami, s pomočjo Rdečega križa in župana oziroma občine, ki je poskrbela za pohištvo v vnukovi sobi,« nam je dejala Matilda in dodala, da so sedaj dobili novo streho in jim več ne bo zatekalo.

Uspelo jim je pridobiti 9000 evrov iz Eko sklada, za les pa so poskrbeli sami iz svojega gozda in so zdaj vsaj na suhem.

Čeprav ne zahtevajo in ne prosijo ničesar, bi bilo veseli, če bi lahko zamenjali okna, mogoče uredili centralno ogrevanje, prepleskali stene, posegli tudi po zunanjosti hiše ..., a kako, ko pa imajo tako skromne prihodke, s katerimi mnogi ne bi mogli niti preživeti vse dni v mesecu.

Dva telička za sveto birmo

Ker to soboto Tomija čaka sveta birma, drugih sredstev pa nimajo, so se Lahovi odločili za ekstremno potezo. Prodali so dva telička, da bodo sina oziroma vnuka, ki jim pomeni vse na svetu, primerno oblekli in pripravili za omenjeni sveti zakrament.

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

Pomagajmo si lidge, stopimo vö iz sfoje faušije, itak nan je fsen sojeno isto. Neje važno či si čaren, beli, odkec si. Važno je ka pomagamo.

..... (nepreverjen)

Ce so nasli denar za izgubljeno bivšo pevko skupine Tabu, bodo isti ljudje še tule.

Slovenc (nepreverjen)

To se pa zgodi ko maš soseda keri je fuknjene in ti ne da miru. Kelko san ges iz članka prebral oni ne prosijo nič so pa meli velike probleme zaradi prijav sosede. Tudi ges mam podobne izkušnje z mojo sosedo kera vse vidi vse čuje in vse zna. Mi je enkrat policiji pozvala domov ker kao mučim psa, mi pa sploh psa pri hiši nejsmo meli, samo se je zajeb. zaradi krive prijave je na koncu ona dobila plačilni. Ges tej družini želim vse dobro, če do se pa slučajno zberala kakšna sredstva pa objaviti trr za nakazilo, nejsan bogataš ali nekaj pa lejko dan.

Pick88 (nepreverjen)

Za gospo Tabuja je denar...za sirote pa nega tak je gnes den...Država bi lejko mejla nekše fund za takše stvari in za bolano deco operacije itd.Njajte faušijo pa stopimo skup tistih 5e nemo nej bogate nej sirote..Sako minuto se nan lejko živ obrne na glavo in mo hvaležni če nan što da vsaj 1e

Doktor55 (nepreverjen)

odprite sms donacije, vsak prispeva 5 eur najlazje in najhitrej do denarja, prvi dam 20 eur...

Mjkox (nepreverjen)

Naj se odprej racun ali aktivera sms donacije pa stopimo skup pa nekaj ze zberemo...

Falko (nepreverjen)

BEREM PRISPEVEK, LJUDJE SE NE PRITOZUJEJO, DOLOCENE MOTI DA ZIVIJO NORMALNO..

alkimist

Pa halo, izpostavili ste družino, napisali žalostno zgodbo, za podatke kama lejko pošlemo pejneze je pa časa svalilo?
Glavno ka vi s kliki pridete do svojga, ostalo več nema veze.

emmmmm (nepreverjen)

Ka izpostavin par dejstev keri veljajo za vse ogrozene drzavljane republike Slovenije! Vsak upokojenec ma pravico vloziti za dodatek k penziji in te “penzija” znasa malo cez 500€, vsak invalid dobiva tudi dodatke v visini do 400€ + otroske, brezplacni prevoz v solo in brezplacno hrano v soli… RS ma razpis za obnovo hise tistih keri so pod pragon revscine v visini 15.000€ za okna, streho, fasado + dodatni denar za ogrevanje, kar pomeni nova pec itd. To je izkoristilo dosti revnejsih prekmurcov! Poleg vsega revni dobijo 2x na leto 1x socialno pomoc, ce sta dva to nanese lejko 2000€, kar je dovolj za drva ali poplacilo zapadlih poloznih! Poleg vsega lejko zaprosijo za mesecne pakete hrane in so opraviceni placila RTVja… Puno se da resiti, puno se da prihraniti ampak trbej se malo
pozanimati!

Ohjoj (nepreverjen)

Lepo piše da ji socialna ne pripada ker ima v lasti zemljo, kurjavo imajo svojo.

In reply to by emmmmm (nepreverjen)

Piva (nepreverjen)

Naj odprejo ttr račun ker pitanje če zbiramo prostovolne prispevke ce bodo dobila zbrani denar trr je bol sigurno

Ambam (nepreverjen)

Delovna akcija, pop tv

smrkci (nepreverjen)

Socijalno naj vzame otroke bogatašem ker njihovi otroci so naj bolj problematični ker vse imajo in si lahko privoščijo vse tudi norčevanje iz revnih,Vi na socijalnem nimate pojma od pojma kaj je resnica,glavno da vi vlečete plače,iz revnih se delate norca bogataše pa hvalite in se znjimi slikate,ko vam pa en reveš reče resnico potem je mi pa zagrozite da ste vi uradna oseba v tej zavoženi državi ni, in nikoli ne bo uradne osebe ker ste vsi šalabajzeri,za mene navadnega smrtnika.

Vipko
buldog

Do konca šolanja (5,6 let) sem pripravljen temu fantu nakazovati 20 evrov na mesec. Direktno na njegov račun, brez posrednikov. Ni veliko, a za nekaj bo že. Naj mi posredujejo njegov TR! Moja zaveza.

MTS (nepreverjen)

SOBOTAINFO, ČI ŽE PIŠETE, TE POSKRBTE TUDI, KA SE ODPRE TRR ALI SMS DONACIJA!

Človekčloveku (nepreverjen)

Prav prijetno (če se lahko tako izrazim ob opisani zgodbi) je prebirati komentarje, kjer je izražena želja po pomoči do sočloveka. Imamo še to zavest, kljub temu, da nam zadnje čase v ospredje vrivajo samo eno sprevrženost.
Ko ogreješ srce drugega, je tudi tebi toplo pri srcu. :)
Hvala za vse te dobre ljudi, ki se skrivajo pod zgoraj opisanimi komentarji, se jim pridružujem - ampak seveda z NADZOROVANIM transferjem (direktno).

Tara 123 (nepreverjen)

Emmmm
Zanima me sto dobi telko pejnez iz socijalne. Upokojenci NE z 600e zivita dva in do socijalne pomoci nimata pravice. Zraven sta se oba bolana in se morata znajti. Ce bi se napisal trr za druzino bi jim iz srca dala vsaj 10 e, ker zal vec ne zmorem. Jaz 10 e drugi 10 e in bi se nabralo.
Tej pa ka pijsejo noroste pa ne vedo kaj je skromnost saj so navajeni luksoza.

Nasa90 (nepreverjen)

Či lejko rešavlemo naše "dive" iz Amerike, bomo verjetno tudi v tej zgodbi.
Povejte kama lejko dan svoj prispevek in ga tudi bom v ton primeri.

Motorola (nepreverjen)

Vidim da ste zbrisali moj prejsnji komentar ko sem napisal da zakaj ne prodajo kaj majo in gredo v stanovanje ali hiso ki je normalnejsa. Nisem mislil nic slabega s tem samo ocitno ste tak vzeli. Sam sem bil v podobni situaciji kot so oni. S tem da mi nismo imeli nic posesti in je se sel denar za najemnino katera je zamujala vsak mesec. Gozda nismo imeli. Nismo imeli njive le en mali vrticek. Tak da bolj kot berem bolj se mi zdi da je dobra ideja ce prodajo vse to in dobijo vsaj za pol hise. Ostalo pa na kredit bodo ziveli v boljsem in lepsem okolju. Pa se soseda se resijo.
In ne mi rect da nic ne dobijo za to kar imajo. Njive so zelo iskane. Gozd pa tudi takoj proda in ne za mali denar. Enako je z hiso.
Zdaj pa dislikajte zopet ker ne razmisljam enako in se mi nehce ne zasmili takoj.

- (nepreverjen)

Ge do pa v stanovanju meli vrt pa povali živali ka do vsaj za gesti meli. ?? Pa s ken do kurili? Vej jin pa samo najemnina pa elektrika vse požreta ka dobijo ka pa še vse ostalo..

In reply to by Motorola (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Zakaj treba dva telička za birmo?

Zaprosite za p… (nepreverjen)

Pridobite posojilo v samo eni uri !!! Ali potrebujete posojilo za odplačilo računov ali za vlaganje v vaše podjetje, me kontaktirajte zdaj
če da, me kontaktirajte na [email protected]

Doltory (nepreverjen)

Pozdravljeni, ugledni,
Ali potrebujete posojilo od zaupanja vredne, znane in odobrene posojilne družbe?
Prosimo, kontaktirajte nas za več informacij neposredno preko našega e-poštnega naslova [email protected]

Kučan (nepreverjen)

Danes sem srečna ženska, ker mi je dr. Igbinovia pomagala najti ljubezen svojega življenja. V službi je bil ta človek, ki ga imam tako rad, a ga nisem mogel dobiti. Postala sem razočarana in nisem vedela, kaj naj storim, dokler me prijateljica ni predstavila močnemu duhovnemu zdravniku, ki mi je razložila, kako je uporabil svojo duhovno modrost, da je obnovil njen odnos z bivšim ljubimcem. Nato sem stopila v stik z dr. Igbinovio, povedal mi je, kaj naj naredim in sem to v celoti naredil. Danes živim srečno z ljubeznijo svojega življenja in imava 0e otrok. Skupaj sva že dve leti in najina ljubezen raste vsak dan. Če imate razmerje ali zakonske težave, se obrnite na [email protected], lahko ga tudi pokličete ali WhatsApp +12162022709 in viber +12066713285, če potrebujete njegovo pomoč

maja897 (nepreverjen)

Danes sem zelo vesel tega, kar je zdravnik Igbinovia, veliki čarovnik, naredil v mojem življenju. že nekaj let sem imela nesporazum z možem in tako sva se razšla do 3 let, a nekega dne sem videla objavo Lise Andrew, ki je na internetu objavila, da je dr. Igbinovia odličen čarovnik, ki ji je pomagal pri urok, ki je vrnil njenega moža, zato sem se odločila, da kontaktiram dr. Igbinovio, da mi pomaga, in zagotovil mi je, da se bo moj mož vrnil k meni. na srečo sem danes zelo vesela, da pišem na tem blogu, da se je moj mož vrnil k meni, kot je rekel veliki čarovnik dr. Igbinovia in mi obljubil: Ali imate težave z možem, dobitno listko, fantom, punco, odnosi , ste poročeni ali v pisarni in mislite, da ste jih izgubili? ne skrbite več, ker vam lahko pomaga dr. Igbinovia, odličen urok, tako kot mi je pomagal vrniti svojega moža. V redu, kontaktirajte dr. Igbinovia za vašo pomoč danes preko e-pošte: [email protected] lahko tudi pokličete ali WhatsApp njegovo telefonsko številko +12162022709 in viber +12066713285

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice