Kibernetska kriminaliteta zahteva posebno pozornost, kazniva dejanja na spletu porasla tudi v Pomurju.

Zakorakali smo v februar, mesec varne rabe interneta, ki uporabnike spodbuja k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse ter k spoštljivi komunikaciji. Osveščanje o varni in odgovorni rabi interneta bo vrhunec doseglo prihodnji teden, v torek, ko bomo obeležili svetovni dan varne rabe interneta.

Izreden tehnološki razvoj družbe je v mnogih pogledih olajšal življenje ljudi, toda sodobne tehnologije in digitalizacija so hkrati prinesli nove priložnosti za nepridiprave, ki digitalna orodja izrabljajo za izvajanje kaznivih dejanj. 

Tako je tudi delo policistov na področju odkrivanja in preiskovanja kriminalitete danes drugačno, kot je bilo v preteklosti. Ugotavljajo, da se velik del kriminalitete – tudi gospodarske in organizirane – seli v kibernetski prostor, v različna zaprta družbena omrežja, klepetalnice in temni splet. Problematična je predvsem precejšnja anonimnost kriminalcev, ki jo omogočata kriptiranje sporočil in govora, ob tem pa se nenehno pojavljajo še vedno nove aplikacije, ki jim močno olajšujejo delovanje.

Vdori in zlorabe postali vsakdanjik

V Policijski upravi Murska Sobota ocenjujejo, da se je v Pomurju število kaznivih dejanj, izvršenih na spletu ali z njegovo uporabo, v zadnjih letih povečalo.

Govora je o različnih vrstah kaznivih dejanj, »nedvomno pa med najbolj problematična spadajo kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost in druga kazniva dejanja zoper premoženje ter gospodarstvo (velike tatvine, goljufija, napad na informacijski sistem, itd.),« pojasnjujejo v PUMS. 

Policisti med drugim zaznavajo nove spletne oblike kibernetske kriminalitete, predvsem goljufij, kjer storilci izvršujejo kazniva dejanja iz tujine, žrtve pa so slovenska podjetja in slovenski državljani.

»Posebno pozornost vsekakor zahteva področje gospodarskih deliktov in v zadnjem obdobju vse bolj kibernetska kriminaliteta. Vdori in zlorabe so več ali manj postali vsakdanjik,« so soboški policisti zapisali v Letnem poročilu o delu za leto 2017.

Prav tako se na medmrežje vse bolj seli izsiljevanje. S tega vidika še posebej izstopa leto 2015, ko so policisti zabeležili izrazit porast tovrstnih kriminalnih dejanj, pri čemer se je večina primerov odvilo prek interneta ali pametnih telefonov, predvsem na družbenih omrežjih.

Uradna statistika razkriva, da se je v letih od 2014 do 2018 na območju Pomurja zvrstilo skupno 76 kaznivih dejanj s področja računalniške kriminalitete ter 12 primerov prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva. Podatki za leto 2019 bodo sicer objavljeni v prvi polovici letošnjega leta. 

Število kaznivih dejanj na območju soboške policijske uprave glede na leto si oglejte v interaktivni infografiki:

Nove nevarnosti zahtevajo nova znanja

Z razvojem novih zločinskih praks so se seveda povečale tudi potrebe po izobraževanju na področju preiskovanja tovrstnih kaznivih dejanj. 

»Kriminalisti in policisti PU Murska Sobota se sprotno izobražujejo, pri čemer pa je potrebno poudariti, da se zaradi kompleksnosti tovrstnih kaznivih dejanj kriminalisti SKP PU izobražujejo tudi v tujini in svoje znanje nato prenašajo na druge kriminaliste in policiste,« so zapisali v PUMS.

Dodati velja, da se veliko kibernetskih napadov in spletnih goljufij še vedno zgodi zaradi nepazljivosti oziroma malomarnega ravnanja uporabnikov samih. Veliko koristnih nasvetov in informacij v zvezi z varno rabo interneta lahko najdete na straneh slovenskega Centra za varnejši internet in točki ozaveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice