V okolici mariborske šole se je včeraj zadrževal moški srednjih let, ki je nagovarjal otroke, jim grozil in jim govoril, da jim ima nekaj za pokazati. Na policiji so potrdili, da so prejeli prijavo domnevnega nadlegovanja, osumljenca pa so že prijeli.

Starši otrok, ki obiskujejo Osnovno šolo Tabor 1, so včeraj prejeli obvestilo, da se ob šoli zadržuje sumljiv moški, ki nadleguje otroke. Obvestilo je za Mariborinfo potrdila ravnateljica osnovne šole Martina Rajšp, ki je dejala, da ne gre za potegavščino in poziv staršem drži.

»Opozorila smo prejeli s strani staršev in s strani trgovk, ki delajo v bližnji trgovini,« je za Mariborinfo dejala ravnateljica in pojasnila, da naj bi dotični moški otrokom govoril, da jim bo 'nekaj pokazal', nekaterim naj bi celo grozil s fizičnim nasiljem in umorom.

»Se pa slednje ni dogajalo na šolski ploščadi oziroma na šolskem igrišču, da bi to dogajanje lahko nadzorovali,« je za Mariborinfo še dejala ravnateljica, ki je že na to temo govorila s policisti.

Policisti domnevnega osumljenca že prijeli

Da so v zvezi s tem prejeli prijavo, so potrdili tudi na Policijski upravi Maribor. »Policisti Policijske postaje Maribor II so včeraj popoldan prejeli prijavo domnevnega nadlegovanja ene od učenk v bližini Osnovne šole Tabor I v Mariboru. Učenka je ravnala pravilno in se zatekla po pomoč v bližnjo prodajalno,« so povedali za Mariborinfo.

Policisti že od prijave naprej vodijo intenzivno preiskavo tega primera, prijeli so tudi že domnevnega osumljenca. Več informacij javnosti zaenkrat ne morejo posredovati.

Dodajajo, da glede na do sedaj zbrana obvestila ni razlogov za preplah ali prestrašenost. »Policisti bodo vsem učencem, mladostnikom, sprehajalcem, uporabnikom igral…, še naprej zagotavljali absolutno varnost. Vseeno pa velja opozoriti, predvsem otroke, kako ravnati v takih primerih,« so sporočili. 

Kako se naj otroci obnašajo ob stiku z neznanci?

»Policisti sicer namenjamo veliko časa ozaveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah,« še razlagajo na Policijski upravi Maribor. Ob tem so delili napotke, kako ravnati v takšni situaciji. 

»Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovorijo na vprašanje, vendar naj se v pogovor ne zapletajo in naj ostanejo na varnostni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive. V kolikor bi se počutili ogrožene naj se zatečejo k odraslim osebam, v šolo, trgovine, frizerski salon …, kamorkoli, kjer se bodo počutili varne in naj povedo, kaj se je zgodilo ter od tam obvestijo starše,« pojasnjujejo. 

Policisti sicer v okviru preventivnih predavanj po šolah opozarjajo otroke na okoliščine, ki so lahko v takšnih primerih zanje nevarne in kako naj reagirajo. Tudi starši lahko v pogovoru z otroci pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci.

»Zelo pomemben je pogovor,« še sporočajo policisti: »Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben. Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to lahko strip ali knjiga in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč.«

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Replika (nepreverjen)

Takše bi trbelo vse kastrirati.

Jug (nepreverjen)

Praf maš, pa ešče poleg toga bi ga trbelo strojno posijliti😠

In reply to by Replika (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

In ta ista stroka, kera to guči ka se moreš cepiti, ti v isti sapi tudi povej ka te cepivo ne zaščiti pred virusom in ka si tudi po cepljenju še naprej prenašalec virusa. Zakoj ste se torej cepili?
Če odmislimo oslarijo o čipih in ostalih nebulozah, me resno zanima zakoj se ljudje cepite, če vas pa to cepivo ne obvaruje pred boleznijo, niti druge ne obvaruje pred tem, da jih vi nebi okužili? Ali pa pač spadate med tiste keri se zdaj tak na velko cepijo samo za to ka do lejko nekan šli?
Kakšna je to bolezen kera nuca takšen marketing tak kak ga ma tej virus? Strašne zadeve se same promovejrajo in ne rabijo vlad in strok ka bi nan razlagali kak je nekaj nevarno. Če samo pogledneš retoriko politikov in stroke, ka čuješ? Cepite se ka te lejko šli na morje, cepite se ka te lejko šli v gostilne, cepite se ka te lejko šli na koncerte, cepite se, cepite se, cepite se....
Nišče pa več ne omenja ka se naj cepimo ka nemo zboleli, ka nemo druge okužili, ka mo reševali življenje......
Nej..... cepite se ka te lejko nekan šli. Torej..... vi ka se cepite na podlagi pripročil takšne stroke ste isti kak tisti ka se ne cepijo zato ka mislijo ka do jin vstavili čip.
Po moje je bole resnica ka so cepljeni tisti ka so vodljivi. Ges se ne mislin cepiti nikoli, pa nej zaradi nekše teorije zarote ali koga koli drugoga. Pač san se odločo ka mejne nešče nede napelo na cepljenje na podlagi prirejenih podatkon in samo zato ka mo lejko šou na morje. Pa san nej glih neizobraženi kak trdiš ka smo tisti ka se ne cepimo. Cejlo leto san se pazo, se držo ukrepov ka san nej zbolel, zdaj pa kak zdrav človek naj sprejmen nekšo cepivo za keorga mi nišče ne garantejra ka de me pred bilo čim zaščitilo. Vi ka ste cepljeni bi mogli biti zadaj označeni kak največja grožnja, nej pa mi necepljeni. Vi te zdaj mislili ka ste rešeni in te opustili zaščitne ukrepe in te veselo raznašali virus še naprej med narodon.
Mi je pa najbole smejšno ka naprej vlačite teorije zarote tisti, keri ste verjetno tudi pred enin leton tiste ka so gučali ka de se zgoudili in ka se zdaj dogaja, označevali za teoretike zarote. Pazi ka se nede čez pol leta tudi kaj od tistoga ka zdaj označuješ za teorijo zarote pokazalo kak nekša nova normalnost.

sandi 1 (nepreverjen)

jaz ne razumem, ker če že en otrok nekaj omeni staršem ali učiteljici glede tega ........ ALI JE TAKO TEŽKO POSTAVITI SKRITO KAMERO ali več in imajo takoj dokaze.

delavec58 (nepreverjen)

nas so nekočv šolah učili da treba vsakega pozdraviti. dandanes prej pokličejo policijo. nori svet.

Starejše novice