V Murski Soboti je očitno nekdaj bilo bogato kavarniško življenje, ki je povezovalo ljudi v kulturnem, družabnem in  kulinaričnem smislu. Ste vedeli, da smo v našem mestu imeli kar nekaj slovitih kavarn?

Prva kavarna pri Hotelu Dobrai

Zgodovinar Franc Kuzmič pravi, da je stala prva kavarna v Murski Soboti pri poznejšem Hotelu Dobrai, in to Cazino, ki se omenja že leta 1875. Tu se je odvijalo družabno življenje; šah, kartanje in plesi, imeli pa so tudi svojo knjižnico. Sem je zahajala pretežno madžarska elita.

Leta 1909 je bil Cazino na novo odprt in preurejen, projektant opreme pa je bil domači arhitekt Laszlo Takač. Kavarni so rekli Velika kavarna, pozneje tudi Kavarna pri Kroni. Okrog leta 1920 je imel v posesti omenjeno kavarno kavarnar Geza Legenstein.

Hotel Dobrai in Aleksandrova ulica, danes Slovenska ulica.

Legensteinovo kavarno je gimnazijski profesor Sušnik, ki je služboval v Soboti v letih 1922-1925,  imenoval »kulturno središče«. Po besedah Kuzmiča je bila srednje velika nizka, prijetna soba. Le karbid je smrdel, takrat namreč elektrike še ni bilo. Tu je bilo tudi zbirališče športnega kluba Mura. 

Faflikova kavarna

Leta 1936 je stavbo stare hranilnice na današnji Slovenski ulici nasproti Blagovnice kupil Alojz Faflik, jo preuredil za potrebe gostinskega lokala, a ni bistveno spremenil njene zunanje podobe.

Razglednica je iz leta 1913, takrat je tu bila hranilnica. Čez trinajst jo je Faflik preuredil v kavarno.

Kavarna Franja Meolica

V kavarni Franja Meolica so lahko postregli s tremi vrstami kave, dvema vrstama mleka, tremi različnimi čaji, navadnim in jajčnim punčem, osmimi vrstami likerjev, s slivovko ali konjakom. Na zalogi so imeli še sedem vrst buteljčnega vina, tri vrste šampanjca, petanjsko slatino, malinovec in limonado. Gostom so po želji postregli tudi z manjšimi prigrizki iz jajc in sardin.

Pri delu v kavarni je sodelovala vsa družina. Kavarnarji so imeli običajno zaposlenega enega ali dva natakarja. Izbranim gostom je običajno stregel sam lastnik kavarne.

Kavarna Franca Sočiča

V kavarni Franca Sočiča, na današnji ulici Staneta Rozmana ob nekdanji glasbeni šoli, so vsak konec tedna potekali plesi, na katerih je igral eden od dveh soboških ciganskih orkestrov: Čičeri ali Baranja, dodaja Kuzmič. Plese ali veselice pa so občasno prirejali tudi v drugih kavarnah.

Tovarnar Josip Benko je leta 1924 v svoji poslovni stavbi na Lendavski cesti odprl kavarno, ki se je pozneje preimenovala v pivnico in zajtrkovalnico.

Sočičeva kavarna

V vsaki kavarni je lahko gost prebiral različne domače ali tuje časopise in revije. Največja izbira časopisov naj bi bila v Faflekovi kavarni. Kot zanimivost povejmo še to, da so bili stalni gostje soboških kavarn po svoji politični pripadnosti in profesionalni dejavnosti pogosto strogo ločeni, dodaja Kuzmič.

Po vojni je sicer delovala tudi kavarna pri hotelu Zvezda, Centrali (prej Fafliku). Leta 1967 je bil zgrajen hotel Diana s kavarno, v začetku 70. let pa je v središču mesta iz Expres bifeja nastala še kavarna Jelša.

Foto: Murska Sobota ''inda''

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
nekdaj (nepreverjen)

Lepo, da izvemo, kako bogato je bilo nekoč kulturno in politično življenje v našem mestu.Že takrat je bila to kulturna in politična prestolnica Pomurja, kar se je izkazovalo v številnih dejavnostih regijskega pomena, ki so se odvijale in živele v našem mestu.Zahvala vsem nekdanjim mestnim veljakom, ki so znali mesto dvigniti na tak svetovljanski nivo.Upajmo, da bo mesto dobilo nazaj to, kar mu pripada in kar je nekoč že bilo.

sedaj (nepreverjen)

Govora je o kavarnah, središče Pomurja je Murska Sobota postala v sredini 19. st., pa še to zaradi načrtne, politične centralizacije, tako da o nekakšnem središču Pomurja o Murski Soboti ne moremo govoriti.

Lepo, da se podpira kultura in mestno življenje, toda kar se tiče Murske Sobote je trenutno obdobje tisto, ki jo postavlja za središče Pomurja. V preteklosti pa ni bila središče.

Sobočanec1968 (nepreverjen)

Od gda so pravi stari Sobočanci pomrli, njihovi potomci pa se v večini odselili, je Sobota postala navadna velka vas ge so najbole puni spricer kafiči v kerih vrtijo ovi blentavi hrvaški radio in ostali balkan. V Soboto se je zaradi industrializacije po drugi svetovni vojni priselilo čuda lidij, večinoma veška neizobražena in nerazgledana populacija od kere so na iston miselnon nivoji ostali tudi njihovi potomci, kateri krojijo trenutno javno mnenje v Soboti. Nekšoga kulturnoga življenja na malo višjon nivoji kak je veselica v Nedelici skoraj nega, družabno življenje se pa vrti okoli štenkanja za šankon in po forumaj. Lejko mi delamo ne ven ka pa Sobote več nigdar nemo zdignoli na meščanski nivo. Že gda vidiš ka ti polovica obiskovalcov (Sobočancov) pride v Soboti na nekšo prireditev v trenerkaj pa športnih copataj (Soboški dnevi, Soboško poletje....), ti grata jasno kakši lidje živijo v ton našon mesti. Gda ideš na podobne prireditve v drugih mestaj vidiš očitno razliko. Ljudje zrihtani, kulturni, tak kak se šika za javne kulturne prireditve v mestih... in tan ljudje ob takših prilikaj pravijo ka idejo na dogodek, predstavo, koncert..... pri nas pa ka se ide pit. Žalost je gratala ta naša Sobota.

bik na kubik (nepreverjen)

Sobočanec1968

vsaka ti čast.
napijso si istino.

Gost (nepreverjen)

V Murski Soboti nekdaj bogato kavarniško življenje.In potem je prišel "REŽIM" ki ga čutimo še danes....

cvnbgm (nepreverjen)

nešče je pa to dobo nazaj te pa kak san čul vse zapravo. ŠE POSEBEJ MI JE ŽAL PODMORNICE IN PRVE NASPLOH PICERIJE V MURSKI SOBOTI

čarni vrag (nepreverjen)

V kavarni Franca Sočiča, na današnji ulici Staneta Rozmana ob nekdanji glasbeni šoli, so vsak konec tedna potekali plesi, na katerih je igral eden od dveh soboških ciganskih orkestrov: Čičeri ali Baranja, dodaja Kuzmič. Plese ali veselice pa so občasno prirejali tudi v drugih kavarnah.

Nekoč sta bila v M. Soboti dva ciganski muziki, danes ni niti ene. Plesi so samo ob večjih praznikih, brucovanje itd. Murska Sobota je mrtvo mesto brez duše. Še pred 30 leti je bila vsak dan muzika v kavarni Dijana in še bar je deloval. Danes tega ni več.

Starejše novice