Slika je simbolična.
V zagrebškem kliničnem centru KBC so včeraj umrli trije bolniki, okuženi z legionelo.

V zagrebškem kliničnem centru KBC se je v zadnjih dveh mesecih in pol z legionelo okužilo šest pacientov, trije pa so umrli, so včeraj sporočili iz bolnišnice. 

Za zdaj še ni znano, ali je bila smrt pacientov neposredno povezana z legionelo. Prav tako še ni znano, ali so se okužili v bolnišnici ali izven nje.

Kot sta na novinarski konferenci pojasnili mikrobiologinja Zrinka Bošnjak in pulmologinja Gordana Pavliša, so bili vsi okuženi pacienti hudo bolni in imunsko oslabljeni. 

Za zdaj še ni znano, ali so se okužili v bolnišnici ali zunaj nje, prav tako še ni jasno, ali so umrli zaradi svoje osnovne bolezni ali okužbe z legionelo, sta dodali.

Prva pacientka, pri kateri so potrdili legionelo, je umrla že aprila. Imela je oslabljen imunski sistem in je bila hospitalizirana zaradi pljučnice. Za njo sta nato umrla še dva pacienta, zadnji konec maja, piše hrvaška tiskovna agencija Hina, ki je sicer sprva poročala, da je trojica pacientov včeraj umrla.

Legionela se širi preko klimatskih naprav in po vodovodnem omrežju

Časnik Jutarnji list je medtem poročal, da so ob odkritju okužb takoj sprožili preiskavo izvora, saj je znano, da se bakterija pogosto širi preko klimatskih naprav in po vodovodnem omrežju. 

Legionela iz naravnega okolja namreč zaide v vodne sisteme, ki so namenjeni za oskrbo s pitno vodo in hlajenje, ter v bazene s kopalno in industrijsko vodo.

Pomočnik direktorja bolnišnice Milivoj Novak je povedal, da so takoj obvestili zavod za javno zdravje, ki je opravil vse potrebne analize, tako da je sedaj bakterija v vodovodnem sistemu izolirana. Po poročanju Hine je dodal, da sedaj izvajajo pasterizacijo oziroma iz vseh pip v bolnišnici točijo vrelo vodo.

Ni pa še znano, kako je bakterija prišla v vodovodni sistem.

Simptomi in znaki bolezni so podobni gripi ali pljučnici, bakterija pa se prenaša preko vdihavanja drobnih kapljic, ki so razpršene v zraku.

Komentarji (4)

q (ni preverjeno)

zaprimo se doj konec je

3 (ni preverjeno)

počakajmo še da vsaj janša pride na oblast on uživa v tem

In reply to by q (ni preverjeno)

Drrzrrzrdr (ni preverjeno)

Cepite se ka crknete! Mi doktorge pa mo fajn meli 20k plače štrajkali 7x letno šli na dopust. Pa fesjt žrite tablete ka mo še več dodatkof meli. Pa lep pozdrav doktore iz hladnih hribov!

majmun (ni preverjeno)

Nej se cepit za tetanus!!! nikse cepljenje !
Budale te okuzijo ,te pa doktor ne vej .
Tak so ze prizaditi od probanja tablet.

Starejše novice