*Fotografija je simbolična
Kaj vse je po tem, ko so kriminalisti prejšnji teden razbili slovensko celico mednarodne kriminalne združbe, ugotovila policija?

Kavački klan je organizirana kriminalna združba s sedežem v Črni gori, ki tihotapi prepovedane droge in orožje v državah Evropske unije in Zahodnega Balkana, dobro pa je povezana z južnoameriškimi karteli. Prejšnji teden so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada razbili slovensko izpostavo. 

V zaključni akciji je sodelovalo več kot sto kriminalistov in preiskovalcev, je na današnji novinarski konferenci povedala Petra Grah Lazar, v. d. direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada. Hišne preiskave so 14. in 15. maja opravili v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Kranju.

Izvedli so 23 hišnih preiskav, kaznivih dejanj je osumljenih 48 oseb, od tega 25 slovenskih in 23 tujih državljanov. Pridržanih je bilo enajst osumljenih oseb.

Vir: ministrstvo za notranje zadeve

Priprtih šest oseb

Na zaslišanje je bilo pripeljanih osem oseb, preiskovalni sodnik je šestim odredil pripor. Preiskovalci so potrdili, da je bila slovenska izpostava kriminalne združbe ustanovljena leta 2018.

Osumljenci so se ukvarjali s hrambo, prodajo in nakupi prepovedanih drog in orožja. S tem početjem so nezakonito prišli do premoženjske koristi v višini vsaj dveh milijonov evrov.

Člani združbe so pretihotapili vsaj 2249 kilogramov konoplje, 790 kilogramov kokaina, 96 kilogramov hašiša, deset kilogramov kokaina, pa tudi 5,6 milijonov evrov v gotovini. 

Vloge posameznih članov so bile natančno določene. Kot je poročal Večer, so se ločili na vodje oziroma organizatorje združbe, ki je nabavljala, prenašala in preprodajala drogo, na koordinatorje nakupa droge, na organizatorje prevozov, prevzema in prodaje droge, na preprodajalce in kupce droge. Pomembna je bila tudi vloga računovodij.

Prepovedano drogo so prevažali iz Nizozemske in Španije v Slovenijo, iz naše države pa na Hrvaško, v Italijo, Nemčijo in Avstrijo.

Strelno orožje pa so prevažali iz Slovaške v Srbijo, Slovenijo in na Nizozemsko. 

»Slovenska kriminalistična policija je z uspešno preiskavo dokazala, da sodi v krog evropskih policij in partnerskih služb, ki znajo in zmorejo izpeljati tudi najzahtevnejše mednarodne kriminalistične preiskave,« je na novinarski konferenci danes poudaril Matjaž Jerkič, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Zgodbe o »hiši groze« razburjajo javnost

Zgodbe o Kavačkem klanu in tem, kakšne grozote so se pod njihovim vodstvom dogajale v Srbiji, zadnje mesece polnijo balkanske medije.

Javnost so razburile predvsem informacije o tako imenovani hiši groze v predmestju Beograda.

Tam je združba svoje sovražnike pred smrtjo mučila, pripadniki klana naj bi jih po smrti razkosali in zmleli v napravi za mletje mesa.

Iz ostankov najhujših sovražnikov naj bi delali celo čevapčiče, ki naj bi jih nato jedel vodja klana Radoje Zvicer, a je te navedbe zanikal.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Prepovedano drogo so prevažali iz Nizozemske in Španije v Slovenijo, iz naše države pa na Hrvaško, v Italijo, Nemčijo in Avstrijo.

Čudna je hvala naših policajev, ob dejstvu da je bila Slovenija logistični center za ogromne količine mamil. Ta mamila so očitno brez problemov prevažali in en del prodajali domačim odvisnikom. Po drugi strani pa je več kot čudno, da so večino osumljenih kriminalcev spustili, da uživajo svobodo in nadaljujejo svoje posle. Kako se pri nas sodi je že znano iz primera Balkanski bojevnik, kjer so zaradi napak in zavlačevanja mafijci večinoma ostali brez kazni.

prekmurec75 (nepreverjen)

Slovenci zelo radi jedo cevabcice ter pleskavice

Starejše novice