Mariborski kriminalisti so danes predstavili ugotovitve hišnih preiskav po vsej Sloveniji v zvezi s preprečevanjem pranja denarja in davčne zatajitve. Za davčne zatajitve grozi do 12, za pranje denarja do 10 let zapora.

V torek so kriminalisti na območju policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana in Koper na 17 naslovih opravili skupno 31 hišnih preiskav poslovnih in stanovanjskih prostorov in osebnih avtomobilov, kjer so preiskali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze. Pri preiskavah so pomagali tudi soboški policisti, preiskave na območju policijske uprave Murska Sobota pa niso potekale.

Preiskava, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru poteka v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivega dejanja Davčne zatajitve v hudodelski združbi po 249. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), za katero je predpisana kazen zapora od 3 do 12 let in kaznivega dejanja Pranja denarja v hudodelski združbi po 245. členu KZ-1, za katero je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let.

Pridržali so jih štirinajst, šestim grozi pripor

V zvezi s tem je bilo pridržanih 14 osumljencev, 6 osumljencev pa je bilo včeraj s kazensko ovadbo privedenih k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njih odredil sodno pridržanje zaradi odločitve o priporu. Osumljeni so kazniva dejanja izvrševali daljše obdobje na način, da so se združili v hudodelsko združbo, ki je zlorabljala gospodarske družbe z namenom utaje DDV pri trgovanju z antikorozivnimi sredstvi znotraj držav Evropske unije.

Vsak član te hudodelske združbe je imel pri tem svojo natančno vlogo, bodisi pri zagotovitvi ustrezne gospodarske družbe, dobavi blaga, prevozu blaga, skladiščenju blaga in dostave blaga končnemu kupcu v tujino. V ta namen so ponarejali poslovno dokumentacijo, s katero so davčnemu organu dali lažne podatke o dobavah in prodaji tega blaga znotraj Evropske unije in pri tem uveljavljali oprostitev plačila davka na dodano vrednost.

Državo oškodovali za 3,3 milijona evrov

Antikorozivna sredstva so po nakupu pri Madžarski družbi iz Slovaške z lastnimi cisternami odpeljali najprej na dve lokaciji na širšem območju Maribora, kjer so celotno blago prečrpali v cisterne in mu dodali aditive oziroma biodiesel, s katerim so ta antikorozivna sredstva pridobila lastnosti pogonskega goriva, nato pa so to blago na črno, kot pogonsko gorivo prodali v Italijo.

Ob tem so Finančni upravi Republike Slovenije z izdelavo ponarejene dokumentacije prikazovali, da naj bi blago, ki so ga kupili pri gospodarski družbi na Madžarskem, prodali na območje Cipra, Bolgarije in Malte. Kriminalisti smo ugotovili, da so se kazniva dejanja izvrševala prikrito, z namenom preslepitve Finančne uprave Republike Slovenije, v ta namen pa so zlorabljali gospodarske družbe, ki imajo vse lastnosti t.i. slamnatih družb.

"Zato smo za dokazovanje kaznivih dejanj pri preiskavi izvajali prikrite preiskovalne ukrepe. S temi kaznivimi dejanji so se v obdobju 4 let izognili plačilu davka na dodano vrednost v skupni višini okoli 3,3 milijona evrov in s tem za isti znesek oškodovali proračun Republike Slovenije. Del te premoženjske koristi so uporabili pri izvrševanju kaznivega dejanja pranja denarja. Pri izvedbi vseh operativnih aktivnosti je sodelovalo 64 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje in Murska Sobota. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor smo v predkazenskem postopku sodelovali tudi s preiskovalci Finančne uprave Republike Slovenije, saj si policija na tem področju, zaradi visoke prioritete ter učinkovitega zbiranja dokazov in pregona vedno prizadeva za sodelovanje z vsemi pristojnimi nadzornimi organi in institucijami Republike Slovenije," so zapisali pri PU Maribor.

Ob hišnih preiskavah so prav tako ugotovili, da so osumljene osebe na krajih, kjer so izvrševali kazniva dejanja neustrezno ravnali z nevarnimi snovmi, saj niso upoštevali nobenih predpisov o skladiščenju nevarnega blaga, zato so inšpektorji FURS izvedli postopke v skladu z njihovimi pristojnostmi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako se piše prekmurskemi glasbenik Vlado?

Starejše novice