Iva Gomboc in Matej Mertük sta drugo polovico marca preživela na toplem Baliju. Bali je dežela čudovitih riževih polj, katerih zelena barva te v vsej svoji prostranosti dobesedno hipnotizira

Mistika, ki te zadene

Bali je dežela, kjer te sončni zahod v svoji barvitosti vsakič znova pusti odprtih ust. Predvsem pa je dežela neverjetno toplih in srčnih ljudi, katerih nasmešek na obrazu te vedno znova spomni na to, da imamo vsak dan priložnost za srečo. In vsa ta mistika te »zadene« takoj, ko stopiš z letala.

Zgodil se je Bali. In zgodila sta se Andrej in Ida

»Na Bali sva šla skorajda čez noč. Brez vsakršnih planov in posebnih pričakovanj. Hvala bogu za »pujse«, ki jih dve leti že vztrajno polniva in »koline« sva po dveh letih končno vnovčila. To je bila najboljša investicija do danes,« v smehu pove Matej.

Večina turistov Bali doživi v mondenih letoviščih ali z nahrbtnikom pri domačinih. Iva in Matej sta Bali doživela na oba načina hkrati – v mondenem letovišču domačina. Andrej Zorko je Slovenec, ki je pred leti na Bali sprva hodil kot turist, kasneje kot poslovnež, danes pa se na Bali vrača domov k družini. Ljubezen do domačinke Ide ga je prepričala, da je spakiral kovčke in se preselil na Bali. Sredi magičnih riževih polj sta zgradila kompleks Zala Villa Bali, svojo dejavnost pa nadgradila še z osebnim turizmom.

Ni lepšega, da ti oddaljeno deželo, katere kraji in kultura so ti popolna neznanka, razkaže nekdo, ki hkrati razume oboje - tako tvojo kulturo in način življenja, kot tudi kulturo in način življenja domačinov. Tako na deželo ne gledaš več z očmi turista, ampak skoraj domačina.

Dežela prijaznih ljudi, neverjetne narave in žgočega sonca

»V začetku sploh nismo poslušali Andrejevih opozoril in ga dobesedno gnjavili, da se gremo en dan na plažo sončit in kopat. Po dveh urah v morju in na plaži smo bili vsi dobesedno ožgani. Kljub faktorju 50+! Po tistem nismo nikoli več omenjali ležanja na plaži za cel dan. Sence smo se držali kot klopi,« v smehu doda Iva.

Bližina Ekvatorja torej vsem željnim celodnevnega sončenja na peščenih plažah, ne dela ravno usluge. Kljub temu pa se Bali odkupi z neverjetno naravo, prostranimi riževimi polji, ogromnimi začimbnimi tržnicami, še delujočim vulkanom, magičnimi templji, odlično hrano, predvsem pa s prijaznimi ljudmi.

Bali je dežela hinduizma in božanstev. Ljudje so izjemno prijazni, ne glede na razmere so vedno nasmejani in pripravljeni pomagati. Hinduizem jih dela še posebej srčne. 

Pri njih je vsak dan praznik. Dobesedno.  Na Baliju ima vsako podjetje, hotel, trgovina, dvakrat več zaposlenih. Ko imajo hindujci praznik, noben ne pride v službo, zato takrat namesto njih delajo kristjani in obratno. Tak način življenja je tam normalen, niti ameriški in evropski investitorji niso spreminjali njihovih navad, ampak so se temu preprosto privadili.

Dežela, kamor svet hodi po zdravje

 »Narava je resnično magična. Ampak kljub vsemu, je bila najbolj neopisljiva izkušnja obisk tradicionalnega zdravilca – izjemna, a hkrati prav strašljiva. Pod vtisom videnega in slišanega od njega noben ne odide ravnodušen. Ne gre za prerokovanje in magijo, preprosto gre za energije, ki jih čuti in z njimi zdravi. Četudi sprva ne verjameš v njegove sposobnosti, po končani seansi od njega odideš močno prepričan v povedano. Naju je do potankosti zadel.« 

Bali slovi po tradicionalni medicini. Mangku Jero je v tem trenutku najbolj »slaven« in oblegan zdravilec na Baliju, kamor dnevno z vsega sveta prihajajo ljudje z različnimi zdravstvenimi težavami po zdravje. 

Bali te spremeni. Hote ali nehote

»Midva Balija nisva doživljala kot dopust ali počitnice. Domov sva prišla pod tako močnim vtisom, da lahko zatrdno rečeva, da je bila to najina življenjska prelomnica. Bali te hote ali nehote spremeni. Z umirjenim umom, srečno dušo ter polno glavo novih idej sva se vrnila domov.«

Starejše novice