FOTO: Austria.info
V avstrijskem Gradcu vsako leto pričarajo izjemno praznično vzdušje, nič drugače pa ni niti letos.

Smo v predbožičnem času, kjer mesta kar tekmujejo med seboj, kdo bo pripravil bolj bogato ponudbo. Vsem dosedanjim prazničnim sejmom v približno uro oddaljenem avstrijskem Gradcu so letos dodali še enega.

Kot je za Val202 povedala Susanne Höller so dodali novega, na drugi strani reke, v mestni četrti, ki se turistično razvija zadnje čase. Po Gradcu in okolici je sicer razpršenih petnajst božičnih sejmov, ker želijo obiskovalce usmeriti tudi v druge mestne predele, ne le v središče Gradca. 

Več različnih sejmov

Tako kot vsako leto je največji božični sejem pred mestno hišo,  zanimiv pa je tudi na mestnem grajskem hribu, ki je najbolj tradicionalen, ponudba je namenjena otrokom, saj tam pečejo praznične piškote, pojejo božične pesmi, pripravljajo škatle za božična darila in še marsikaj drugega.

Toda v Gradcu se lahko pohvalijo še z nekaterimi drugimi stvarmi, ki so unikatne. Pri njih namreč v tem času odprejo urad božičnih pesmi, po pisanju Vala202 gre za edini tak urad v Avstriji in bržkone tudi v Evropi. 

"To je oddelek avstrijske ustanove, ki se ukvarja z zbiranjem ljudskih pesmi. Če se spomniš le melodije ali delčka besedila, če ne veš naslova, ti v uradu božičnih pesmi v Gradcu pomagajo najti božično pesem, ki jo iščeš, domov greš z natisnjenim besedilom in notami, saj imajo v arhivu okrog deset tisoč božičnih pesmi z vsega sveta," so zapisali.

Vodomet z glasbo in svetlobnimi efekti

Če smo pred dnevi pisali o tem, katere pomurske občine razmišljajo, da bi se zaradi onesnaževanja zraka odpovedale ognjemetom, potem lahko v primeru Gradca ugotovimo, da teh težav nimajo.

Na silvestrovo namreč pri njih že drugo leto zapored ne bo ognjemeta, saj ga bodo nadomestili z vodometom z glasbo in svetlobnimi efekti. Na decembrske sobote se lahko z mestnim prometom obiskovalci vozijo brezplačno, cel december pa vozovnica, ki sicer traja eno uro, velja cel dan. Na takšen način želijo spodbuditi obiskovalce in domačine, da se v mesto ne vozijo z avtomobili.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
aaslpoin (nepreverjen)

kaj pa bo namesto luck in nepotrebnega trosenja elektricne energije? kaksna ideja ? bi pripomogli k manj svetlobno onesnazenje in manj elektrarn na rekah, in toplarn.

sobotainfo??? (nepreverjen)

Koga boli ku**c za vse tej vaše brezvezne članke o tujih in oddaljenih mestih.

čarni vrag (nepreverjen)

Za božjo volo kje ste vi odili v solo? Ne piše se slabo uro iz Pomurja, ampak slabo uro vožnje od Murske Sobote ali Beltinec itd. Včite se, saj ste pouka jako potrebni. Bole kak Sahara dežja.

Googel (nepreverjen)

Viska pričakovanja maš za student-info .com

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Te se pa čudimo či ojdlaron ide bokše kak nan. Ešče domači propagarajo za nje. Doma ma puno fsega pa ne nucamo
toga tudžinskoga dreka. Pa petard iz rajha. Domači graj pa karbit.

Veliko bolj pr… (nepreverjen)

kot pa pokanje

Oton. (nepreverjen)

Te jim po more že strašno slabo iti, ka majo reklamo na sobotainfo.

Starejše novice