Vir desne fotografije: Lollipoptest.at
V nekaterih avstrijskih vrtcih so danes že začeli testiranje vrtčevskih otrok na novi koronavirus s tako imenovanimi lizika testi. A zaradi zamud v dobavi številni vrtci teste v obliki lizik še čakajo.

Novi antigenski testi na koronavirus v obliki lizik za vrtčevske otroke so zelo enostavni za uporabo, navajajo avstrijski mediji. 

In kako deluje ta najnovejši način testiranja? Otroci v ustih slinijo test v obliki lizike, rezultat pa se pokaže že po nekaj minutah.

Načrte porušile zamude v dobavi

Tudi v štajerskih vrtcih v sosednji Avstriji bi z rednim testiranjem z lizikami morali začeti že v začetku tedna, a so težave v svetovnih oskrbovalnih verigah pripeljale do več kot tedenske zamude.

Za redne teste na koronavirus v obliki lizik so le za štajerske vrtce na Kitajskem naročili 1,5 milijona testov, potrebujejo jih namreč približno 90.000 na teden. A doslej je v regijo prispelo le 15.000 testov.

Naslednja pošiljka naj bi na Dunaj prišla šele v soboto, poročajo avstrijski mediji.

Večina vrtcev bi sicer komplete testov predala kar staršem, da bi ti lahko otroke testirali zjutraj pred vrtcem. Testiranje je prostovoljno.

S pilotnimi projekti začeli že aprila

Spomnimo. Da bi naredili vrtce varnejše, so v treh avstrijskih deželah že aprila začeli pilotne projekte testiranja vrtčevskih otrok z lizikami, je takrat poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Dunaju so pilotni projekt izvajali v petih vrtcih pod nadzorom vodje inštituta za laboratorijsko diagnostiko dunajske klinike Manuele Födinger, ki je sodelovala že pri izumu testiranja z grgranjem. 

Spodnja Avstrija in Gradiščanska sta pilotni projekt zagnala po veliki noči. Gradiščanska je med takratnimi prazniki staršem razdelila okoli 11.000 testov z liziko, ki so jih morali izvesti s svojimi otroki pred prihodom v vrtec.

Tudi v Spodnji Avstriji projekt je projekt potekal v petih vrtcih, otroci so ob privolitvi staršev dvakrat tedensko sodelovali pri testiranju, rezultate pa so nato razbrali pedagogi.

Komentarji (5)

Kovidnaaaaaateeeeeg (ni preverjeno)

Jajaja kak pa te van NATEG in PREVARA!

salpp (ni preverjeno)

20. dec se prične prvo sojenje v zadevi PCT v Italiji. Gre za primer odklonitve izkazovanja QR code nepooblaščenim osebam, na primer
varnostnikom,delodajalcem in drugim osebam, kar je v nasprotju z Uredbo EU 953/21 in 9. členom Uredbe EU 679/16 (GDPR).

alpčsls (ni preverjeno)

po veliki noči so imeli pilotni projekt, in potem v jeseni imeli največ okužb v Avstriji in sledijo lockdowni. Kaj vam to pove. Vse je farsa. To nič ne deluje kaj se tiče zdravja. Deluja pa v drugi smeri, poslušnosti in nadzoru, kot so si zastvaili v agendi 2030, katere končni cilj so socialne kreditne točke in digitalni denar.

ačala (ni preverjeno)

V Texasu ustanovil vročo linijo za delavce, da prijavijo delodajalce, če zahtevajo cepljenje. svoboda narodu.

čarni vrag (ni preverjeno)

Jodlarji so budale: Po novom leti do si pa prst v rit rivali, in ga šnofali. Če nede smrdelo, so okuženi. Do pa te še šli k Burgermajstri in do potrjeno okuženi.

Starejše novice