Od 2. januarja bo uporaba davčnih blagajn obvezna za vse zavezance, ki morajo izdati račun za dobavo blaga ali storitev in ki morajo voditi poslovne knjige in evidence, pa tudi za tiste, ki za dobavljeno blago ali storitev prejmejo plačilo v gotovini.

Nadzor dela na črno

Furs bo s pomočjo davčnih blagajn nadziral tudi delo in zaposlovanje na črno. Oznaka fizične osebe, ki izda račun z uporabo elektronske naprave, je namreč sestavni del računa, podatki o tej osebi pa bodo romali na Furs, ki bo preverjal morebitne kršitve dela legalnih zaposlitev in davčne zakonodaje, na terenu pa dejansko identifikacijo teh oseb.

Oznako fizične osebe (npr. Račun izdal: PRODAJALEC 1) določi lastnik davčne blagajne, oznaka pa mora biti povezana z davčno številko fizične osebe, ki izda račun, so danes sporočili iz Finančne uprave RS (Furs).

Podatek o identifikaciji fizične osebe je potreben pri ugotavljanju dejanskega stanja obsega opravljenega dela legalnih zaposlitev, pa tudi pri izvajanju nadzora zaposlovanja na črno.

Povečanje nadzornikov na terenu

S prenosom pristojnosti nadzora zaposlovanja na črno in izvajanjem nadzorov s pomočjo mobilnih oddelkov Fursa se je povečala prisotnost nadzornikov na terenu in število opravljenih nadzorov, kot poroča STA. Od 18. avgusta lani do 30. novembra letos je bilo s strani uradnih oseb Fursa izvedenih 14.118 nadzorov in v postopkih izrečenih za 2,5 milijona evrov glob.

Spodbuditi delodajalce k prijavi delavca v redno delovno razmerje

Poostreno nadziranje na področju dela in zaposlovanja na črno je prispevalo k večjemu obsegu prijav tudi rednih zaposlitev in zavarovanj. Kljub temu Furs ugotavlja, da delodajalci zaposlujejo delavce za krajši delovni čas, čeprav delajo poln delovni čas. Prav tako prihaja do zlorab podjemnih pogodb za dela, ki imajo elemente delovnega razmerja in bi morala biti sklenjena pogodba o zaposlitvi.Plačila za delo v okviru neprijavljenega delovnega časa delodajalci najlažje zagotavljajo tam, kjer je poslovanje gotovinsko. Kršena je delovno pravna zakonodaja in hkrati davčna zakonodaja, saj so delavci zaposleni za čas, ki ni uradno prikazan kot zaposlitev, za delo so običajno plačani v gotovini, davki in prispevki od tega pa niso plačani, navajajo na Fursu.

Podatki o identifikacijski številki zaposlenega, ki izda račun, bodo ključnega pomena za analizo tveganja pri nadzoru dela in zaposlovanja na črno.

 

Komentarji (14)

0000

Delo na črno bo vedno ,ker v to nas sili sama država .Ni dela ni plač a človek mora preživeti in plačati položnice

prekmurje zbudi se (ni preverjeno)

Z uvedbo davčnih blagajn ne bo manj dela na črno , bo pa več reda in manj utajevanja davkov, vsekakor bo tudi manj pranja denarja skozi gostinsko dejavnost.

Z uvedbo davčnih blagaj pa bo tudi več kontrole ,glede delovnega časa zaposlenih in številu ur , ki jih zaposleni opravi pri določenem delodajalcu.

Kdor je že zdaj delal pošteno zanj ne bo praktično nobenih spremeb , razen nabave ustrezne opreme.

beck (ni preverjeno)

Ko se že hvalijo pa naj povedo koliko fušarjev so odkrili v tem času. Za primerjavo;
en toplovodar v enem dnevu zamenja kurilno peč in zato pokasira 180 ojrekof in plača davka nul koma josef.Koliko kavic ali pivic bi moral prodat na črno en gostinc, da bi zaslužil kot en mojster?

soboški (ni preverjeno)

Me praf zanima kelko krat mo doubo račun za saldoled ali pa kebab pa hamburger.
Geli NIKI ti ge neboš davo?

janez veliki (ni preverjeno)

Kjer se dela na črno se ne izdaja računov, zato davčne blagajne na tovrstno prakso nimajo nikakršnega vpliva. Frizerji, kozmetična dejavnost, gostinci in podobno poznanim osebam in rednim strankam tako kot do sedaj ne bodo izdali računa, v teh primerih pa tudi davčna blagajna ne pomaga.

Mojte Guro (ni preverjeno)

Na tak način pa res ne boste ustavili dela na črno,to so glupa razmišljanja slovenije kot vedno!Edini način da ustavite delo na črno je da uničite denar.Da se bo vse kupovalo z bančno kartico kjer se bo vsa transakcija beležila.Ampak tale stvari se pa ne morejo uvest ker potem naši poslanci nebi nič mafali!

pajdo (ni preverjeno)

Ka tau pomejni ka de Pajdo začau davke plačüvati?

gast77

nikdar in nikoli ne bodo preprečili dela na črno.

Gost (ni preverjeno)

V Soboti polovica taxistov zaposluje šoferje za polovični delovni čas.Vozijo pa 24 ur na dan.

Rozalija (ni preverjeno)

V mariboru v Sarajevu in Bascarsiji ter se marsikje drugje delajo 50+ letne "dijakinje"ali "studentke"

Gost (ni preverjeno)

To bi že zdavnaj moralo biti urejeno. Vi, ki imate toliko povedati o delu na črno in poznate toliko ljudi, ki se s tem ukvarjajo, ste že koga prijavili inšpekciji ? Niste ? Zakaj ne ?

pspspsps (ni preverjeno)

lp...poskusil,sicer anonimno,pa preko neta ne gre....imam primer,kje se oseba pederiši na dolgo in široko,pa blagajne sploh nima...in tudi cene se ne ujemajo...prva runda je vedno 7e druga pet pa če se enako pije....mi je pa brez veze prijaviti danes in potem nekdo gre gledat za dva tedna,kaj dogaja...mam občutek,da je vse korupcija..
lokacija..šotor gornja radgona..

zima.bella

Gost (141.101.97.96), koga naj prijavim inšpekciji, siromaka, ki nima dela(službe), pa nekomu stopnišče "šola", da si elektriko plača. A tega naj prijavim? Ne bi mogo spati!!
Da bi davčne blagajne kaj vplivale na delo na črno, so le mokre sanje daših dacarjev. Dokler ne UKINEJO študentskega dela (razen v mesecih jul., avg. in sept.) in ne UKINEJO dela upokojencev (ki za preživetje dobijo pokojnino, kakšna je, takšna je) ne bo novih zaposlitev in armada 250.000 za delo sposobnih ljudi, ki nimajo služb, imajo pa položnice, bo že nekak fušala, saj je v to enostavno prisiljena!! Prisiljena!!!

Gost (ni preverjeno)

Furs že redno daje navodila svojin klijenton kak morejo goljufati ,vodilni majo vsak večer informacije in navodila za SP je kak morejo poslovati v eni oštariji po delovnon časi pa željo po osvojitvi mesta direktorja s pomočjo nekdanjih vodilnih ,mislin ka denar je sveta vladar čakam na epilog ŽIVI BILI PA VIDELI??

Starejše novice