V zadnjem času Murska Sobota dobiva veliko krožišč, ta sicer skrbijo za večjo pretočnost prometa, obenem pa presojo v znatni meri prepuščajo vozniku. Prometni strokovnjaki pravijo, da mnogi vozniki pravila vožnje v krožnih križiščih poznajo. Je pa tudi tistih, ki si pravila razlagajo po svoje ali jih poskušajo prikrojiti kar nekaj. Zato smo pripravili kratka navodila za pravilno ravnanje in najpogostejše napake prisotne pri vožnji v krožiščih.

Pravilna raba utripalk

Mnogi vozniki že pri vključevanju v krožno križišče vklopijo desno utripalko, teh ni treba vklopiti, jih je pa treba pri zapuščanju. Najbolje takoj za zadnjim uvozom, s prehitrim vklopom (pred zadnjim uvozom) lahko zavedemo voznika, ki se želi vključiti na krožno križišče; to pa je nevarno. S prepoznim vklopom (tik pred izvozom)pa  tvegamo nalet vozila od zadaj in zmanjšujemo prepustnost križišča (vozniki na uvozu nas čakajo, misleč, da bomo nadaljevali vožnjo po križišču).

Krožišča z dvema prometnima pasovoma

Kadar se z levega prometnega pasu vključujemo na krožno križišče (modri osebni avtomobil) in je zunanji prometni pas prost, notranji prometni pas pa zaseden z vozili (rumeni osebni avtomobil), moramo počakati. Na križišče lahko zapeljejo le vozila z desnega prometnega pasu (rdeči osebni avtomobil), saj je zunanji prometni pas na križišču prost.

Kadar se z levega prometnega pasu vključujemo na krožno križišče in je zunanji prometni pas zaseden (rumeni osebni avtomobil), moramo počakati. Na krožno križišče lahko neovirano zapeljejo le vozila z desnega prometnega pasu (rdeči osebni avtomobil), ki bodo zapustila križišče na prvem izvozu, saj je ta prometni pas ločen od drugih prometnih pasov z neprekinjeno ločilno črto. Te črte ne smemo prevoziti.

Najpogostejše napake voznikov v krožnih križiščih

Oba prometna pasova, notranji in zunanji, sta namenjena zapuščanju krožnega križišča. V tem primeru je z zunanjega prometnega pasu prepovedano nadaljevati vožnjo po krožnem križišču. To prepoveduje neprekinjena ločilna črta in zarisana puščica na vozišču. Voznik modrega osebnega avtomobila bi moral zapustiti krožno križišče.

Zapuščanje krožnega križišča z notranjega prometnega pasu. V tem primeru je prepovedano zapustiti krožno križišče, ker zunanji prometni pas (kljub dvema izvoznima pasovoma) ni izključno namenjen zapuščanju le-tega (ni označen z neprekinjeno ločilno črto). V tem položaju voznik modrega osebnega avtomobila nikakor ne vidi, ali namerava rdeči osebni avtomobil na zunanjem prometnem pasu zapustiti križišče ali pa bo nadaljeval vožnjo po krožnem križišču. Zato voznik modrega osebnega avtomobila odpelje še en krog in se med tem varno razvrsti na zunanji prometni pas.

Prepozno razvrščanje na zunanji prometni pas. Modri osebni avtomobil s prepoznim premikom na zunanji prometni pas ogroža vozila, ki že vozijo na njem. V primeru, da je voznik zgrešil izvoz oz. kadar se zaradi gostote prometa ni uspel pravočasno razvrstiti na zunanji prometni pas, vedno odpelje še en krog in se med tem varno razvrsti na zunanji prometni pas krožnega križišča.

Komentarji (4)

smc (ni preverjeno)

OOOOObsedeni z krožišči ;-)

slvkos (ni preverjeno)

Sobota ima kar nekaj krožišč a ne vem zakaj je vsako po svoje. Pri katoliški cerkvi so tisti robovi brez veze lahko bi bila črta pa bi bilo cenej in lažje, pri lidlu na Lendavsko OK razen tistega zoženja v en pas pri lidlu (totalna bedarija)-pri Zvezdi ni krog ampak elipsa ti bi lahko ohranili večjo pretočnost z dvojnim krogom kot na lendavski saj je bilo prostora dovolj

jdf (ni preverjeno)

tisto pri cerkvi bi trbelo odstraniti in bi se bilo ležje vklučite v promet kak pa zdaj ka trbej enjate in ostro nazaj gledate ker bi se z počasno vožnjo ležej vklučo v peromet kak pa zdaj ka trbej enjate ka bi zadnjič skoraj ena stara baba bočno v mene tresnola,dobro ka naspraute nikoga nej bilao ka san krej zavujni na nasprotne pas. samo nas nišče ne posluša da se kaj zgodij te de se začalo malo drugaček premišlavate.

Sobotošinfo (ni preverjeno)

@JDF: tisto je doktor prometnih znanosti H.M. pravo, ka je napravleno zato, ka se je varneje vključiti v promet iz parkirišča.
Neboš ti znanstvenikom gučal ka je prav, pa ka nej. :D

Starejše novice