Nekateri muzeji omogočajo ogled njihovih znamenitosti kar iz udobja našega doma. Nudijo namreč virtualen ogled in malo drugačno zabavo v času izolacije zaradi koronavirusa.

Vam je zaradi koronavirusa dolgčas in pogrešate kulturna doživetja? Obstajajo načini, s katerimi se lahko naužijemo kulture in naberemo nova znanja, medtem ko smo zaprti v svojem domu. 

Ena izmed rešitev so virtualni obiski razstav najbolj znanih muzejev po vsem svetu. Tako lahko obiščemo Britanski muzej v Londonu, Van Goghov muzej v Amsterdamu, Guggenheim v New Yorku in še mnoge druge.

Pomurski muzej Murska Sobota

Virtualni sprehod omogoča tudi Pomurski muzej Murska Sobota, ki je zaradi epidemije zaprt. Do ogleda izbranih razstav vas tako loči le en klik. Na voljo je ogled stalne razstave, razstave slik Ludvika Vrečiča in razstave 100 dejstev o Prekmurju.

Britanski muzej, London

Ta ikonični muzej, ki se nahaja v osrčju Londona, omogoča virtualni ogled Velikega dvora in odkrivanje starodavnega kamna Rosetta in egiptovskih mumij.

Guggenheim muzej, New York

Znamenite stopnice v muzeju si lahko ogledamo kar preko Googlove funkcije Street View. Tako lahko od doma lahko odkrijemo neverjetna umetniška dela iz impresionistične, postimpresionistične, moderne in sodobne dobe. 

Nacionalna umetnostna galerija, Washington

Ta muzej ponuja dve virtualni razstavi. Prva je razstava ameriške mode med leti 1740 in 1895, ki vključuje oblačila iz kolonialne in revolucionarne dobe. Druga je zbirka del nizozemskega baročnega slikarja Johannesa Vermeerja. 

Musée d'Orsay, Pariz

Sprehodite se lahko tudi skozi galerijo, v kateri je na desetine znanih del francoskih umetnikov, ki so delali in živeli med letoma 1848 in 1914. Med drugim so razstavljene umetnine Moneta, Cézanneja in Gauguina. Zgodovina muzeja in njegove zgradbe je precej nenavadna, saj je bil postavljen v nekdanji železniški postaji Orsay. 

Nacionalni muzej moderne in sodobne umetnosti, Seul

Do enega izmed najbolj priljubljenih korejskih muzejev je možno dostopati povsod po svetu. Googlova virtualna turneja vas popelje skozi šest nadstropij sodobne umetnosti iz Koreje. 

Muzej Pergamon, Berlin

Kot eden največjih nemških muzejev ima Pergamon veliko ponuditi, med drugim tudi virtualni ogled. Ta zgodovinski muzej, ki nosi ime po bogatem in močnem starogrškem mestu, je dom številnih starodavnih artefaktov, vključno s Pergamonskim oltarjem.

Rijksmuseum, Amsterdam

Muzej razstavlja mojstrovine nizozemske zlate dobe, vključno z deli Vermeerja in Rembrandta. Google Street view ponuja ogled tega muzeja na način, ki daje občutek, kot da dejansko hodimo po njegovih dvoranah.

Muzej Van Gogha, Amsterdam

Ljubitelji nizozemskega slikarja, si lahko njegova dela ogledajo v dveh spletnih razstavah - 'Katere knjige je prebral Vincent van Gogh?' in 'Ljubezensko življenje Vincenta van Gogha'. Tako lahko iz udobja domačega doma obiščemo muzej, ki hrani največjo zbirko umetniških del slikarja, in sicer več kot 200 slik, 500 risb in več 750 osebnih pisem.

Galerija Uffizi, Firence

V galeriji je umetniška zbirka družine Mediči – ene izmed najbolj znanih italijanskih družin. Vrhunec zbirke je slikarstvo italijanske renesanse z deli Sandra Botticellija, Leonarda da Vincija, Michelangela Buonarrotija in drugih renesančnih umetnikov. Zahvaljujoč virtualnemu ogledu se lahko o čudovitih delih italijanske renesanse učimo kar od doma.

Muzej J. Paul Getty, Los Angeles

V tem kalifornijskem umetniškem muzeju je mogoče najti evropske umetnine že iz 8. stoletja. Oglejte si Street View in odkrijte ogromno zbirko slik, risb, kipov, rokopisov in evropskih, azijskih in ameriških fotografij. 

MASP, São Paulo

Muzej je prvi moderni muzej v Braziliji. Odpravite se na virtualno turo in si sami privoščite čudovit prikaz umetnin, za katere se zdi, da lebdijo v zraku. 

Nacionalni muzej antropologije, Mexico City

Ta muzej, ki je bil zgrajen leta 1964, je posvečen arheologiji in zgodovini starih mehiških civilizacij. Na voljo je 23 razstavnih prostorov, napolnjenih s starodavnimi artefakti, med njimi takimi iz civilizacije Majev in seveda tudi možnost virtualnega ogleda.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DarkoJošar (nepreverjen)

Kakšen virtualni muzej ima Murska Sobota to? To je 360 stopinjska fotografija slabe resulucije. Nikšni opisov, nika si s tem nemreš začniti

Sem že mel občutek ka so graščaki se zbudili v ton muzeji, pa vidin ka nika z njih. Tudi če je korona oni plačo majo

Starejše novice