Animacija, ki so jo naredili v ameriški vesoljski agenciji NASA, nazorno prikazuje rast temperatur po svetu.

Ameriška vesoljska agencija NASA je pred kratkim objavila animirani posnetek, ki prikazuje spremembo povprečnih temperatur v posameznih zemljepisnih širinah od leta 1900 do leta 2016. Posnetek zelo nazorno prikazuje, da se je povprečna temperature dvignila v vseh zemljepisnih širinah, a daleč najbolj v severnem polarnem krogu. Povprečna temperatura v območju med 46. vzporednikom in severnim tečajem se je dvignila za več kot 3 ºC

Severni tečaj ima v primerjavi z Južnim tečajem milejše podnebje. Razlog za to je njegova lega. Severni tečaj namreč leži na nadmosrki višini 0 metrov, nahaja pa se sredi oceana, ki deluje kot zbiralnik toplote. Za razliko od njega leži južni tečaj na nadmorski višini okoli 2800 metrov in sredi velike kopenske mase.

Zimske temperature v januarju se gibljejo med –43 °C in –26 °C, povprečna temperatura pa je okoli –34 °C. Poletne temperature v mesecih juniju, juliju in avgustu pa se povprečno gibljejo okoli ledišča (0 °C). Najvišja izmerjena temperatura na Severnem tečaju je bila 5 °C.

Vir: Wikipedia

Osmi najmanjši obseg ledu od leta 1979

NSIDC, ameriški center za preučevanje snega in ledu, je v začetku oktobra sporočil, da so v letošnjem septembru, ko se je končalo poletje oziroma sezona taljenja, namerili osmi najmanjši obseg arktičnega ledu od leta 1979, ko so pričeli izvajati meritve. Površina ledene plošče, ki prekriva Arktični ocean, je 13. septembra merila vsega 4,87 milijona kvadratnih kilometrov. Najnižjo površino ledu so sicel izmerili leta 2012, ko je ta merila le 3,41 milijona kvadratnih kilometrov.

Komentarji (1)

Vipko
buldog

Pa to nikogar ne briga... kaj je 3 stopinje? Pa še manj zakurimo pozimi! Joj, nerodno je le to, da je povprečna letna T v Soboti malo nad 10 stopinj in pomeni 3 stopinje dvig za 30%... in še druga, večja neprijetnost: T se še dviga! Ah, ja, kaj bi o tem, zdaj pred večerom čarovnic in prazniki nasploh.
Ob tem bodo nekateri dokazovali, da so to naravne oscilacije T... in da bo slejkoprej spet nastopila ledena doba....:). Temperetaure so se v preteklosti dvigale in nižale, a nikoli tako hitro. Ta hitri dvig je zaskrbljujoč.

Starejše novice