Pred dobrim tednom se je na spletu pojavil video priletnega, a urejenega gospoda, ki je za hrvaške novinarje naključno podal izjavo, nad katero se je zamislil ves Balkan.

Če še niste slišali za Taljata Selmanija oziroma Tonija, ali ne prepoznate njegove fotografije, verjetno živite pod kakšnim kamnom, če pa ne, pa še vedno ne veste, kam bi ga dali vam na kratko povzemamo, zakaj smo izbrskali podrobnosti o upokojencu iz Zagreba.

Plačuje zdravstveno zavarovanje zaman?

Hrvaški novinarji so med izvajanjem ankete na temo zdravja naključno ustavljali mimoidoče, med njimi je bil tudi urejen gospod v letih, ki se je predstavil kot Toni. Njegov komentar, v katerem kritizira upokojence, in tiste, ki gripi podležejo zaradi lenobe (če ga povzamemo na kratko), je še danes v razmislek tistim, ki so si ogledali posnetek. Med drugim je izjavil, da so 'penzioneri' uničili zdravstvo. Tonijev nasvet: »Vježbaj »#$%$#%$#!« pa še vedno vlada spletnim objavam, na YouTubeu pa ima njegova izjava 584.231 ogledov.

Jutranji.hr je, da bi podrobneje spoznali gospoda, ki naj bi bil nekoč maneken, pozvonil na vrata njegovega doma. Tam ga niso našli, srečali pa so ga slučajno med sprehodom trgu Mamutice. Na prvi pogled se jim ni zdel kot najbolj zaželena oseba na hrvaške, zaradi osivelih las, vidno sveže obritosti obraza, sončnih očal, bele rute, zimskega plašča in hlač krem barve, saj je takšna pojava povprečna. A ko so z njim spregovorili nekaj besed, so ugotovili, da ne gre za vsakdanjega človeka.
 

»Ravno sem vplačal zdravstveno zavarovanje. A kaj mi bo? Nikoli nisem bolan, ne hodim k zdravniku, zdrav sem že celo življenje. Če bi te hotel bi te lahko mahnil z nogo,« se pohvali ob demonstraciji polovičnega 'high kicka', piše Jutranji.
 

Povabilo novinarjev na kavo prijazno sprejme in z njimi deli svoje nasvete

Z razgibavanjem začne že v postelji, dan pa nadaljuje z umivanjem s hladno vodo »ne le po licu, ampak po telesu do pasu, 'po moško'«, pojasni. 
Vsak dan pa telovadi še tri ure, teče, se sprehaja, skače, hodi po prestavah. Ni pomemben način, pomembno je gibanje, poleg tega pa tudi meditacija.
 

»V pokoju sem ugotovil, da lahko treniram tudi z možgani. Ležem in dovolim, da mi um trenira telo. V teh trenutkih čutim, kako mi aktivnost v vsaki mišici. Ne sme se zanemariti tudi preživljanje časa v naravi. Meditacija v gozdu, med drevjem in potočki ter poleg jezera podaljšuje življenje, saj imamo vsi dušo. Vsaka bilka, vsako drevo, muha, vse to ima dušo, ker je treba spoštovati,« pojasni Toni.

Odkar je začel z meditiranjem je nehal jesti tudi meso, saj kot pravi, mu telo teg hrane ne sprejme več, zato njegov jedilnik sestoji predvsem iz enolončnice, sadja in zelenjave. Ponosno doda, da kadil ni nikoli, vsako jutro pa zvrne malo rakijo, tu in tam pa še kakšno pivo. A to je ves alkohol, ki ga konzumira.
 

V svojih šestdesetih pa je začel trenirati borilne veščine: tae kwon do, kick boy in jiu jitsu.
 

Prvi jugoslovanski maneken

Toni se je rodil v Albaniji, v Zagreb se je preselil leta 1960 po vrnitvi iz vojske. Najprej je bil zaposlen pri hrvaškem telekomu kot promotor, denar pa je služil tudi kot maneken.
 

»Ne le maneken, temveč prvi maneken v Jugoslaviji. Nastopal sem v reklamah za Varteks in Kamensko, oglaševal hrano, pijačo, v enem od oglasov sem igral celo šejka za nekdanji Interkontinental, sedanjo Esplanado. Še pred desetimi leti pa sem snemal oglase za Pitralon,« je odkril in dodal, da je nekatere od teh oglasov posnel s svojo ženo, za katero pravi, da je najlepša na svetu.

S soprogo sta poročena 55 let, imata sina in vnuka, za katera pove, da sta prav tako najlepša na svetu in, da je ljubezen najpomembnejša.

Na dobrem glasu pri sosedih

Sosedi so za novinarja Jutranjega povedali, da je Tonijeva družina vedno veljala kot atraktivna, z ženo pa sta od nekdaj znana po tem, da sta zelo uglajen in izredno lep par. Največ ljudi se ga spomni iz oglasa za Pitralon, ki se je po televiziji vrtela v času nekdanje Jugoslavije.
 

Tako si je pridobil vzdevek Pitralompi in Maneken, a slednje se uporablja tudi v nekoliko posmehljivem kontekstu. 
 

Delovno upokojen

Toni bi se lahko pri petinpetdesetih predčasno upokojil, a ga njegovo telo pri tem ni ubogalo in je odprl stojnico na tržnici Utrine, ker je še petnajst let prodajal sadje in zelenjavo. Upokojil se je tako pri sedemdesetih letih, iz ust njegovih kolegov iz tržnice je še danes slišati le pohvalne besede.
 

»Do vseh kupcev se je obnašal enako, pa naj so bili ti bogati ali revni in nikoli ni prodajal slabih izdelkov. Če je opazil, da je kakšna jabolka le malo gnila, jo je umaknil iz prodaje,« je razložil nekdanji kolega Marjan Kovač.
 

Dobri ljudje umrejo v enem dnevu

Toni pravi, da se trudi živeti kot dober in pošten človek, saj verjame, da se slabo s slabim vrača, kar je izkusil tudi na lastni koži.
 

»Kot mladenič sem našel denarnico enega partizanskih oficirjev in ga nisem vrnil. Nekaj dni kasneje sem se vozil po Držićevi cesti in mi je avto eksplodiral, komaj sem preživel! Od takrat nisem naredil ničesar slabega.«
 

Tako je razvil teorijo, po kateri dobri ljudje hitro umrejo, kar je videl tudi pri svojem dedku, ki je živel 102 leti in se poslovil v enem dnevu. Tako se želi posloviti tudi Toni. Vendar se to ne bo zgodilo v bližnji prihodnosti glede na odlično zdravstveno stanje, ki mu je prineslo slavo.

Komentarji (11)

Putin (ni preverjeno)

Toni maneken, lako je tebi ko drugima psujes v face "picka ti materina" a tega pa se nisi vprasal, kaksni zivljenski stil so oni ziveli...
Niso vsi manekeni kot ti toni " ne pljuvaj bez veze po drugima picka ti materina"!

Vježbač (ni preverjeno)

Avtorske pravice so nedotakljive.
Zakaj ne navedete popolnega internetnega vira iz katerega ste dobesedno prepisali članek?
In po tem se boste zmrdovali nad B. Kobalom.
https://www.tomislavcity.com/tko-je-gospodin-toni/

Pax (ni preverjeno)

Sramotainfo!
Zopet ste ukradli članek. A res nimate nobenega sramu?

Izzzzi (ni preverjeno)

V kolkor so ukradli clanek in niso navedli vir jih je potrebno prijaviti

lepec (ni preverjeno)

Ker živim pod kamnom ne vem kdo je tale tip????? A sem kaj zamudil??? Pomagajte mi prosim ubogemu neukemu podkamenjarju in me osvestite in podučite o gospodu Toniju. Zato pa poznam in vem kdo je g. dr. Robertino Celenzio. A ga vi mali um poznate????

feri11 (ni preverjeno)

Tudi tisti, ka je tej članek PREPIJSO je 100% prvič čul zanjega, zaj pa nan tala ka živejmo pod kamnon... Primitivni Sobotainfo!!!!

In reply to by lepec (ni preverjeno)

Mad-duro (ni preverjeno)

Pazi zaj to: "V svojih šestdesetih pa je začel trenirati borilne veščine: tae kwon do, kick boy in jiu jitsu."
Kick-boy je začo trenerati. To je kakša veja kickboxinga? Eh, boukomoj boukomoj sobotainfo....

Vježbaj (ni preverjeno)
lepec (ni preverjeno)

Živi fosil - pravi playboy za mojo staro mater.

lepec (ni preverjeno)

Moja prababica je vsa mokra, ko vidi Tonija!!!!!

smrkci (ni preverjeno)

Ta Toni je povedal čisto resnico točno tako se dela ne pa da jamrajo vsi po prek.Vežbaj pičkati materina tako se govori v javnosti ne pa da pri nas ko to izgovoriš dene pi,pi,pi....... pa marš upijzdumaterino pa pi,pi,pi,pi,..............................ma jebeš zakonodajo itak je tisti ki jo je napisal je ne spoštuje.

Starejše novice