Fotografija je simbolična
Pohod močno nalezljive koronavirusne različice v Avstriji se nadaljuje. V minulih 24 urah so v severni sosedi potrdili 11.516 novih okužb.

Največji porast beležijo na Dunaju, kjer so tokrat s skoraj 3500 novimi primeri postavili dosedanji rekord. V Avstriji so sicer danes začeli veljati novi zajezitveni ukrepi.

Občutno se je povečalo tudi število aktivnih primerov

Čeprav je število novih okužb visoko, pa je delež pozitivnih testov nizek, saj so v minulem dnevu v državi izvedli skoraj 600.000 PCR-testov in še okoli 250.000 hitrih testov. K visokemu številu je prispevalo ponovno odprtje šol in testiranje učencev. V minulem dnevu je umrlo še 17 covidnih bolnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sedemdnevna incidenca se je z najnovejšim porastom, ki občutno presega povprečje minulih sedmih dni, zvišala s 687,3 na 754,7 primerov na 100.000 prebivalcev. Občutno se je povečalo tudi število aktivnih primerov v državi, in sicer za več kot 7500 na 84.626.

PREBERITE ŠE:

Se je pa po drugi strani malce znižalo število hospitaliziranih zaradi covida-19. Trenutno se jih v avstrijskih bolnišnicah zdravi 928, sedem manj kot dan pred tem. 256 jih potrebuje intenzivno nego, kar je osem manj kot v ponedeljek in kar 60 manj kot pred tednom dni.

Od danes strožja pravila

V Avstriji je bilo doslej polno cepljenih slabih 71 odstotkov prebivalstva, 43,5 odstotka jih je že prejelo poživitveni odmerek. V ponedeljek so razdelili okoli 36.700 odmerkov cepiv, od tega jih je bila slaba desetina prvih, slaba četrtina drugih, preostali pa poživitveni.

V severni sosedi so medtem danes začela veljati strožja pravila za zajezitev pandemije.

Med drugim je do najmanj 20. januarja tudi na prostem obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, če ni mogoče vzdrževati medsebojne razdalje vsaj dveh metrov. Izjema so osebe iz istega gospodinjstva in tesni sorodniki ter situacije, v katerih se minimalna razdalja krši le za krajši čas, npr. pri srečanju z nekom med hojo po pločniku.

Poostrili nadzor nad spoštovanjem pravila PC

Obenem so pristojni organi občutno poostrili nadzor nad spoštovanjem pravila PC v trgovinah. Za obisk trgovin, ki ne prodajajo nujnih življenjskih potrebščin, kot sta hrana in kozmetika, morajo imeti Avstrijci sicer že nekaj časa potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali o tem, da so ga preboleli, testiranje ne zadostuje več.

V številnih nakupovalnih središčih so si nadzor olajšali tako, da ljudem, pri katerih izpolnjevanje tega pogoja uspešno preverijo ob vstopu v center, izdajo posebno štampiljko z datumom, ki jo nato ob obisku posameznih trgovin le pokažejo.

Komentarji (19)

Cxxvxcggvgd (ni preverjeno)

DA VAM JEBEM MATER U SMRDEČA LAŽNIVA USTA PODKUPLJENI LAŽNIVI KRIMINALCI V KRATKEM GRESTE VSI SODELUJOČI V TEJ PREVARI V DOŽIVLJENSKI ZAPOR POHABLJENCI ENI!

wwww2 (ni preverjeno)

Kadar sem se cepila za gripo zbolela, od kar se ne cepim več, zdrava

12122 (ni preverjeno)

Maske ščitijo pred bakterijami, ne pred virusi. Noben zdravnik ne nosi 8ur maske, kot to delajo v šoli. Kriminal. Noben maska te ne ščiti pred virusom, 100x že dokazano in vemo. Ampka gre se testiranja kako daleč so ovce poslušne.

Olosh (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ah daj ne nakladaj no :D Dokazano je ka te maska zaščiti tudi pred virusi ;)

In reply to by 12122 (ni preverjeno)

gost42036 (ni preverjeno)

malo preveri kak velke so luknjice na maskah pa kak velki je virus...
ffp2 maska ma luknje katere so 0,6 mikrometrov... virus je pa velki od 0,08 - 0,12 mikrometra...
kar pomejni, ka še zemeš 0,12 je to 20x manjše kak luknja skozi katero ide... fejst pomaga ha? :)

In reply to by Olosh (ni preverjeno)

Parodija (ni preverjeno)

Ima , da vas karaju u usta lažljiva i smrdeča.

Olosh (ni preverjeno)

Naši se pa še vedno bunijo kak imajo oni omejeno življenje :)

gost42036 (ni preverjeno)

povej mi kama lejko ideš zdrav brez pct potrdila? :)

In reply to by Olosh (ni preverjeno)

goričansec2 (ni preverjeno)

Delan v Avstriji smo gnes mele sestanek z 6 različnih ferm in nišče nej mjo maske, pa po ulice tüj ne vijden nikoga z maskov!

helmut (ni preverjeno)

In ? Ka zdaj ščeš povedati ? Ka to nej istina ali ka ste krišili pravila kak pravi balkanci ? Ali se pa samo ščeš povaliti ka delaš v Avstriji ?

In reply to by goričansec2 (ni preverjeno)

goričansec2 (ni preverjeno)

Tvojga Janšo nej bilao paolek, ka be bjü bar en Balkanec!

In reply to by helmut (ni preverjeno)

Ljubljančan (ni preverjeno)

A oni lahko tudi kršijo pravila kot jih mi? Sam ne nosim maske niti v trgovini, saj me ščiti ustava!

gastarbajter 23 (ni preverjeno)

Vej pa v avstriji tudi nišče ne nosi teh mask, ka to neka brezveze napekate pa narod nouri delate. Ite malo v Graz v šoping center pa te vidli kak je tan. Niti na vhodi nišče ne gnjavi z nekšimi pctjami. Notri pa pou lidij brez maske.

In reply to by Ljubljančan (ni preverjeno)

Prdni lujza (ni preverjeno)

Isto delan v vundshuju vsi nosimo maske obvezno ali pa lehko greš domov včeraj smo se vsi testirali tudi cepleni taka mi ne laži pa ne piši norij

In reply to by gastarbajter 23 (ni preverjeno)

Rawjinn (ni preverjeno)

Koronavirus ni nalezljiv, lp.

ChristianoRunaldi (ni preverjeno)

Raznorazni samooklicani doktori… fejsbuk doktori… eni se REDNO fejkate.. nemate koncane srednje 3 letne… na druzbenij ste pa doktori virologije pa imunologije… ge pravin ka vseeno mamo solane lidij v primernih smereh

432424234231321 (ni preverjeno)

Problem je gli to ka tej ka so šole kujpele oz kao ka so na položajaj lažejo kak svinje za keš v ton je fora GNOJI SMRDEJČI POKVARJENI POHABLJENE OPICE!

In reply to by ChristianoRunaldi (ni preverjeno)

Kuki (ni preverjeno)

Mater si se lipou predstavo runaldi ha 😃 lepo sanjaj dale

In reply to by ChristianoRunaldi (ni preverjeno)

gost42036 (ni preverjeno)

aja? in zakaj sta te potrugalska pa izrael skoraj 90% precepljena pa oba imata sedaj največje število okužb? in so na 3, ali pa 4. dozi.... ker jih ostalih 10% necepljenih ogroža? prosim te lepo...

In reply to by ChristianoRunaldi (ni preverjeno)

Starejše novice