Avstrijske oblasti ustavili dve šoloobvezni najstnici, ki sta nameravali zapustiti svojo državo in se pridružiti upornikom v Siriji, ki razglasili Islamsko državo IS, prej imenovano ISIS.

Dekleti stari 14 in 15 let, obe iz Dunaja, sta bili po prvih poročilih prijavljeni kot pogrešani osebi, je povedal predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva Alexander Marakovits. V Gradcu bi se morala dekletoma pridružiti še 17-letna prijateljica. Mama 17-letnega dekleta je posumila, da nekaj ni v redu, ko je videla potovalke, ki jih pripravlja njena hči, zato je odšla na policijo, ki je dekleta ujela še v stanovanju.

Najstnici sta sedaj že pri starših na Dunaju. Avstrijske oblasti pa so sprožile obsežno preiskavo, da bi ugotovile, kdo so bili njuni kontakti v Siriji, kdo stoji v ozadju in ali morebiti odhajajo še kakšna druga dekleta oziroma ali obstaja nevarnost ponovitve.

Obe v znak svoje vere nosita burke

Ena izmed najstnic prihaja iz muslimanske družine, druga je verska spreobrnjenka in obe v znak svoje vere nosita burke. Po poročanju medijev bi se dekleti želeli pridružiti islamskim skrajnežem. Kot pojasnjujejo na policiji, dekleti nista storilki kaznivega dejanja, pač pa žrtvi okolice in napačnega kroga prijateljev.

Starši so ravnali pravilno, ko so obvestili policijo, da dekleti pogrešajo in da je mama v Gradcu obvestila policijo o sumljivem dogajanju. Avstrijska policija je obvestila osebje na avstrijskih letališčih, da morajo biti še posebej pozorni na mladoletnike, ki želijo v Turčijo.

Ne gre za prvi primer

To pa ni prvi tak primer. V mesecu aprilu sta dve dekleti, 16-letna Samra Kesinovic in 15-letna Sabina Selimovic, pobegnili od doma. Prvi indici, kam sta dekleti namenjeni, so bile številne objave na socialnih medijih, kjer sta zapisali, da se bosta pridružili »sveti vojni«.

Podpora skrajnim verskim gibanje v Evropi in po svetu raste

Tem gibanjem se včlanijo in pridružijo ljudje različnih profilov in ozadij. Tako lahko najdemo visoko izobražene ljudi, ki se ne strinjajo z državno politiko, so razočarani v življenju, nezadovoljni, najdemo tudi čustveno labilne osebe, tudi ljudi, ki so za svojo vero pripravljeni storiti vse in tudi mlade, ki še iščejo svojo identiteto, hitro zaupajo in so subtilni za sugestije, še posebno, ko se jim obljublja, da se odpravljajo na »pravilno« pot.

Po najnovejših objavljenih podatkih obveščevalnih agencij je v ISIS pridruženo nekaj 2000 borcev iz tujine, nemuslimanskih držav, Evrope in Amerike.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice