Več kot 77 kilometrov obale od Pomurja leži manj kot dve uri vožnje. Voda se na gladini poleti segreje tudi do 26 stopinj Celzija, obala s svojimi turističnimi kraji pa spominja na pravo morsko letovišče.

Blatno jezero ali, kot mu pravijo sosedje, Balaton, je jezero v zahodnem delu Madžarske in hkrati največje jezero v srednji Evropi. Približno 77 kilometrov dolgemu in med 4 in 15 kilometri širokemu jezeru zaradi prostranosti številni pravijo morje. Leži le okoli 70 kilometrov od slovenske meje, kar pomeni, da ga iz Pomurja dosežete že v dveh urah.

Voda se poleti segreje tudi do 26 stopinj Celzija, zato je zelo razvit kopališki turizem - vendarle ni tako blatno, kot trdi njegovo ime. Popularna sta tudi ribolov in jadranje ter zdravilišča in termalni vrelci nedaleč od jezera. 

Pestre ponudbe ne manjka, hrana in pijača sta tudi v najbolj turističnih krajih precej poceni. Tudi sezoni gladko najdete sobo že za okoli 15 evrov na dan. A brez skrbi. Za veliko bolj petične goste se ob Blatnem jezeru najde precej ponudbe - za luksuzno vilo madžarskem morju neredki odštejejo tudi tisoč in evrov na teden.

Balatonfüred

Pristaniško mesto je prava jadralska meka.

Tihany

Jezero ima dve izraziti kotanji, ki ju loči polotok Tihany. Tam je locirana istoimenska idilična vasica, ki slovi po lepoti in številnih znamenitostih - številni obiščejo širno razgledišče na jezero in široka polja sivke. Eden najmirnejših krajev ob Blatnem jezeru je celo pod Unescovo zaščito. 

Tihany ? #tihany #thisviewtho

A post shared by Enikő Palánki (@enikopalanki) on

Tihany lavender fields. #tihany #hungary #lavender #purple

A post shared by Egemen Kapan (@kapanegemen) on

Keszthely

Največje mesto ob jezeru je Keszthely. Romantično starodavno mestece s približno 20.000 prebivalci je kulturno, izobraževalno in ekonomsko središče regije. 

#classtrip #Keszthely #boryvár #friends ❤❤

A post shared by Kun Viktória (@kun_viktoria) on

Last day? #vt2k18 #keszthely

A post shared by Horváth Bence (@benhorvath_03) on

#helikon #keszthely #festeticskastély

A post shared by Freizberger Marci (@freizimarci) on

Siofok

Siofok je največje in eno najlepših letovišč ob Blatnem jezeru. Če iščete pestro nočno življenje, je to mesto, ki ga morate obiskati. Slovi namreč po kopici plaž in razburkanem nočnem življenju.

#nyár #rosebor #baratsag #vidamsag #moka #kacagas #siofok #jokedvunkvan

A post shared by Nikoletta Bajusz (@nikolettabajusz) on

Komentarji (22)

Sobocanec1 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka vas je tuj orban kujpo ka zadnje case delate samo reklamo za madzarske toplice pa jezera?

u-pokojni (ni preverjeno)

Ne ven zakoj ti minuse talajo, če jim istino napišeš vej na portali ne veš ali je plačana reklama ali pa je štoj pod mizo skasero?

In reply to by Sobocanec1 (ni preverjeno)

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Orban je car ,,ne pa naši smrdljivi komunajzerji,, ki kradejo že 27 let na 50 let podlage in ki so že skoraj izropali Slovenijo,, Madžarska je veliko veliko pred nami ,, zato ker Orban jebe levake

In reply to by u-pokojni (ni preverjeno)

Dummi (ni preverjeno)

Da je meja med vzhodon in zahodon skup spadnola, prvo, ka si vido, je ka so Mađari, Čehe in Slovaki ribali s trabantame in starime škodame na hrvaško morđe. Slovenski jin je že predrago bilou.

Človik se pita, pa ka njin te Balaton ne folga? Ka tista stara peč na drva, ka jo rđajca pobera, je glij nej neka ekstra.
Trbej pač priznati, ka neje Mađarska nika ekstra. Najbole jin je pasala Avstroogrska, ka so cecali med drugin Prekmurce, pa se fine delali. Saj Avstrijci so isti, s tenb, ka so se po 2. sv. vojni daleč bole znajšli in majo kar neka solidnih prihodkov od turizma.

Je pa rejsan, ka je tuj hrvaško morđe nej nika ekstra, glede na cejno. Grki in Španci, še Turki in Bolgari dajo več za iste pejnaze.

Sir Taki (ni preverjeno)

Grki dajo več za iste pejneze? Na desetih destinacijah smo bili s familijo (8 otokov, dvakrat celina), tak ka man nekaj izkušenj in zagotovo lejko poven, ka NE dajo nika več!!! Je približno enako.

In reply to by Dummi (ni preverjeno)

proti nevoščljivcem (ni preverjeno)

Sir Taki Grčija je prouti Hrvaški raj na zemlji, hrana, morje prijaznost, cejne ma Grčija 100 x boukše. Praviš ka si 10x letovao v Grčiji, pa verjetno niti enoga pravoga izleta nejsi napravo. Grčija ma kaj pokazati, Hrvaška edijno zamazani Dubrovnik ge so turisti kak sardine, cejne pa nenormalne.

In reply to by Sir Taki (ni preverjeno)

Sir Taki (ni preverjeno)

Ti misliš tak, ges drugače. Hrana je okusna, to je rejsan, morje oz. plaže so vsakršne, prijaznost pa kak ge. Primerjati grško antično kulturo s hrvaško zgodovino pa je brezpredmetno in je za moje pojme drugo poglavje. Sicer pa sakši za sebe najbole zna, ka bi rad mel od dopusta in ka si lejko privoušči. Konec koncof je tuj Balaton čisto fajn destinacija za izlet.

In reply to by proti nevoščljivcem (ni preverjeno)

Zavedni (ni preverjeno)

Smo majmuni...

Imamo lepo kraško jezero, soboška kamešnica, in druge, zakaj jih ne zrihtamo kak drugi - austrijci itd, pa kake lepe počitnice.

Včasih smo si v potokih bujrali in se kaupali - kako smo se fajn meli.

In reply to by Dummi (ni preverjeno)

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Kamenšnica je za one iz blokov i nije za nas ki imamo svoje hiše,, mi kamenšnico zovemo greznica

In reply to by Zavedni (ni preverjeno)

Lucifer (ni preverjeno)

Neka solidnih prihodkov od turizma? Avstrijce be lejko organizejrale turistične tečaje kak se promovejra pa slujže, nan pa hrustašon. Obojin. Avstrijce zaslujžijo z svojime jezeri pa gorami samo polete več kak pa mi pa hrvate vkuper! Mi nemamo pojma od pojmov, nite hrustaše nej. Če be Avstrijce zejle v rokej cejlo jadransko obalo be lejko komot tan mallorco, ibizo pa cejle zahodne mediteran doj zaprle, ker tan več nebe nikoga sploj bilo.

Mertens (ni preverjeno)

Hahaha.. Hahaha.. In se enkrat hahaha..

In reply to by Lucifer (ni preverjeno)

Yeap (ni preverjeno)

Premišljujem in berem v kakem jeziku si to spesnil....

In reply to by Lucifer (ni preverjeno)

Vipko
buldog

Turizem je fejst kompleksna dejavnost...tako kompleksna, da je malo držav zna in zmore uravnavati; če pa uravnavanja ni, potem pa bog pomagaj in ponavadi množični turizem požre sam sebe; za sabo pa pusti opustošenje.
Če se turizem skoncentrira le na osnovni turistični objekt je to najslabše; pri nas napr. Postojnska jama in Bled ali pri Hrvatih Plitvička jezera, deloma obala.... ker povzroči propadanje objekta, ki turiste privlači.... Nekoliko boljše je, če se v ponudbo ob osnovni znamenitosti vključi širše območje, napr. avstrijska Koroška.

Dejstvo pa je, da zaradi turizma najbolj obremenjena območja vedno doživljajo degradacijo. Najbolj bogati turisti si zato vedno omišljajo najbolj prvinske destinacije... kot so dostopne le z navtičnim, robinzonskim turizmom... a jih kmalu uniči pohlep domačinov in trume turistov. In spet pride do degradacije.

Obstaja pa še ena nevarnost za sredozemske pa tudi druge destinacije... to so klimatske spremembe. Mnoge že odvračajo previsoke temperature zraka in vode; pojavljajo se pa tudi orkanska neurja in suše, ki pomenijo težave v oskrbi z vodo. V teh primerih se najlepše pokaže, kako sta vzrok in posledica prepletena.

V splošnem gledano: množični turizem je dejavnost, ki je največja potencialna in dejanska grožnja planetu. Uničuje lokalne in planetarne vire. Najbolj ironično (in hkrati pravično!) je, da države, ki najbolj vzpodbujajo turizem tudi najbolj in prve občutijo lokalne in globalne posledice novodobnega nomadizma.

Kaj je rešitev? Ta bo prišla sama po sebi... ko bodo resursi izčrpani in se bodo domačini zavedli neprecenljive vrednosti tistega, kar imajo (ne lepote, temveč čistega okolja) bodo cene poletele v nebo... in bodo prisilile množice (nas), da ostanejo doma. In spoznavajo lepote svoje okolice.

Čarni vrag (ni preverjeno)

Ka dihamo še lejko? Ali pa tudi s tem uničujemo naravne vire?

In reply to by buldog

losh (ni preverjeno)

A ste prosili za dovoljenje, da lahko te profile objavite?

öšpöröš (ni preverjeno)

Balaton je totalna propast. Kda je železna zavesa mrknila so Avstrijci prileteli pa začnolu kupovati zemlo pa kuče okoli Balatona. Te pa so čez čas gor prišli ka se tan nekšoga ekstra turizma nemrejo iti ka je tou zamazano blatno jezero neprivlačno za vse ostale, razen za mađare, čehe, slovake, ukrajince in pa seveda za par prekmurcov. In so se lepou umaknoli in zadeva je začnola propadati. Negda so meli vse okoli jezera diskoteke, dobre gostilne, nočno življenje, super ponudbo na plažaj..... ite zdaj poglednite. Sakša druga gostilna zaprejta, hrana v tistih kučicaj na plažaj za nič, osebje neprijazno do tujcov, večinoma fejst slabo s tujimi jeziki, zamazano..... negda smo fejst radi ta odli žurat gda smo mlajši bili, zdaj san pa biu parkrat s familijo tan na izleti in san biu razočarani kak jin vse propada. Samo v tistih večjih turističnih centraj jin ide dobro vse ostalo okouli jezera pa je žalostno.

Jogobelli (ni preverjeno)

Se stinjam... tak delujeceli madžarski turizem. Sikdar neka ne klapa. Kak hrvaška reprezentanca! :)

In reply to by öšpöröš (ni preverjeno)

Joško 2 (ni preverjeno)

Če eno leto ne bi hodili na hrvaško, bi se vsa obmejna vprašanja uredila.

Jogobelli (ni preverjeno)

Če bi Slovenci meli kaj v glavi, bi šli na svoje destinacije pa trošili pejneze doma...Hrvatune ne bi prizadeli...oni do dobili turiste od drugod. Edino kar je, tej pol milijarde bi ostalo v Soveniji, bar nekaj sto milijonov NAŠIH EVROV! Kreteni slovenski...vsakega posebej in vse skupaj zaničujem... pa ne obljavljajte svojih slik z ustaškoga morja.

In reply to by Joško 2 (ni preverjeno)

Donat (ni preverjeno)

Slovenija je lepa, marsikaj si je vredno ogledati, ampak če kdo s SVOJIMI evri želi plavati v hrvaškem delu Jadrana, ker je tam morje neprimerno lepše, dopustovati na Balatonu ali uživati kje drugje, je to čisto njegova stvar. Označiti take ljudi za kretene, hmmm, poglej se v ogledalo, v njem se ti bo res prikazal primitivni kreten.

In reply to by Jogobelli (ni preverjeno)

Abrakadabra (ni preverjeno)

Ja pa skasera naprej za golobje dreke

ideja za izlet (ni preverjeno)

Starejše novice