V Pomurju se večina občin sooča s težavo odseljevanja mladih. Ti praviloma zapuščajo domače kraje in si domove ustvarijo v drugih slovenskih mestih ali celo v tujini. Podobno težavo imajo tudi v hrvaški občini Goričan v Medžimurju. A tam mlade k temu, da ostanejo doma, spodbujajo s finančno podporo.

Mladim 2700 evrov za nakup ali obnovo nepremičnine

V občini v bližini meje s Slovenijo mladim ponujajo 20.000 kun oziroma 2.700 evrov, če v domačem kraju kupijo oziroma želijo prenoviti nepremičnino. S tem ukrepom želijo zaustaviti izseljevanje in prenoviti zapuščene hiše.

Občina ima trenutno 2800 prebivalcev, v zadnjih petnajstih letih pa se je izselilo več kot 15 odstotkov prebivalstva.

"Bili smo zelo uspešni, ker smo subvencije podelili štirim uporabnikom ter jih prepričali, da ostanejo in gradijo pri nas," je povedal župan občine Goričan Mario Mohorić v pogovoru za hrvaško televizijo.

Nepremičnine poceni, zato finančna podpora ni neznatna

Kot je povedal eden izmed prejemnikov podpore, 23-letni plinski inštalater, 20.000 kun ni ne malo niti veliko, a je potrebno vzeti v obzir, da so nepremičnine v Goričanu precej poceni. Tako glede na sosednja naselja, še bolj pa v primerjavi s Slovenijo. 23-letnik je zaradi občinske subvencije kupil staro hišo, jo povsem porušil in zgradil sodoben stanovanjski objekt.

Zgled za pomurske občine

Poleg omenjene podpore, občinske oblasti financirajo tudi projekt hitre širokopasovne internetne povezave in hišne priključke, kar je tudi eden od ukrepov za preprečevanje izseljevanja mladih. Kot je še poročala hrvaška televizija, občina financira tudi prehrano otrok v vrtcu in osnovni šoli, večino živil pa kupujejo pri lokalnih proizvajalcih.

Občina Goričan je tako lahko velik zgled za pomurske občine, ki se prav tako soočajo z enakimi problemi kot medžimurska občina. V Pomurju občine glede spodbude mladim poznajo predvsem nagrade in spodbude za študente. Pri drugih ukrepih za spodbujanje mladih, da bi ostali v domačem kraju, pa za zdaj občine v Pomurju še krepko zaostajajo za medžimursko. Upamo, da bomo kaj podobnega že v prihodnjih mesecih zasledili tudi v Pomurju.

Komentarji (3)

Gost (ni preverjeno)

Te že bo.

Gost (ni preverjeno)

Za 2700 se nikoli nebon odao. Dokec de Lj prezirala naso lejpo prekmurje tak dugo bon meo v nacrti selitev po koncanon faksi.

ge (ni preverjeno)

2700 nagrade pa 6000 davka-na leto
ko jebe to državo,čimprej v s tej greznice

Starejše novice