*Fotografija je simbolična
Obveščevalno poročilo ameriškega ministrstva za domovinsko varnost je ugotovilo, da je Kitajska namerno prikrivala vso resnost izbruha epidemije novega koronavirusa v Wuhanu, da se založi z zdravstvenim materialom, ki ga je potrebovala za odgovor.

Poročilo, o katerem poročajo ameriški mediji, je bilo izdano 1. maja. V njem menda piše, da ameriški uradniki verjamejo, da je kitajska vlada namerno prikrila pred svetom, kako resna nevarnost je novi koronavirus, da si poveča zaloge zdravstvenega materiala. Državni sekretar ZDA Mike Pompeo pa je v nedeljo ponovil, da je Kitajska odgovorna za širjenje bolezni po svetu in bo morala odgovarjati, poroča STA.

Retorika vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa se zaostruje sorazmerno z rastjo kritik doma v ZDA, kako slab, počasen in neustrezen je bil njen odgovor na izbruh koronavirusa.

Analiza ministrstva za domovinsko varnost ZDA pravi, da je Kitajska povečala uvoz zdravstvenih zalog in zmanjšala izvoz v začetku leta, obenem pa je prikrivala, kako resen je virus.

Trump je nekaj časa za pandemijo poleg medijev, demokratov, prejšnje vlade in Kitajske krivil Svetovno zdravstveno organizacijo, vendar pa analiza ali poročilo ministrstva za domovinsko varnost pravi, da Kitajska ni informirala WHO, da je koronavirus nalezljiv večino januarja, da je lahko naročala poceni zaloge na mednarodnem trgu.

Trump je pred dnevi izstrelil, da je videl dokaze, da je koronavirus nastal v laboratoriju, vendar tega ni podkrepil z nobenim dokazom, njegovi obveščevalci pa so pred tem izdali mnenje, da se to ni zgodilo. Kje drugje kot od obveščevalcev bi lahko Trump dobil te dokaze, pa ni jasno.

Pompeo je v nedeljo dejal, da ni nobenega razloga za obtožbo, da bi se virus namerno širil, v isti sapi pa je dejal, da ima Kitajska zgodovino okužb in zgodovino podstandardnih laboratorijev. Tudi Pompeo je za televizijo ABC zagotovil, da obstaja veliko dokazov, da je koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu. Vendar tako kot Trump ni ponudil niti enega.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem o katerem koronavirusi pišete. Ta ka je prišo v Evropo in ZDA je nekje v rangu navadne sezonske gripe. Za kaos, paniko in apokaliptične napovedi pa so krivi mediji.

čarni vrag (nepreverjen)

In PODKUPLJENI politiki.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Fonzekk (nepreverjen)

Povej svojcem mrtvih!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem kaj te moti. Tudi za sezonsko gripo umirajo ljudje. Tako je lani v Sloveniji umrlo za gripo v bolnišnicah 160 ljudi. Ka so zdaj oni bili kaj menje vredni kak te letošnji. Pa nej so se sprejemali nikšni ukrepi, pa izvajali cirkusi vseh vrst kak letos.

In reply to by Fonzekk (nepreverjen)

Sankcije proti… (nepreverjen)

... in proti zdravnikom. Umrejo ker jih medicinci ubijejo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

black panter

seveda so krivi smrdljivi komunajzerski kitajci,prokleta golazen žuta

Cigo Migo (nepreverjen)

Kak zdaj Kitajci , če so pa tu gori eni komentatorji tak vehementno zatrjevali ka je tu odzadi Gatesov Billi , ka že dela tovarne , ka de te vrastva odavo , ne pravijo zaman , da je pamet boljša kot žamet .

infopolz (nepreverjen)

Pokvarjeni kitajski komunisti. Laz je nesmrtna dusa komunizma. Ze videno stokrat.

Lotmerzanar (nepreverjen)

Amiji so navaden bullshit. Zakaj? Ker so tudi malega debelega (Kim Dzong un) proglasili za mrtvega, ker da se je kardiooperacija malo ponesrecila. Pa spomnimo se Irana, Iraka, Libije,....dalec nazaj Vietnama. Totalno sranje od obvescevalcev, obenem pa veliki zdraharji.

. (nepreverjen)

Trupu so njegovi obveščevalci govorili za virus še preden so ga odkrili na kitajskem.

Starejše novice