Pred bližajočimi se evropskimi volitvami je veliko govora tudi o tem, ali bo predviden odhod Združenega kraljestva iz Evropske unije vplival na število poslancev v Evropskem parlamentu.

Doslej je Evropski parlament štel 751 poslancev, od letos pa bo v njem predvidoma sedelo 705 poslancev. Tako je bila sprejeta odločitev, da se del 73 sedežev, ki jih je zasedalo Združeno kraljestvo, nameni državam članicam, ki glede na število prebivalcev niso imele ustreznega števila poslancev. Preostali del bo medtem ostal rezerviran za bodoče širitve EU.

Ali bodo nove razmere vplivale tudi na število poslancev Slovenije ter kaj nakazujejo volilne napovedi, pa si oglejte v video posnetku:

Spletni medij Sobotainfo.com sodeluje v projektu TV IDEA, ki je sofinanciran s strani Generalnega direktorata za komuniciranje Evropskega parlamenta. Tako bomo v naslednjem obdobju objavljali prispevke na temo prihajajočih evropskih volitev, vplivu Evropske unije na naša vsakdanja življenja ter vlogi Evropskega parlamenta v institucionalnem okvirju EU.

Na evropskih volitvah, ki bodo potekale med 23. in 26. majem, bo volilno pravico imelo okrog 360 milijonov državljanov. Z udeležbo na volitvah soodločate, v kateri smeri bo delovala evropska politika v naslednjih petih letih. V namen sprotnega obveščanja o evropskih volitvah je bila vzpostavljena spletna platforma Tokrat grem volit.

Z vpisom na spletno stran tokratgremvolit.eu boste obveščeni o pomembnih informacijah, povezanih z volitvami, obenem pa lahko s pomočjo platforme na volišča pozovete tudi sorodnike in znance. Vsi tisti, ki se želijo aktivneje vključiti v projekt, lahko takšno možnost izberejo ob vpisu na stran.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice