Slika je simbolična.
Na Hrvaškem se širi mišja mrzlica, nalezljiva bolezen glodalcev, kot so miši, voluharji in podgane, ki se prenaša tudi na ljudi.

Na Hrvaškem so v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležili več kot 70 okužb z mišjo mrzlico, kar je izjemno povečanje v primerjavi z lanskim letom, ko so zabeležili le tri primere. Epidemiologi pa pričakujejo nadaljnje širjenje okužbe, poroča RTL. 

Na velik porast bolezni mišje mrzlice je pred časom opozoril tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Na inštitutu svetujejo, naj bodo posamezniki osebno previdni, ko čistijo kleti, garaže, drvarnice ali na splošno prostore, ki so bili čez zimo dlje zaprti. Čistijo naj le primerno zaščiteni z rokavicami in varovalom obraza. 

Cepiva za mišjo mrzlico še ni

Mišja mrzlica je akutna nalezljiva bolezen, iz glodavca na človeka pa se prenese preko vdihavanja virusov, ki se nahajajo v izločkih glodalcev. Bolezen se ne prenaša iz človeka na človeka. 

Smrtnost zaradi te bolezni je nizka, le pet do petnajst odstotna, zdravljenje pa je simptomatsko. Bolnikom znižujejo visoko telesno temperaturo, skrbijo, da ne dehidrirajo, oziroma jih po potrebi priključijo na dializo. Cepiva proti tej bolezni zaenkrat še ni na voljo.

Simptomi mišje mrzlice so podobni gripi

Simptomi mišje mrzlice so vročina, mrzlica, glavobol, bolečine v ledvenem predelu in trebuhu. Pojavijo se tudi bolečine v očeh, bolnik pa je v obraz močno rdeč. Pri lažji obliki se v tej fazi obolenje tudi konča in pride do ozdravljenja brez posledic.

V težkih primerih bolezni lahko pride do nenadnega padca krvnega pritiska. Bolnik postane nemiren, pojavijo se motnje zavesti, krči, krvavitve v koži in sluznicah, v najhujšem primeru akutna odpoved ledvic.

Okrevanje lahko traja več tednov ali mesecev.

Komentarji (7)

Čengiz (ni preverjeno)

Smrtnost zaradi te bolezni je nizka, le pet do petnajst odstotna ... zdaj ste nas potolažili.

Noj (ni preverjeno)

Evo zaj še tou. 😀 Gotovi smo😀 ljudje nej vo!!!! Notri se zaprite znate ka tou zna fejst zajebano biti. Kovid zaj še miši. Notri se zapreti pa ka je sigurno je sigurno😀😀😀

Kava10 (ni preverjeno)

Haha naslov primeren nivoju pisanja sobotainfo nic cudnega ... da bi se malo brigali ka mamo doma to pa ne bi 😝

dfcvcx (ni preverjeno)

haha novinari. nemate kaj za pisate? oktober 2019 "Letos pri nas rekordna obolevnost za mišjo mrzlico", april 2021 "Ne le koronavirus, tudi porast mišje mrzlice, za katero cepiva še ni: »Spremlja nas mišje leto«" ... patetično :)

Morje 2021 (ni preverjeno)

Raje umrem na morju s korono ali mišjo mrzlico ko doma med štiri stenami z taščo

prekmurec75 (ni preverjeno)

nihsce te nebo pogresal samo idi pa se ne vracaj nazaj v Prekmurje ker itak zivis na socialu

In reply to by Morje 2021 (ni preverjeno)

pevec (ni preverjeno)

glede na to, ka po Sobote lazijo miši pa štakore je samo pijtanje časa.... sicer pa je sako leto v Pomurje par primerov. Tak ka narod lejko idete vö.. samo maske ne pozabite 😉

Starejše novice