Če razmišljate o pobegu konec tedna in iščete nekaj posebnega, vam predstavljamo edinstveno, bizarno in strašljivo cerkev, ki je okrašena s kostmi več kot 40.000 ljudi. Odšli boste z mnenjem, da človeško življenje ni samoumevno, čeprav se nam zdi.

Kostnica Sedlec je majhna katoliška kapelica in se nahaja v majhnem kraju Sedlec na Češkem, kjer je bilo pokopanih kar 70.000 ljudi. Kapela je povsem prekrita s človeškimi kostmi več kot 40.000 ljudi in velja za eno od najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v državi, saj jo na leto obišče kar pol milijona turistov. 

Kosti postavil slep menih

Kosti v kapeli so umetniško urejene, saj krasijo kapelo in so njena oprema. Legenda pravi, da je prvotne okrase in pohištvo iz kosti sestavil skoraj povsem slepi menih. Ta je iz lobanj in večjih kosti sestavil štiri ogromne piramide, v vsakem vogalu kostnice eno. 

Kosti so pripeljali iz bližnjega pokopališča, ki je pripadalo takratnemu cistercijanskemu samostanu. Pokopališču je v srednjem veku zaradi epidemije kuge in verskih vojn začelo primanjkovati prostora, zato so cerkvene službe okoli leta 1400 pod pokopališko cerkvijo zgradile kostnico. Vanjo so prenesli kosti iz grobov, ki so jih zaradi gradnje cerkve morali umakniti.

Baročni stil

Zdajšnja podoba kapele izhaja iz leta 1870, ko je češki rezbar František Rint dopolnil delo meniha. Takrat so se odločili, da cerkev na pokopališču in kostnico pod njo prenovijo v baročnem stilu. Pri prenovi so naredili tudi veličasten lestenec, ki še danes krasi sredino kostnice Sedlec.  

Lestenec je narejen po vzoru baročnih lestencev, le da ga ne sestavljajo kristalčki, steklo, zlato, ampak človeške kosti. Namesto baročnih angelčkov so na koncih lestenca lobanje, držala za sveče so narejena iz kosti lopatic, povezovalni členi pa so večinoma iz vretenc.

Ob koncu 18. stoletja pa je bila kapela še enkrat renovirana. Vse kosti so ponovno očistili, razkužili in pobelili, nato pa jih postavili na prvotno mesto. Pri tem pa so dodali še nekaj dodatnih okraskov in grbov iz kosti.

Narvana metoda shranjevanja kosti

Tudi letos se obeta nova prenova kapele, ki bo trajala kar dve leti. Češki restavratrji so že pričeli s čiščenjem površinske umazanije, nato pa bodo kosti namočitit tudi v apneno raztopino. Še vedno uporabljajo naravno metodo shranjevanja kosti, ki so jo uporabljali tudi graditelji kostnice.

Lobanja zgolj še okras

Zelo zanimiva je manjša vitrina z lobanjami, ki predstavljajo anomalije. Nekatere lobanje so nekoliko drugače oblikovane, pa število in razporeditev zob je nenavadna. Na drugi strani cerkve je še ena vitrinja, v kateri se nahajajo lobanje žrtev husitskih vojn. Na teh lobanjah lahko opazite posledice vidnih udarnin z meči ali sulicami.

Poleg vitrin so v kapeli še štiri piramide iz lobanj, orjaški lestenec iz kosti, venci iz človeški lobanj in mnoge druge dekoracije, ki se navezujejo na smrt in umrljivost.

Po smrti smo vsi enaki

Vodilo kapele je »Momento mori,« ki pa pomeni, da se spominjaj smrti in tega, da ne glede na talente, premoženje in kariero, smo po smrti vsi enaki.

Starejše novice