Po dnevih težkih pogajanj v Bruslju, prizadevanja, da bi dosegli dogovor med članicami EU in Evropskim parlamentom glede reforme skupine kmetijske politike, niso obrodila sadov.

Evropska komisija je junija 2018 predstavila zakonodajne predloge v zvezi s skupno kmetijsko politiko za obdobje 2021-2027. 

»Seveda smo žalostni in razočarani ob trenutnem stanju. Nimamo dogovora, kljub temu pa se zavedamo odgovornosti, ki jo imamo do kmetov. Moramo zagotoviti prihodnost z ambicioznimi in okolju prijaznimi instrumenti, jasno pa je, da ni enostavno najti dogovora. Vseeno smo se poskušali boriti in naš predlog je bil po mojem mnenju vredu. Vem pa, da nam je Evropski svet v dnevni red dodal temo, tako da ni enostavno najti dogovora,« je povedala Ulrike Müller, poslanka Evropskega parlam

Kmetijska reforma prestavljena na drugo leto

Zaradi zastoja v pogajanjih med Evropskim parlamentom in Svetom EU je bil začetek predlagane reforme prestavljen na 1. januar 2023.

»Zame je normalno, da potrebujemo malenkost več časa, in mislim, da bomo naslednji teden uspešno nadaljevali pogovore. Na mizi imamo veliko delčkov kompromisov, mogoče smo jih tudi nekaj izgubili, zdaj pa je naša naloga, da te delčke združimo in tako ustvarimo novo reformo,« meni Peter Jahr, poslanec Evropskega parlamenta.

Reforma skupne kmetijske politike vključuje:

• okoljsko bolj vzdržna kmetijska plačila
• večjo enakost pri razdeljevanju podpore
• boljšo usmeritev dohodkovne podpore 

Za kmetijsko politiko je v okviru večletnega finančnega okvira 2021-2027 predvidenih skoraj 390 milijard evrov. Ministri sedemindvajseterice so uskladili svoja stališča, je pa prišlo do zastoja na trialogu, ki se še nadaljuje. Cilj je doseči končni dogovor na naslednjem zasedanju v Luksemburgu.

Starejše novice