Ker vožnja v zelo gosti megli za varnost prometa predstavlja veliko tveganje, je Dars v zadnjem času izvedel več ukrepov, s katerimi želi povečati varnost vožnje ob zmanjšani vidljivosti. Tako so na problematičnih odsekih namestili novo signalizacijo.

Nova prometna signalizacija je nameščena na odsekih Goli vrh, Ravbarkomanda, Celje - center, Tepanje, Dramlje, pred predorom Markovec in na lokacijah nekdanjih cestninskih postaj Log in Torovo. Na odsekih pri Domžalah, Grosuplju in na Golem vrhu pa so uvedli testni sistem označevanja na vozišču, s polkrogi na vozišču ob desni črti ter prometno signalizacijo. Med drugim so nadgradili tudi svojo mobilno aplikacijo z optimiziranim opozarjanjem na meglo preko prometno-informacijskega centra.

LED smerniki za vožnjo v megli

Vsem tem ukrepom se je v mesecu decembru pridružil testni sistem vidnega vodenja prometa v primeru megle na Golem vrhu. Sistem vključuje cestne vremenske postaje, ki v primeru zaznave zmanjšane vidljivosti (glede na stopnjo megle) samodejno vklopijo osvetlitev LED na obeh straneh smernega vozišča, so sporočili z Darsa.

Ob gostejši megli utripanje

Rdeče luči LED vozniku nakazujejo rob vozišča ter ga vodijo v primeru megle. Ob manjši megli se luči zgolj vklopijo, ob gostejši, ko je vidljivost nevarno zmanjšana, pa utripajo in s tem dodatno opozarjajo voznika na večjo previdnost in zbranost, so v sporočilu za javnost pojasnili pri Darsu. LED smernike bo Dars uporabljal tudi za opozarjanje na močno burjo, značilno za ta odsek, ki je prav tako nevaren pojav v prometu in jo je težko zaznati.

Uporabniki avtocest so po prvih dneh delovanja sistema več kot zadovoljni, poudarjajo. Sistem bo za zdaj še v testni uporabi, sproti pa ga bodo optimizirali in prilagajali stanju na terenu s ciljem, da v primeru pozitivnega rezultata takšno investicijo izvedejo tudi na ostalih vremensko neugodnih odsekih avtocest in hitrih cest.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kuna (nepreverjen)

Lučkarji!
Ma vsak, ki ima pet minut časa, bi postavljal lučke!
Zakaj nihče ne naredi odstavnega pasu in primerljivo široke vozne pasove na Pomurki?
Nič nimam proti novitetam, so potrebne in so dobrodošle.
Ampak dajte urediti najprej osnovne pogoje. Tudi v naših krajih smo ljudje.

Sicer pa mi smo "vidni" samo ob kakih prelomnih jubilejih, ko se lahko pere denar (beri 100 obletnica priključitve...).

Starejše novice