Policisti na motorjih v pripravah na začetek motoristične sezone na spretnostnem poligonu preizkusili svoje spretnosti in se posvetili nevarnostim na cesti.

Toplejši, pomladni dnevi, s katerimi se bo začela tudi motoristična sezona, so tik pred vrati. Nekatere motoriste je toplo in suho vreme pred dnevi že premamilo in so že naredili prve kilometre s svojimi jeklenimi konjički.

Zaradi hladnih asfaltnih površin in zaradi peska, ki je še vedno prisoten na cestah, pa tudi zaradi poškodb vozišč, ki so posledica zime in nizkih temperatur, na motoriste na cestah preži veliko število nevarnosti. Zraven tega si morajo motoristi povrniti tudi motoristično kondicijo, ki so jo v zimskih dneh izgubili.

Te odgovornosti se zavedajo tudi tisti, ki pri svojem delu uporabljajo enosledna motorna vozila. Policisti na motorjih so zato pod vodstvom izkušenih inštruktorjev svoje spretnosti preverili na spretnostnem poligonu avtocestne baze na Hajdini. Govorili pa so tudi o vseh nevarnostih, ki na motoriste prežijo na cestah. 

Vsak policist motorist na dveh kolesih prevozi vsaj 3000 kilometrov letno. Ferdinand Šterman delo policista na motorju opravlja že 28 let in zato zelo dobro ve, v kakšnih situacijah je motor bolj učinkovit kot policijski avto: »V času turistične sezone, kjer je promet gost, sploh avtoceste v smeri Hrvaške in nazaj.«

Vožnja na intervencijo zahteva obilo spretnosti. Predvsem zaradi pogostega neupoštevanja pravil razvrščanja ob zastojih je za varen prihod na kraj nesreče potrebno zelo spretno manevriranje, ki ga policisti vadijo z vožnjo med stožci.

»Policistu je motor delovno sredstvo in to ni turistična vožnja, ko vidimo v nedeljo popoldan, da je lepo vreme, gremo v garažo, vzamemo motorno kolo in se pač odpeljemo,« opozarja Marjan Ferk, komandir Postaje prometne policije Maribor. 

Žal je vse več preglavic tudi z vozniki mopedov, ki prepogosto vozijo pod vplivom alkohola.

»Poleg tega da so udeleženi v prometnih nesrečah, so v več kot 65 odstotkih tudi povzročitelji prometnih nesreč, kajti te prometne nesreče z udeležbo voznikov mopedov se večinoma pripetijo v urbanih naseljih, v mestih,« razlaga Branko Pivljakovič, inšpektor za cestni promet.

Sončno vreme in višje temperature na ceste sicer že privabljajo večje število motoristov. Tako kot za policiste na motorjih, je tudi za njih pomembno, da se na novo sezono ustrezno pripravijo. Te dneve pa seveda potekajo tudi poostreni nadzori motorjev v prometu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice