Aluminijasta platišča, pogosto imenovana tudi alu platišča, so nepogrešljiv del vozil, saj ne vplivajo le na estetiko avtomobila, temveč tudi na njegovo vožnjo in varnost.

Mnogi vozniki se odločijo za nakup rabljenih platišč, da bi prihranili nekaj denarja, vendar pa je treba biti pri takem nakupu izjemno previden.

Alu platišča so izdelana iz aluminija ali zlitine aluminija, zaradi česar so lažja od tradicionalnih jeklenih platišč. Ta lahkost omogoča boljšo vožnjo, saj zmanjšuje neželeno maso na kolesih in povečuje zmogljivost vozila.

Poleg tega alu platišča ponujajo tudi estetske prednosti, saj so na voljo v različnih vzorcih in barvah, kar omogoča voznikom, da prilagodijo videz svojega avtomobila po svojem okusu.

Zaradi svoje elegance dajo avtomobilu poseben videz, zato so med vozniki zelo priljubljena. Zaradi cene pa vozniki večkrat iščejo cenejšo alternativo in se zato zatečejo k rabljenim alu platiščem.

Rabljena alu platišča

Ko razmišljamo o nakupu rabljenih alu platišč, najprej pomislimo na prihranek. Vendar pa je treba pomisliti tudi na to, kaj ob takem nakupu dobimo.

Nepremišljen nakup lahko namreč dolgoročno privede do večjih stroškov zaradi potrebe po popravilih in nadomestnih delih. Poleg tega lahko nakup rabljenih alu platišč predstavlja tudi tveganje za varnost.

Spodaj navajamo nekaj nevarnosti, ki vas lahko doletijo, če ne boste dovolj previdni pri nakupu rabljenih alu platišč.

Poškodovana platišča

Rabljeni izdelki so pogosto podvrženi obrabi in poškodbam. Alu platišča niso izjema.

Hitro se lahko zgodi, da vas bo ob nakupu zavedla cena in ne boste opazili morebitnih poškodb. Praske, odrgnine ali celo resnejše poškodbe ne bodo samo vplivale na videz vašega avtomobila, temveč lahko vplivajo tudi na varnost in učinkovitost vaše vožnje.

Slabša kakovost izdelave

Ko kupujete rabljena platišča ne morete biti prepričani, ali gre za kvalitetna ali poceni alu platišča.

Slednja namreč ne dosegajo enakih standardov kot dražja in kvalitetnejša kar lahko privede do različnih težav:

  • Nepravilno izdelana alu platišča lahko vodijo do neenakomerne obrabe pnevmatik, kar skrajšuje njihovo življenjsko dobo.
  • Platišča nepravilne oblike in velikosti se morda ne bodo prilegala vašemu avtomobilu, posledično pa bodo med montažo zahtevala dodatne prilagoditve.
  • Neravne površine alu platišča lahko povzročijo vibracije med vožnjo, kar ne le vpliva na udobje in varnost.
  • Nepravilno izdelana alu platišča ne omogočajo enakomerne porazdelitve toplote, kar lahko vpliva tudi na učinkovitost zaviranja.

Preverjanje zgodovine

Pri nakupu rabljenih alu platišč je pomembno, da se pozanimate o njihovi zgodovini.

Ali so bila izpostavljena ekstremnim pogojem? Kakšen način vožnje je imel prejšnji voznik? Ali so bila kdaj popravljena?

Odgovori na ta in podobna vprašanja vam lahko pomagajo pri pravilni izbiri.

Pomanjkljiva varnost

Pri vožnji je varnost ključnega pomena, zato mora biti avtomobil brezhiben. Poškodovana ali neustrezna platišča lahko povzročijo določene okvare ali celo nesrečo, zato je pomembno, da preverite, ali so rabljena alu platišča v dobrem stanju in se tako izognete tveganju.

Da se izognete nakupu nekvalitetnih alu platišč upoštevajte naslednja navodila:

  1. Preglejte platišča

Temeljito preglejte vsako platišče, da preverite morebitne poškodbe, kot so praske, vdolbine ali razpoke. Če opazite kakršne koli poškodbe, se pozanimajte, ali je mogoče platišče popraviti ali je bolje, da ga ne kupite.

  1. Preverite specifikacije

Preverite, ali so velikost, širina, obojestranski izmet in druge specifikacije platišča ustrezne za vaše vozilo. Preverite pri proizvajalcu vozila ali v navodilih, da boste prepričani, da so platišča združljiva.

  1. Vprašajte o zgodovini

Pozanimajte se o zgodovini platišč. Ali so bila kdaj popravljena ali obnovljena? So bila izpostavljena ekstremnim pogojem ali trdemu voznemu slogu? Poznavanje zgodovine vam lahko pomaga oceniti njihovo kakovost.

  1. Preverite certifikat

Preverite, ali imajo platišča ustrezne varnostne oznake in certifikate. To vam bo zagotovilo, da so platišča izdelana v skladu s standardi varnosti. Če platišča nimajo ustreznih certifikatov lahko pomeni, da niso prešla ustreznih testiranj ali niso izdelana iz materialov, ki ustrezajo določenim specifikacijam.

  1. Preverite garancijo

Če je mogoče, kupite rabljena alu platišča pri zaupanja vrednem prodajalcu, ki ponuja garancijo ali vsaj možnost vračila v primeru težav. Garancija vam bo dala dodatno zaščito, če se kasneje pojavijo težave.

Rabljenih alu platišč se ni treba izogibati, vendar je pomembno, da ste pri njihovem nakupu izjemno previdni.

Pred nakupom preverite njihove specifikacije, pozanimajte se o njihovi zgodovini in se prepričajte, da niso poškodovana in so varna za vožnjo.

Starejše novice