Wolford-plače?
Nebi rad, da bi moje sporočilo zvenelo proti podjetju ali kaj podobnega, a me vseeno zanima vaše mnenje, kako je to možno...
Moja mati (in vse druge delavke, ki jim je poteklo ali usposabljanje preko zavoda ali dozdajšnja pogodba) so dobile nove pogodbe za določen čas, kjer je za poln delovnik predvidena plača 513 € bruto? Kako je možno, da lahko podjetje (baje so si oni izborili???) izplačuje za poln delovnik plačo, ki je precej pod minimalno plačo, ki v Sloveniji velja za vse ljudi oz. podjetja? Tega jaz enostavno ne razumem, kako je to možno, če pa za vse velja isti zakon?
Komentarji
V Sloveniji velja zakonodaja samo za fizične delavce in za razna majhna podjetja. Tak za davčno upravo kot za inšpektorate, policijo itd.
Za vse ostale so Senica, Čeferin in ostali.
Mogoče imajo ta dogovor? Vseeno se mi zdi plača prenizka, saj bi jo morali postopoma dvigovati.
9. člen
(pogoji za postopen prehod na določeno višino minimalne plače)
(1) Delodajalec, pri katerem bi izplačevanje minimalne plače, v višini določeni v skladu s tem zakonom, povzročilo velike izgube in ogrozilo obstoj podjetja ali imelo za posledico odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov večjemu številu delavcev, lahko v prehodnem obdobju, ki ne sme trajati dlje kot do 31. 12. 2011, postopno preide na izplačilo minimalne plače v višini, določeni v skladu s tem zakonom.
Tinka, tudi ob upoštevanju postopnega prehoda na minimalno plačo je najnižji znesek plače za polni delovni čas 698,27 evrov bruto oziroma 539,66 evrov neto, tako da res ne vem, na podlagi katerega zakona so jim ponudili tako mizerno plačo.
Imaš prav, ampak tudi meni ni jasno na kakšni podlagi jim dajejo tako nizko plačo.
Za razliko do minimalne plače bo prejemala nadomestilo. Pogodba je lahko nižja, izplačilo pa ne sme biti nižje od minimalca.
Te ima večjo kak v muri kjer znaša 511€ bruto likalec 1 likalec 2 pa ima nekje 473€ bruto
Ta 9. člen yakona bi morali UKINITI!!! TO JE LE PRETVEZA ZA IZKORIŠČANJE LJUDI IN BOGATENJE IZKORIŠČEVALCEV,
Jaz delam v državi kjer je leta uveljavljen kapitalizem in ni takih brezveznih zakonov. V celi provinci je določena minimalna urna postavka za delo in se tu ne more nič šmuglat navzdol. Če podjetje tega ne more plačati - pač ne more OBSTAJATI IN POSLOVATI!!!
NAREDITE ŽE ENKRAT RED V TEJ SLOVENIJI, ČE NE BOSTE ČISTO PROPADLI!
PA NE MISLITE, DA VAM ŽELIM SOLITI PAMET, DALEČ OD TEGA. PRAV YARADI TAKEGA NEREDA SMO PAČ BILI "PRISILJENI" SPAKIRATI KOVČKE IN ITI PO SVETU.
Sem zdaj pozvati te čedne Jankoviće, Kresalčke,Žerjave, Janše, itd, štere do zdaj kandidejrali, pa njemi pogodbo pa zakone tak dugo pod nos držati, ka da zbesno, vej pa prav ma KANADA, pri nas je vse ena banda, maloga do gulili, velkome do pa puščali vsi naprej od davčne do pokojninskog do pitaj boga koga še, delavec pa naj crkne, pa mali podjetnik, šterome so velki lejko dužni, samo on more vse poravnati.
Pa zdaj de pa sakši ku...*c kandidejro tudi s Prekmurja in to samo zato ka de si velko plačo izboro, tak kak do zdajšnji, mijslite ka so tej naši poslanci za tou nej znali, pa še kak! samo stranka je tak naročila naj bodejo s tem tiho. Pa zdaj de tudi tak!
NE PAMETUJTE NA PAMET-če se ti strinjaš z plačo ki si jo podpiso, pa naj si bo to od 0-538€, isplačane plače, kar ti v resnici ni treba podpisat če se ti zdi da je premala, pa bo prišo negdo drug ki bo zadovoljen z 450€ plače pa bo on podpiso,...
-Hočem vam dopovedat , da če se ti strinjš,z manjšo plačo, pa to pogodbo podpišeš, nimaš pravice terjat večje plače do isteka pogodbe, in zakon za tebe ne velja o minimalni plači,,....enostavno zavrneš tako pogodbo, stem da je danes konkurenca velika pa bo prišel negdo drug namesto tebe,...
in kaj je tu narobe,.....oni lepo iskoristijo usposabljanje, 0-6 mesecef, okrog 30 ljudi, delovna sila zastonj 6 mesecef, potem pa jih morajo zaposlit od 3-12 oseb,..mislim, pahor tu si ga pa vseko mimo 100 na uro,...
tudi v savi v termah 3000, tretjina delavcef nia zagotovljene minimalne plače, ker imajo osnovo 516€,pa to natakarji in kuharji ki so v primanjkovanju,.....delajo sobote nedelje, svetke,.....deljeni delavnik3 x na teden najmanj
&gocila
Tvoja razlaga je zavajanje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! V skladu z veljavnimi kolektivnimi pogodbami in delovnopravno zakonodajo mora vsak redno zaposlen delavec dobiti minimalno plačo za poln delovni čas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kaj pomeni poln delovni čas mi verjetno ni potrebno razlagati!?!?!?!?!?!?!?!?
Po organizacijski shemi in razporeditvi delovnih mest v sistemizacijo pa je možno, da so enostavna dela vrednotena nižje od minimalne plače, (da je to več kot 10% se seveda ne strinjam), vendar pa kljub temu mora vsak zaposlen, kateremu izračun plače ne doseže minimalnega zneska dobiti poračunano razliko do minimalne bruto plače v skladu s kolektivno pgodbo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Garfild,........če ti podpišeš in se strinjaš z nižjo plačo,jo lahko imaš,...oni lahko vrednotijo svoja delovna mesta tudi po 20% manj, pa jim nič nihče ne more,...ker se ljudje bojijo zapostaviti, ter štrajkati, in javno pokazati plačilne liste,...brez protesta pa ne bodo dosegli nič, delali bodo za 400€ na mesec, pol je bolše da si na zavodu in dobiš 200€ in ne delaš čisto nič,....
ge pa pravin inačik: malo si vzemimo pamet v roke, pa premislimo, kak te vsaki tiščar v avstriji plačüje 15-18 evrov na vöro, da njemi vö ide, pri nas pa je 4 evreke preveč, pa šče konkurenčni nejsmo s temio drek fabrikami. Farbanje lüdstva, to je tajkunstvo, v ton časi. Ajdi pojdže, ka pravite, tüdi ge san mlada, pa za te pejneze nejden za mašijn, ka mi vala diploma, če zdaj lejko z diplomov je đžaboka beren za 2,70 evra na vöri ali dosta menje po kili, ka de vö prijde evro osendeset.
&gocila
Nimaš prav; podpis na pogodbi o zaposlitvi, ki ni v skladu s kolektivno pogodbo in delovnopravno zakonodajo je ničen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
V tem primeru gre za namerno zavajanje in kršenje kolektivne pogodbe in se sprašujem kje so odgovorne osebe, ki bi morale zaščititi delavce???????????????????????????????????????????? Kje je Zavod za zaposlovanje, ki je te delavce napotil kl delodajalcu, ki krši kolektivno pogodbo in delovnopravno zakonodajo???????????????????????????????????????????? Odgovorna Sreševa, ki bi že zdavnaj morala odleteti s položaja za radi nesposobnosti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sprašujem, pa se tudi, kje je sindikat s tovarišem Türklom na čelu??????????????????????????????????????????????
Sramota je to kar se dogaja pri nas. Največja sramota so pa naši ljudje, ki za dobre proti usluge, dovolijo takšnim podjetjem, kot je zgoraj omenjeno, funkcionirati pri nas. Pravna država, malo morgen. Treba bo iti na ceste in povedati politikom in gospodarstvenikom, da ne mislimo pasti nazaj v čas Jugoslavije, ko smo lahko tankali na sode in lihe dneve, ko smo videli edini smisle v celem letu, kako bomo za 10 dni letovali na hrvaški obali..Slovenec si zasluži več in ga prenehajte izkoriščevat!
divjejabolko
In kaj boste dosegli na cesti? Kamenjali parlament, prebutali politike, menedžerje?
Ali želite, da bo (vstavi poljubno ime mesta) gorel/a?
Najnižja zakonsko določena plača je glih namenjena tomi, ka nebi nihče v državi prejemo manj, tak ka to ka so oni naredili je dejansko izkoriščanje... pa neka me fejst moti: eni pišete kak če nebe meli osnovne šole končane, pa nej zaj kao ja pišen prekmurski...ker to je nej nikomi podobno...:P
racija, tij boš nas prekmurce nika fčijla?, pa pogleni kak tvoje izgleda ; malo popačene slovenščine, pa malo ven obrnjene prekmurščine. Si pa rejsan strokovnjak.
ka te to ka ge pišen je nej prekmurščina? zaj če ne popačin saki stavek z nekšin j pa ou pa ka ti ge znan ka vse ne pi(J)šete, pa nemsto s z not pa takše ka te glava boli(J) pa seposedi F...mislen ka je to bole nekša popačen prekmurščina kak pa to ka ge pišen, dečko dragi vendar si še nej vido slovbar prekmurščine ali pa kaj podobnoga ka o slovenščini ne gučin...s sobote san btw...pa soboški gučin pa pi(J)šen, in kritika je nej bila namenjena vas, tebe prekmurca, ker ge to očitno nejsan, neka Fčite, ampak samo kak opazka, ka eni pi(J)šejo resno katastrofalno...popačena slovenščina pa v obrnjena prekmurščina, bravo majster! :P
Nebi rad, da bi moje sporočilo zvenelo proti podjetju ali kaj podobnega, a me vseeno zanima vaše mnenje, kako je to možno...
Moja mati (in vse druge delavke, ki jim je poteklo ali usposabljanje preko zavoda ali dozdajšnja pogodba) so dobile nove pogodbe za določen čas, kjer je za poln delovnik predvidena plača 513 € bruto? Kako je možno, da lahko podjetje (baje so si oni izborili???) izplačuje za poln delovnik plačo, ki je precej pod minimalno plačo, ki v Sloveniji velja za vse ljudi oz. podjetja? Tega jaz enostavno ne razumem, kako je to možno, če pa za vse velja isti zakon?