VERBALNO NASILJE prek spletnih forumov
Veliko nasilja se na internetu dogaja na forumih in klepetalnicah, katerim je skupno,
da so namenjeni pogovorom in izražanju mnenj o specifičnih temah, ki so javno dostopne.
Na forumih in klepetalnicah lahko namreč najdemo žaljiva sporočila (»flaming«), zalezovanje (»cyberstalking«), sovražni govor in kibernetsko sovraštvo (»cyberhate«).
Tovrstno nasilje počasi škrta v žrtvino SAMOZAVEST, da postane prepričana v svojo NEVREDNOST.
Dvomi v svoje občutke in resničnost svojih zaznav. Največkrat žrtev vztraja v takem odnosu, ker meni da je nihče drug NE BO imel rad.
Smešenje pred ostalimi ter sarkazem sta dve izmed oblik verbalnega nasilja.
Prav tako sem štejemo zmerjanje, kričanje, kritiko, grožnje, ponižujoče besede, obtoževanje ali pridigo.
KDO JE IZSILJEVALEC in KDO JE ŽRTEV?
Izsiljevalec je v preteklosti verjetno sam bil ČUSTVENO ZLORABLJEN. Ker ne želi ponovno izkusiti bolečine,
se sam zateče k izsiljevanju. Ali nasprotno, postane žrtev izsiljevanja. Čustveno nasilje se pojavlja v družinah,
kjer se ustrahujejo, ponižujejo, kritizirajo za dosego nekega cilja. Vendar ni nujno, da izsiljevalec izhaja iz take družine.
Tudi pretirano RAZVAJANJE, kjer je otrok dobil vse kar je želel, ne da bi se soočil s frustracijo, ustvarja izsiljevalce.
Ljudje radi sebe vidimo kot žrtev, toda dostikrat se zgodi, da smo tudi sami izsiljevalci.
Za izsiljevanje sta potrebna dva. Najpogosteje se vloge menjavajo. Enkrat smo žrtev, spet drugič izsiljujemo sami.
[danes sem naletel na nekaj verbalnih nasilij na sobotainfo (na forumih), zato sem se odločil, da dam to temo...torej moje mnenje je, da uporabniki kot so bomosa, srbija in še nekateri, so očitno, kot strokovnjaki menijo za verbalno nasilje, nezadovoljni sami s seboj, ljubosumni itd.. in se s tem izražajo preko verbalnega nasilja... se mi pa res smilijo, če so res morali to vse doživeti, kaj je zgoraj napisano...]
Komentarji
[danes sem naletel na nekaj verbalnih nasilij na sobotainfo (na forumih), zato sem se odločil, da dam to temo...torej moje mnenje je, da uporabniki kot so bomosa, srbija in še nekateri, so očitno, kot strokovnjaki menijo za verbalno nasilje, nezadovoljni sami s seboj, ljubosumni itd.. in se s tem izražajo preko verbalnega nasilja... se mi pa res smilijo, če so res morali to vse doživeti, kaj je zgoraj napisano...]
ZANIMA ME VAŠO MNENJE, tako prosim, da komentirate :)
se mi pa res smilijo, če so res morali to vse doživeti, kaj je zgoraj napisano...
@xixi - zanimivo, da si danes naletel na verbalno nasilje na SI, glede na to, da si se komaj prijavil na ta forum in tvoji edini prispevki so tile trije posti v tej temi tako da "katero nasilje" ???
hahaah to ti zaj tribelo? zaj de pravo ka njemi to kolega poslo xd
Heh
nisem nikoli bili prijavljen in nisem nikoli niti komentiral..ker pa me je danes nekaj razjezilo, sem se prijavil in dodal temo...
gledal sem pa večkrat forume sam pač nisem bil registriran, ker mi ni bila želja do komentiranja
Dobro glej, piso mo po naše ka itak znan ka razmeš. Tao ka se na začetke napiso so nekše tvoj poskus psihoanalize ozirmo neman pojma ka. Rejsan je ka je določeni narod nesramen in enostavno prizadete na nete, ten ljuden pravimo "Troll", pač nema drugoga za delate (oz. njeme paše, neven, neka pač glavno) pa se v davle na forumaj.
Če te tao svade maš vbiste 3 možnoste.
-ne čitaj tistoga
-se vklope not
-ale pa pač sporoče moderatoron, pa povej svoje mnenje.
Zato ka ta tvoja tema nede nika pomagala, če de kaj, de tao ka de jih samo se se zvabila ka do tu še pisale.
Tak ka.....
vsak "nasilje" drugace pojmuje in tolerira. Za mene je npr. tuj nasilje na forumu izpostavljanje dol. subjektov po imenih @"srbija,...". - ce bi vsaj mene npr. sto javno omejno oziroma izpostavo...bi to smatral kot napad na moj ego in nasilje nad mano...(drugi ljudje imajo mogoce drugacno predstavo o meni, kot jo imas mogoce ti - torej gre sklepati, da imas mogoce osebno zamero do teh 3 posameznikov)
In vidim, da si tezki druzboslovec,... bi moral poznati vescino argumentacije...npr.
"...da uporabniki kot so bomosa, srbija in še nekateri, so očitno, kot strokovnjaki menijo za verbalno nasilje, nezadovoljni sami s seboj, ljubosumni itd.. in se s tem izražajo preko verbalnega nasilja..."
Ni nujno, da so uporabniki nezadovoljni sami s seboj ali mogoce ljubosumni...
to je mogoce njihov nivo izrazanja...npr. poznam cloveka, ki se dere name in me preklinja med pogovorom, ceprav je cisto drugacen clovek...
torej tvoji argument me niso prepricali, posebej gre se poudariti tvoje zagovarjanje in sklicevanje na custva - argument 'ad misericordiam' in navsezadnje proti "cloveku" 'ad hominem' ter zmota napacnega vzroka; domnevih korelacije dol. druzin z posledico izrazanja nasilja posameznika...('post hoc ergo propter hoc')
Poleg absolutnoga sah-mata, ka ti ga je izvedla Boltzmanovakonstanta, lejko dodamo se, ka ce sto dejansko gemle to prckanje na forumaj kak osebni napad, nema na forumaj ka iskate, ker je ocitno se nej zadosta zrela oseba. Zakoj bouge bi se sekejro zavolo blesarij, ka jih pise par pacientof?
ne saj ni bilo samo žaljivk... ampak nekdo je direktno od nekoga izpisal ime priimek, kje živi, njegovo telefonsko, ter ga nekaj blatil in pisal, da je pijanec, drogeraš itd... to je bil osebni napad, zaradi tega sem tudi dal gor ta forum..
Glede na to, ka na nasilje prek spleta opozarjajo že nekaj časa, postaja to problem in to kar je tak lepo pisalo sinoči s strani @bomose, je ziher dišalo po nekem obračunavanju, ki ga oseba, ki je to napisala, ni v stanju soočenja reševati, temveč je izbrala način, ka naj si znanjo, što pa ka njemi ne paše. Glede na stavke, keri so bili zapisani, je ziher nej bil nešče, ka pojma o pojmi nema, ker se je razmo v podjetnike, pa v cigane, pa v vse neomenjene in omenjene ciljne skupine...s tem da je z "igro, ki se bo začela" še zagrosil... Bil je v vlogi in v maski nekoga, ki ima več ali manj ciljne interese...
Eni pač majo način drugoga na takši način ponižavati, delati antipropagando, druge ljudje, na takšen ali drugačen način degradirati...sicer pa naj napišen, ka je hijena, bil čistak isti, ka je dobesedno isko določene nicke in jih žalo za napisano. Zdaj ma nekši novi nick...oziroma naouvo masko gor.
Razmin, ka prihaja do razhajanj v mišljenji, ka se meni tudi se ne vidi, pa mi dostakaj ne paše, ali žal, nemre biti se po moje in svojoga gledanja, si ne dovolin nekomu vsiljavati. Naj ma vsak svoje stališče, zakoj pa nej? Nej pa ka nekoga na forumi dobesedno ščej pohoditi, razžaliti...degraderati.
Nobena žival je nej tak strupena, kak zna človek biti in poven van eni ljudje so psihopati, tej se pa ne da zdraviti.
@xixi; dobra tema je tou...drži pa tudi, ka določenih tou ne gene in do dale pisali v stilu teme, ali včasih je pa dobro, ka ene stvari znaš, mogoče pa de se štoj najšo, pa de rejsan moderatore opozoro...
Lepše je pisati o lepih stvareh, nej žaliti na forumih, pa lep dan vam želim!
rofl meni je smešno ko folk zmeraj nekše izsiljevalce enači z zlorabljenimi otroci...
meni so forumzi pa internetzi oblika sprostitve, kamor pridem pa v 6% napišen nekaj relavantnoga ovij 94% je pa for the lulz pa sprostitev. in če zdaj folk vmes prečita kakši sarkazem ka jij je užalo jes san pa pokazal znake zlorabljenosti v mladosti... OOOOOOK, if you say so
je pa smešno, fčasih je bilo "arguing over the internetz is like running on a special olympics - even if you win you're still retarded", zdaj pa dejansko narod že prejk foruma špila užaljenost, pa se počuti zasledovane (saj nej ka od pol naroda lejko celo life story izveš samo prejk par postof na forumsaj ali pa obrazni knjigi), pa nekši cyber hate bi se šli pa takše...
OMG, mama, ov me je pa užalo prejk interneta, na forumi.
Sryls, če se počutiš užaljenega prejk interneta, te je slednji nej zate - sploj gnesden ko te lejko pod raznimi nicki zdissa nekši sosedof šmrklavec, tij boš si pa šou ali šla žile rezat zaradi užaljenosti?
get fucking real, idi vo na zrak pa se malo razluftaj, ekran ti zgleda začal sevati pa puščati določene zadeve...
(OMG KLA SMEŠKO NA SOBOTAINFO, car keri je toga kcoj djal, avadodo do konca života)
on a, on the?
english fail
@xixi
http://spletnooko.si/
Fora je v ton ka so forume gli zato ka narod lejko v debate spadne. Samo eno je debatejrate, ge pač sake svoje mnenje povej o teme,... eno pa je ka te v teme eden napiše neven (omfg, ti si takšen noob, nemaš pojma,...praf na določeno osebo) glavno bluz. Zato ka da se s človekon v živo pogučavleš pa v kakšo debato not spadneš, njeme te v faco tude ne gučiš, neven (tij kmet, neintelegenti človek, ali ka vas pač rajca)
Make Love Not War (neje bilo hipi raok )
@chaser, drži ka o nekom leko pišeš, če se tan najdeš. V živo tudi nemreš o nekon debaterati, če nej si bil poleg, ali si pa filma nej gledo. Ja, je pa drugače če se zgučavleš v živo, ker se da človeka oceniti, pa prešteti ali se pa itak poznaš z njin. Pa rejsan ne ven zakoj se eni v debate vključavajo, če ma strel v aut.
Tudi meni je smisel napisati kaj čednoga v debati, ali če sodeluješ v debatah, na forumih ali v živo, se moreš znati tudi braniti. No če maš možnost seveda...
Poleg vseh težav, ki nam jih življenje sproti nalaga, se nej trbej še na forumaj kregati...
malo bi spremeno tvoje zadnje besede ajda:
poleg vseh sralcov keri se najdejo na sakon forumi se neznansko dobro počutiš kda nekomi nameniš par vzgojnih vrstic.
Štukanje je dobro, tao je pač razgreta debata. Neje pa dobro pluvanje en po drugome.
Naprimer ka je pogosta stvar na SI. Nekša tema, notre debatera neven 6 lidi. Naprimer o neven kak je živeti v SLO. Te pa eden pride kerome je pač seeno o kon se ostale pišejo pa napiše naprimer "Bosna je zakon". Ka se te zgodi. Sij pozabijo ka se je v temi gučalo, se še 10 drugeh vključe telko ka lejko ovome napišejo ka je budala pa ka naj te ide v bosno živet. In te se začne, kmet en, kmet druge, neintelegenten of, klošar ejne,...
Glavno bluz.
to je nej niksen bluz :D to je kvalitetno trolanje :D
@jmzba; Ajda ma svoje mnenje, Ajda se zna tudi s pepelom posipati, če naredi kaj narobe, ali Ajda pa za svojimi dejanji v realnom življenji stoji. Vsak se naj najde kje se najde.
@jmzba; lejko pa razmin tvoje pisanje načik, ka maš prav...moč retorike in moč pisnoga komuniceranja pa ti rejsan da samopotrditev.
Nej zameriti, to je pač tak, ka s pisanja sikdar nemreš razbrati namen ozr. bistva napisanoga, pa leko brezveze pride do fejst narobe interpretacije...
Kak san preštela prlej? Bluz... pa rejsan se fajn štej tou... ;)
@davidp, je fejst dobro eazložo situacijo! :)
sicer pa bi sam dodal, ka so debate na sobotainfo še kar ne nivoji, z ozirom na to ka se piše npr. na 24ur, pa kakši rtvslo pa tak dale... je pa nej to zaj verjetno izgovor ka tudi mi leko idemo po njihovih stopinjah.
@davidp dobro si napisal samo po tem sklepan, da se ti še ni zgodilo nič kaj resnega... saj jas tudi ne podpiram neko bw jokanje, ali pa žile rezanje zaradi bw izjav, ki jih nekateri pišejo... samo ko se ti pa zgodi, da bo nekdo napisal tvojo preteklost [katero se še po možnosti sramujete in skrivate], tvoje osebne podatke pa še poleg par laži o tebi, pa ziher nebi več imel tako mnenje, češ da to ni nič takega... me prav zanima kako bi odreagiral ti, če bi nekdo vse o tebi napisal, kar nebi hotel da drugi zvedejo +vse osebne podatke+žaljivke+ par izmišljenih stvari in te obtoževal za nekaj kar sploh nisi...ziher ti nebi bilo vseeno... ker mislim, da nikomur nebi bilo vseeno..
izsiljevalce pa ne enačim z zlorabljenimi otroci... ampak z ljudmi, kateri majo neko osebno težavo ali niso zadovoljni sami s seboj... itd
btw psihična bolečina te včasih lahko bolj prizadene kot fizična..
@davidp dobro si napisal samo po tem sklepan, da se ti še ni zgodilo nič kaj resnega...
mah meni so prejk forumof grozili pa moje real name omenjali že od sobote pa do mađarske (makedonije) tak ka... poleg tega so pa me že diskreditejrali tudi na podlagi IRL persone, kar je LULZ samo po sebi, ker se ponavadi folk k takšin podpasnin zateče ko ga rejdno sprovocejraš pa več nevej kaj konkretnoga prasnoti nazaj in te pač misli, ka če de napisal ka san *žaljiva vsebina je bila odstranjena* IRL, ka bon se dol vrgel.
pač, za vsakim sodelujočim na forumsaj pa širše se skriva real life persona kera ma takše in drugačne zgodbe in takše in drugačne ljudi, ki ga tak ali drugače poznajo. če se nekdo spusti z nekom v virtualni konflikt lejko pričakuje, ka de dobo tudi kakšno "jebat ču ti majku i oca kad te sretnem", sploj če ga of na drugi strani pozna v živo in ga šče malo zosagati (no za par pacientof ne dvomim ka bi tudi v IRL dejansko rešavali forumske spore)... kdor se misli udejstvovati na forumsaj POPOLNOMA skrito de si zbral en nick keri nema veze z ničemer in nikomi za to povedal in se po možnosti izgobibal konfikton... če pa tij virtualno jebeš mater vsen po spiski alpa davleš takše ali drugačne pikre na račun nekoga drugega je pa prej ali slej za čakati ka se ti vrne kaj. odvisno je pa tudi kak boš te reagejral - če se na forumi zajebavaš z svojin IRL imenom (kak jes naprimer) verjetno že te znaš ka de te folk prej ali slej spoznal keri si in pač maš v glavi zmeraj tisto "PIZDA NE PIŠI BEDARIJ KA TE KAKŠI MAÄAR GE ZAODI PA SPOKA", lejko pa si frajer pa špilašJACKA z nekšin random nickom in se smeješ za svojo "skrito" identiteto...dokler nekdo ne pogrunta kdo si, te pa v jok pa na drevo.
stavim levo jajce ka bi pol naroda jebeno premislilo ko bi se mislili spustiti v forumsko prcanje če bi se vsi udejstvovali z IRL imenom. tak je pa vse zajebancija... DOKLER nekomi ne poči živec pa ti pove "pizda ti materna, zdaj boš tij vido, ZNAN ŠTO SI ČUNDRAŠ EN, PAZI SE ME"... no te pa nastanejo teme kak je ta.
PAZI SE!!!
haha , dobro si napisal :D , se strinjan totalka,
šta da ti kažem
prema tome
ahahah, san direkt znal keri reply de zdaj :D
eh, iden, svoje san napijsal pa povedal.
vse se da če smo pošteni lidje pa če se zgučijmo kak normalni, nej kak oroslani.
haha, ja , :)
ne ven ce se to lejko steje pod nasilje, saj te nihce ne sili, ka beres...pod verbalno nasilje bi stela, ce te nehce zveze na stolec, pa se ti dere naglas vsemogoce krutosti, pa si prisiljen poslusati, ker ne mores uiti...IMHO
dobro... te pa ne bluze gotha ;)
Veliko nasilja se na internetu dogaja na forumih in klepetalnicah, katerim je skupno,
da so namenjeni pogovorom in izražanju mnenj o specifičnih temah, ki so javno dostopne.
Na forumih in klepetalnicah lahko namreč najdemo žaljiva sporočila (»flaming«), zalezovanje (»cyberstalking«), sovražni govor in kibernetsko sovraštvo (»cyberhate«).
Tovrstno nasilje počasi škrta v žrtvino SAMOZAVEST, da postane prepričana v svojo NEVREDNOST.
Dvomi v svoje občutke in resničnost svojih zaznav. Največkrat žrtev vztraja v takem odnosu, ker meni da je nihče drug NE BO imel rad.
Prav tako sem štejemo zmerjanje, kričanje, kritiko, grožnje, ponižujoče besede, obtoževanje ali pridigo.
KDO JE IZSILJEVALEC in KDO JE ŽRTEV?
Izsiljevalec je v preteklosti verjetno sam bil ČUSTVENO ZLORABLJEN. Ker ne želi ponovno izkusiti bolečine,
se sam zateče k izsiljevanju. Ali nasprotno, postane žrtev izsiljevanja. Čustveno nasilje se pojavlja v družinah,
kjer se ustrahujejo, ponižujejo, kritizirajo za dosego nekega cilja. Vendar ni nujno, da izsiljevalec izhaja iz take družine.
Tudi pretirano RAZVAJANJE, kjer je otrok dobil vse kar je želel, ne da bi se soočil s frustracijo, ustvarja izsiljevalce.
Ljudje radi sebe vidimo kot žrtev, toda dostikrat se zgodi, da smo tudi sami izsiljevalci.
Za izsiljevanje sta potrebna dva. Najpogosteje se vloge menjavajo. Enkrat smo žrtev, spet drugič izsiljujemo sami.