Topltna črpalka
Pozdravljeni,
ge bi rad iz prve roke zvedo kakšne so kaj vaše izkušnje s toplotnimi čpalkame za segrevanje stanovanja. predvsem me zanima kak se obnese črpalka voda-voda in pa zrak-voda.
ka se bole splača, pa če mate kakše težave
Komentarji
Vse je odvisno kakšna hiša je, kakšna izolacija, okna.....in ali so radiatorji ali talno gretje. Priporočan, ka si date napraviti projekt strojnih inštalacij. Pa nej, ne delan jaz, ta ka je nej reklama. Imam pa toplotno črpalko voda - voda. Ta ka iz prve roke!
Imamo že dve leti toplotno črpalko zrak-voda in smo fejst zadovoljni. V hiši je talno gretje.
ce imas podtalnico , potem vsekakor voda-voda ker je najvisji izkoristek, kot pa pri zrak-voda.
kar se tice teh pravljic z izolacijami je sledece, gledati moras s katerim nacinom bos imel najmanj dela, bolj elegantno uporabo, da ne bo ultra predrago.
lahko recem iz prve roke, hisa nima talnega gretja, ima radijatorje, okna so lesena, v hisi je 24ur temperatura 22-23C (crpalka dela v rezimu 24h ogrevanja tako da ni nastavljena na varcevanje po urniku gretja) in je mesecni strosek za elektriko 150 eur katero porabi crpalka.
pri vecini ki jih poznam ki grejejo na kurilno, plin ali drva, je hisa hladna, tu kjer je crpalka se hodi v kratkih rokavih :)
methos: 150 misliš v kurilni sezone nej? taka je povprešni mesečni strošek 75.
toplotne ne menjan je za nikoj na svejte :) (man zemlja-voda) - bole kamot ogrevanja nega. sploj ne ven ka jo man, toplo pa je vedno, man tan 23-23,5 konstantno, pa nega še iozolacije na kuče, pa talno.
pa tudi z radijatorskin načinon funkcionejra čist vrejde, baje naj bi bil 20% slabši izkoristek.
Predlagan pa te, ka za konkretno strokovno svetovanje pozoveš Oučeka, keri de te genau izračuno vrednost investice, porabo itd.
Vzdrževanja pa praktično nega. Edini minus je velka investicija.
za tou ste že čüle?
http://www.podsvojostreho.net/forum/download/file.php?id=3962&mode=view
Baje je investicija cca 2500, poraba elektrike pa nege kak pri toplotne.
San bil pr enon ka ma že 1 leto tou zadevo not in presenetljivo dela super.
Do pa lejta pokazala, če je smiselno:)
Hmm..., res je, čas bo pokazal: http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=37559
Imamo jo dve sezoni (voda/voda). Letni strošek elektrike za celotno hišo (skupaj z ogrevanjem) 980 €. Črpalka stala skupaj z zalogovnikom cca. 5000 € (talno je extra cifra ali pri vseh sistemih to moraš narediti) Poleg tega je potrebno imeti nekje 14cm izolacije.
V hiši je v zimi konstantno 23 stopinj. Ne rabiš nič nastavljati vse dela sama in glede na krivuljo in zunanjo temperaturo tudi dela in pošilja v obtok vodo.
Če ne bo cena elektrike v nebo in če nimaš recimo svojega gozda je to najecenejše ogrevanje.
Jaz pa sem glih na tem da bom dal vgraditi TČ zrak-voda od termotehnike, model TČZ ZV 13 EVT. Upam, da mi bo dobro služila. Če ima kdo kake iskušnje naj kar napiše. Trenutna investicija z bojlerjem in zalogovnikom slabih 10.000€ - 1.500€ (eko sklad)= 8.500€
Naša toplotna črpalka je zrak-voda. Notranja enota Coolwex Exclusive DOUBLE, 10kw, zunanja enota pa je Fijutsu. Ogrevamo 190m2 površine, talno gretje.Lanska poraba elektrike je bila povprečno 75kw na mesec. (seveda poraba skupno za hišo ne samo za črpalko)
http://www.coolwex.com/toplotne-crpalke/toplotne-crpalke-za-ogrevanje-p…
Kaksno je stanje po 7 letih s crpalko? Vse ok? Nas je po 8 letih servis stal 5000 eur
Tou, če je za tebe primerna voda-voda, zrak-voda, itd., je odvisno od marsičesa, npr. stanja hiše, velikosti dvorišča itd. Za začetek si na dom povabi svetovalca EN-SVET. 031 311 159, Miro Fujs, pride brezplačno na dom. Naj prvo un povej mnenje, te kumaj rihtaj.
ge san zaj mel par majstrov, pa smo ugotovili, ka je voda-voda najjača rešitev za mene. sicer je malo večja investicija od zrak-vode, ali je na daljši rok boljša rešitev.
kak pravijo je problem zrak-vode vlaga v ozračje.
neven če je kaj zaštekalo..ali še ednouk...
mi mamo toplotno črpalko zrak-voda toshiba estia 11 kw...hiša je brez fasade...150 km2...ploščice povsod..investicija 7.500 EUR - 1.500 EUR (subvencija) = 6.000 EUR...kurimo 24 ur na dan..not je 24 stopinj, ker imamo otroka, ki se še palzi (da so malo tople ploščice)....elektrika v novembru je bila 70 EUR (50 EUR gospodinjstvo) v decembru in januarju pa 150 EUR z cca 50 EUR gospodinjske elektrike...tak da ne bom imel več kot 500 EUR stroškov elektrike za segrevanje.....pa še to brez fasade....
glede na to, koliko je dražja črplaka voda-voda, ne vem če se splača, saj se investicija potem povrne v 20 letih..
serif..nimamo nobene vlage v stanovanju....
Cegerg, kdo je ti inštaliral Toshibo ?
cegerg - ti maš mogoče talno gretje? tudi tu pride do razlike
cegerg.... 6000 eur investicija? Nekam poceni. Nam so izračunali okoli 11.000 eur celotna investicija. Brez talnega gretja seveda. Peč je neka švedska, baje zelo dobra.
serif..ja talno gretje man po cejli kuči....
evo cenika..in toshiba estia je najbolj tiha med vsemi toplotnimi http://www.klimatos.si/images/stories/CENIKI/2012/ESTIA%202012.pdf
11000 te nemre koštati zrak-voda (edino mogouče kakšna variantga pri termotehniki....he he)...voda voda pa košta prek 10k EUR
baje??? preveč 11k....
Ni pri termotehniki. Gre za toplotno črpalko CTC. (teoten) Neka Švedska ali Švicarska, ne vem. V tej ceni zajet kotel, črpalka, lovilec kondenza, obtočna črpalka in montaža. Vem, drago fejst. Zato pa gledamo pa iščemo cenejšo pa tudi dobro.
cegerg..ge man radijatorsko, ka se mi ne izide z zrak/voda. sploj pa ti ka maš nizki režim, se pravi ka ne nucač takšoga segrevanja kak za radijatorje.
Zrak-voda so hitro na 10k €. Veliko je odvisno od znamke. Je pa teško primerjati 2 kotlovnici med seboj. Pri nekomu samo priklopijo toplotno črpalko, nekje drugje pa zamenjajo celotno kotlovnico. Marsikje gre tudi monter naprej z nižjo ceno dela, ki jo notri prinese z maržo.
Švedske toplotne črpalke so zelo kvalitetne, vprašanje pa je, če se visoko ceno prinese notri z investicijo.
Voda-voda so super, če je voda blizu. Najbolj zanesljive pa so [url="http://www.geosonda.com/prodaja/toplotne-crpalke-ogrevanje"]Toplotne črpalke[/url] zemlja-voda. Vprašanje pa je, če je dovolj prostora na voljo, vrtine so pa dražje.
Pozdravljeni,
pozna kdo montažera za toplotne črpalke zrak voda inštalacije Štrus? Gledam namreč na njihovi spletni strani http://www.instalacije-strus.si/toplotna-crpalka-zrak-voda pa me zanima, če je komu že vgrajeval in kako delo opravijo?
Pozdravljeni,
ge bi rad iz prve roke zvedo kakšne so kaj vaše izkušnje s toplotnimi čpalkame za segrevanje stanovanja. predvsem me zanima kak se obnese črpalka voda-voda in pa zrak-voda.
ka se bole splača, pa če mate kakše težave