Šege in navade štajerska

|

Pozdravljeni! potrebujemo pomoč glede šeg in navad na Štajerskem.
Pri raziskovalni nalogi še morem izdelati turistični tematski katalog s predstavitvami šeg in navad na dani destinaciji. V knjižnici smo že vse preiskali tako tudi na internetu, iz brošur(...) nekaj sem našel, vendar še vedno ne dovolj.
Zanima me, če kdo ve kaj več o tem? Ali pa ima za izposoditi kakšno knjigo? ipd....

Komentarji

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Saso Korpic

Pozdravljeni! potrebujemo pomoč glede šeg in navad na Štajerskem.
Pri raziskovalni nalogi še morem izdelati turistični tematski katalog s predstavitvami šeg in navad na dani destinaciji. V knjižnici smo že vse preiskali tako tudi na internetu, iz brošur(...) nekaj sem našel, vendar še vedno ne dovolj.
Zanima me, če kdo ve kaj več o tem? Ali pa ima za izposoditi kakšno knjigo? ipd....

x y

Še en ki misli da je Premurje na Štajerskem?!
Priporočam najprej pregled osnovnošolskih geografskih učbenikov.

Saso Korpic

po čem sklepaš, da bi naj jaz mislil, da je prekmurje na štajerskem? se mi zdi,da na forum lahko pišeš tudi o drugih predelih slovenije, ne samo o prekmurju, ali pač? prosim samo za tiste odg. ki imajo kaj konkretnega za povedat se pravi"šege in navade na štajerskem"! in ne v PREKMURJU
za druge pa da boste bolj vedeli kje je štajerska in kje prekmurje:
Štajerska: Štajerske v severovzhodni Sloveniji (Srednja Štajerska in Zgornja Štajerska sta v Avstriji). Štajerska leži med razvodnico, med Savo na jugu, Savinjo in Dreto na zhodu, mejo s Hrvaško na vzhodu, Muro na severovzhodu in mejo z Avstrijo na severu. Večja mesta so Celje, Ptuj, Velenje, največje mesto ter obenem gospodarsko središče Štajerske pa je Maribor.

Prekmurje: Prekmurje je nižinska pokrajina v skrajnem severovzhodnem delu Slovenije ob meji z Avstrijo in Madžarsko, na levem bregu reke Mure, po kateri je tudi dobila ime.
priložil bi tudi zemljevid, vendar se mi zdi izgba časa..

hupkaš

Za tako nalogo se velja sprehoditi od hiše do hiše, od vasi do vasi, samo tako se lahko najde odgovor na tvoje prošnje, malo terenskega dela ne škodi ker najlepše je dobiti vse servirano na krožniku.

andreja grabar

... če ti kaj pomaga (ampak sam izbrskaj, kaj je vezano na tvojo regijo. Posredujem ti literaturo, iz katere sem jaz črpala za svoj hobi vezan na pravljice, ljudsko izročilo, šege ...). Drugače prelistaj še zbirko GLASOVI za tvojo izbrano regijo.

1. Zbirka Zakladnica slovenskih pripovedi. - Didakta, 1999-
2. Kropej, M.: Pravljica in stvarnost: odsev stvarnosti v slovenskih ljudskih pravljicah in povedkah ob primerih iz Štrekljeve zapuščine. - Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 1995
3. Valjavec, M.: Kračmanove pravljice. - Didakta, 2002
4. Unuk, J.: Slovenske pravljice. - Nova revija, 2002
5. Kelemina, J.: Bajke in pripovedke slovenskega ljudstva: z mitološkim uvodom. - Družba sv. Mohorja, 1930
6. Radešček, R.: Slovenske legende. - Cankarjeva založba, 1983
7. Radešček, R.: Slovenske legende 2. - Založba Bogataj, 1996
8. Baš, A., urednik: Slovenski etnološki leksikon. - Mladinska knjiga, 2004
9. Baš, A., urednik: Slovensko ljudsko izročilo: pregled etnologije Slovencev. - Cankarjeva založba : Inštitut za slovensko narodopisje pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, 1980
10. Novak, V.: Slovenska ljudska kultura: oris. - Državna založba Slovenije, 1960
11. Narodopisje Slovencev. - Klas, 1944-1952
12. Kuret, N.: Praznično leto Slovencev: starosvetne šege in navade od pomladi do zime. - Mohorjeva družba, 1965-1971
13. Möderndorfer, V.: Verovanja, uvere in običaji Slovencev: Borba za pridobivanje vsakdanjega kruha. - Tiskarna Družbe sv. Mohorja, 1946
14. Möderndorfer, V.: Verovanja, uvere in običaji Slovencev: Prazniki. - Tiskarna Družbe sv. Mohorja, 1948

lp
Andreja

Darjan Mencigar

Toplo priporočam knjigo Črtice iz duševnega žitka štajerskih Slovencev. Je v celoti poskenirana in dostopna prek interneta (stric Google).

kird

običaji na štajerskem

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Lokalno

Vse v Lokalno

Šport

Vse v Šport

Kronika

Vse v Kronika

Politika

Gospodarstvo

Slovenija

Scena

Svet