RUMENI POLŽI -kako se jih znebiti

|

Kdo jih nima na vrtu? Vendar jih srečamo tudi na drugih predvsem vlažnih mestih,govorim o  ,rumeno rjavih polžih brez hišice , ki so že na pogled ,nagnusni,in povzročijo z svojimi pohodi pravo katastrofo na vrtninah ,rožah in tudi drugih zelenih rastlinah.Ponujam vam nekaj svojih idej ,ki so koristne in tudi učinkovite ,ter preizkušene.Žaganje, najboljše je od smreke in sicer ,ostanki od rezanja z motorko ,dobro je tudi drobno žaganje vendar se ob dežju hitro spere,v zemljo. Apno v prahu ,se potrosi na poti oz okrok rastlin ,Bioplantela ,ali briketi od kakega drugega proizvajalca ,ki so izdelani na podlagi  konjskega  blata,se potrosijo po gredicah ,vendar naj omenim da je to gnojilo ,katere lastnosti vplivajo na rast,in so primerni predvsem na površinah ,ki jih lahko dognojujemo.Vem da je še dosti načinov ,ki so uporabni ,podal sem vam nekaj svojih izkušenj ,ki so se pokazale zelo učinkovite predvsem žaganje,lahko pa uporabite  tudi čisti lesni pepel ,in jih s pridom uporabljamo ,pri bio vrtnarjenju .Pričakujem, da delite mnenja in  svoje izkušnje ,ki nam bojo v skupno korist .

Komentarji

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
čriček

Kdo jih nima na vrtu? Vendar jih srečamo tudi na drugih predvsem vlažnih mestih,govorim o  ,rumeno rjavih polžih brez hišice , ki so že na pogled ,nagnusni,in povzročijo z svojimi pohodi pravo katastrofo na vrtninah ,rožah in tudi drugih zelenih rastlinah.Ponujam vam nekaj svojih idej ,ki so koristne in tudi učinkovite ,ter preizkušene.Žaganje, najboljše je od smreke in sicer ,ostanki od rezanja z motorko ,dobro je tudi drobno žaganje vendar se ob dežju hitro spere,v zemljo. Apno v prahu ,se potrosi na poti oz okrok rastlin ,Bioplantela ,ali briketi od kakega drugega proizvajalca ,ki so izdelani na podlagi  konjskega  blata,se potrosijo po gredicah ,vendar naj omenim da je to gnojilo ,katere lastnosti vplivajo na rast,in so primerni predvsem na površinah ,ki jih lahko dognojujemo.Vem da je še dosti načinov ,ki so uporabni ,podal sem vam nekaj svojih izkušenj ,ki so se pokazale zelo učinkovite predvsem žaganje,lahko pa uporabite  tudi čisti lesni pepel ,in jih s pridom uporabljamo ,pri bio vrtnarjenju .Pričakujem, da delite mnenja in  svoje izkušnje ,ki nam bojo v skupno korist .

Dani Smej

Baje pomaga sos od kave (tista gošča na koncu) .... lepo po ograji natrosiš (sicer grdo zgleda) a prejk tistoga ti nede šel.
Aja, lahko pa si nabaviš tudi ono gosko, ki te polže hrusta (direkt posebna fajta je to. Prinas jih kar nekaj sosedov ima.)

čriček

Ja ,te race so indijske tekaćice ,so koristne na večjih površinah ,tudi pri nas jih ima en sosed ,po drugi strani pa z svojimi iztrebki naredijo preveč nesnage ,ker jih spuščajo kjer jim pride ,in potem to ne izgleda lepo ko jih najdeš po zelenjavi .Drugo je pa zopet ,kam z njimi pozimi ,treba jih dodatno krmiti,ležejo tudi jajca ,ki pa na žalost nimajo prijetnega okusa.

Profile picture for user BB Branko Boldižar

Baker - bakrena pločevina !
Že en ozki trak pločevina okrog grede ja zadosti. Bakrov zeleni oksid jih ubije...

Andraž Bencak

Sol pomaga, race, ali pa kar vzememo nekaj ostrega pa vsakega napol prerežemo. Zanimivo je ka na pivo tudi lovijo.

Vesna Dolšak

Najbolj učinkovite so race, kot predlaga čriček, drugače pa žaganje, sol je pa treba po njih trositi baje, tak da ... čakat v zasedi in vsakega posoliti.
Pravijo tudi, kot omenja že BB - v zemljo zakoplješ plastične lončke, not pivo in popadajo not, ker jih vonj po pivu pirvlači. A moja mama je rekla, da je piva škoda za polže, ga raje sama spije, če že.
Ona je trosila žagovino, ko je še imela vrt, pa tistega šmenta, ki se kupi, ampak vse skupaj ni nič zaleglo, jih je blo skoz veliko.

damjan

Pusti jih živeti, tebe tuj niko ne kole.

čriček

Pivske vabe ,lahko nadomestimo z žličko kvasa raztoplenim v vodi,poskusil sem tudi varianto z pravo kavo seveda kuhano in nato razredčeno v razmerju 1 proti 2 ,kava deluje na polže kot živčni strup ,vendar je to precej draga varianta za uničevanje seveda ji h s tem pripravkom,poškropimo ,sol pa odsvetujem ker lahko naredimo več škode kot koristi ,predvsem zemlji.Imajo pa zelo hiter ciklus razmnoževanja ker so dvospolniki,jih tudi rezanje na pol,oziroma delitev ,ponovno oživi in nastaneta dva polža .@B3NC4K-odgovor.

Andraž Bencak

Za pivo san samo povedal kak  "zanimivost". Ka mogoče so eni to še ne znali. Ne pa trbej zaj včasi šibati po six-pack. :D
@čriček: 1.Ne trbe pol kile soli na enga puža sipati. Telko glih ka je. Že mala količina soli ga razjej. (Malo soli tudi zemlji ne škodi)
2.razreži ga na max falate.

Andrej Vučkič

Najboljši in edini učinkovit način je, da jih pobereš in potem daš v pepel, ki se je nabral čez  zimo ( seveda moraš imeti pepel v kakšne sodu ). Vse druge oblike so učinkovite do neke meje. Vem ker sta našiva stariva poskušala vse mogoče varijante in najcenejša ter najboljša varijanta je ta! Je pa tukaj en problem, da si moraš vzet čas za to! Najlažje se to da delati z smetišnico, ki je na podalšku (se dajo take kupit) in eno palico in jih potem samo z palico daš gor na smetišnico potem pa z njimi v pepel.
Lp

Baron von Rumplin

@čriček: ti gučiš o pužaj ali deževnikaj? ker če puža razrejžeš... NE GRATATA 2 PUŽA! (razen če  je te puž Hydra <- mitologija)...

"ali briketi od kakega drugega proizvajalca ,ki so izdelani na podlagi  konjskega  blata," -
tole malo dvomim, ker imam en manjsi kup konjskega gnoja na zalogi in v njem polzi vsekakor so.

čriček

Ti briketi z svojim izrazitim vonjem odvračajo polže,to sem poskusil in drži ,prav tako jih odvrača vonj nekaterih rož ,ter dišavnic,koliko jih to zadrži da ne najdejo ovinkov ,pa je že drugo vprašanje ,Razmnoževanje ,je kar uspešno tudi prezimijo v večini in to je potem rezultat ,ki je viden na teh površinah.rumplin@-mitologija?poskusi ,pa povej za nekaj dni rezultat.

Profile picture for user buldog Drago Balajc

Rejsan učinkoviti način (in dovolj hiter, da ti puži ne pojejo prle vse šalate) je pužomor (mesarol ali nekaj podobnega). So takšni plavi briketi, ki jih potrosiš okoli vrtnin, preci obstojni na dežju, a tudi preci dragi. Verjetno tudi niso ekološki, pa verjetno so tudi strupeni???? Za obrambo večjega ozemlja pred puži pa praktično ni rešitve. Veliko sreče v neenakopravnem boju, kjer bodo puži na dolgi rok sigurno zmagali.

hydrant

mi smo se jih rejšili zelo enostavno,
ukinili smo vrt ;-)

>

ja pepel deluje, mi jih pa ponavadi z rokavicami pobiramo po celon grunte, pa jih vrzemo v kontejner, te pa fajn posolimo, ka spocrkajo. Brat je ze hodo z breneron tude okoli pa jih peko :D... Ce pa sto za ge bi se dalo tiste race dobiti ali pa kupiti, bi bila zelo hvalezna :) Najhujsi so tisti puzomori, ka kolejo tudi one velke puze :(((

mene sicer zanima, ali mogoce potem pride do tega:
- res je, da se ne zgodi, da bi ti polzi pozrli mlado zelenjavo;
- ti pa namesto tega mlado zelenjavo pozrejo race.

Sobochanec

Renta Reca?

Nišče še ne razmišlja, ka bi lejko tekačice davo v najem ?

Danijela

V Avstriji baje majo rent a reca, so kao dobili tudi državno subvencijo ob nakupe rec. Sicer so pa tej puži k nan itak z Avstrije prilezli.
Pomaga če na ograjo okoli vrta plej napravite, ka tan prek nemrejo.

>

uuu CRT fala fala ...
xellos pm me, ka me zanima kaksno ponudbo mas :)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Lokalno

Vse v Lokalno

Šport

Vse v Šport

Kronika

Vse v Kronika

Politika

Gospodarstvo

Slovenija

Scena

Svet