Program za alarm toče v bližine
glede na gnjejšnjo točo san dobo idejo, pa me zanima če je kaj interesa od "zvűna":
napravo bi program za PC, kere be ale prejk SMS ale pa prek pojavnoga okna uporabnika opozoro, ka je v radiju X km od njega najverjetneje toča oziroma strašne padavine in naj se priprave na hudo
program bi laufo na kompe v ozadje, na začetke bi edino določo tvojo pozicijo in premer do kama naj gleda "nevarnost".
sicer san vido da triglav ma nekšo tako stvar, a ta bi bil bole "personalizerane". ka pravite? vredno mojoga truda & časa?
Komentarji
Zanimiva ideja
seveda cejli den de ti doma laufo kompjuter zatou ka de ti smse pošijlo ka so toče pa nevihte ka boš te leto domov točno tej kompjuter izklaplat ka ti ger v njega ne vdari
silly people :D
dupont, ja to je negativna stran:)
je pa res da dosta lidi sploj ne ugaša računalnikov:)
vse ma svoje prednosti in slaboste
mene tude cele den računalnik laufa.. vgasnen ga mogoče 1x na mesec ka ga spucan.. so what? pa protinapetostne, pa UPS-e tude obstajajo..
Ampak to je še najmenje.. ge jemati podatke o toči? Enkrat, dvakrat zluftaš, pa te več nihče nede resno jemal.. Po moje bv...
Zato je radar na arso-je, in sakše z vsaj malo pamete pa logičnoga razmišljanja zna ka de sranje kda se rdeči flek pomika proti njeme..
anubis: program bi vsakih X min "pogledno" sliko na arsoje in primerjo tvojo lokacijo z sliko. če je rdeče znotraj kroga, se sprože alarm - sms.
če bi bilo zanimanje, se pa lejko še za telefone naprave program.
nejsmo se razmili. nema veze či van nonstop laufajo. zadeva je nej redundančna ker nuca vsaj dva vira ka sta ogrožena-elektrika pa telefon
kak boš pa usposobo sms sistem ka de free? pa ka nede dovzeten za zlorabe? ideja je samo je kak šenki varianta fail že v osnovi. pa tudi false alarmov je lejko vse puno. na radar ne vidiš tendence vremena.tou san že stoukrat povedo.dopler je aktualen nej pa prognostičen. toče so preci lokalizejrane padavine. predstavlaj si tri meseca poletja ka ti telefon več kak polovico časa za brezveze javla alarme voni pa niti oblaka.ker je pač toča na ptuji.včasih je zanimivo poslušati kakše nepoučene lidi kda trdijo ka je ta toča prišla z enoga drujgoga konca slovenije samo zatou ka je tan tudi klestila. či smo specifični toča prijde od gekoli in toča je vsepovsod. samo idealni pogoji se morejo napraviti pa je saka nedužna kapla lejko tomato buster
kak bi tou v praksi vo vidlo? či si predaleč od doma ide vse k vragi. či si pa zadosta blujzi pa valda skoraj saki nenehno čekejra dopler ka se dogaja.
@Burgola: Verjamem, ka je tvoj namen dober, ampak najvecji izziv zate je kak dobiti podatke o tem kje trenutno pada toca in kam se to premika.
Radarska slika padavin na ARSO kaze tocno to, kar pise: padavine! Ce vidis na sliki rdec flek, to ne pomejni, ka tan pada toca, ampak ka malo mocneje dezuje. Taksni rdeci fleki se kar pogosto pojavljajo in to ne pomejni, ka takrat pada toca. V bistvu v veliki vecini samo dezuje in nic drugega. Tako, da na ta nacin bi sproduciral zelo veliko napacnih napotkov s cimer ne bi koristil nikomur. Kot je ze eden zgoraj omenil; ce se parkrat zmotis, tega ne bo gledal vec nihce.
@burgola:
No sicer se ne razmen v programiranje, samo ne ven kak bi ta program lehko "presodo" sliko na arsoje.. Te bi (po moje) mogo biti že direkt povezani z radaron na lisci, ka bi dobo nekšo konkretno telemetrijo, ne pa samo "pofarbano sliko"..
@dejan1:
Neje pa nujno ka te opozori direkt na točo.. Zadosta je tude recimo ka ti javi ka se približuje nekaj bole "konkretnoga".. Te pa že tak skočeš na arsojovo stran pa sam vidiš kak pa kaj..
No kak kole, ideja je zanimiva.. Samo za posameznika po moje prevelke zalogaj, ka bi lehko uredil ka bi vse špilalo kak trbej..
p.s. Maš pa na arsoje tude sliko TOČE, ne samo "radar padavin"
o zakon, za to stran niti nesan znal da obstaja: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/hail/
od programa nikakor nemremo pričakovate, da ti bo 100% napovedoval točo oziroma da nebo false alarmov. če meteorologe newejo 100% napovedati...
program bi čekeral sliko, in če se rdeče flek pojave znotraj radija, je alarm. user pa bi si sam nastavo svoj radij. ale ge zanima od njegve kuče radij 10km, 30km....po želji. krajši bo radij, manjša je verjetnost false alarma; večji ko je, več časa ti ostane:)
zavedan se, da se rdeči fleke pojavlajo dostakrat; kar pomeni užas dešč (z mogočo točo); a v končne faze program svari pred "nevarnosti" - velkime nalive+toče. da bi se zmenšale alarme, se pa v končne faze lejko naprave kombinacija obeh slik: padavinsko sliko + zgornjega linka.
zadeva bi zašenke sendala sms.
več feedbacka, bole bo zadeva delala, tak ka kar v debato:)
takšen program bi bil po moje fejst netočen
OK, recimo, da ti nekako celo uspe precej natancno napovedati toco (kar se mi nekako ne zdi pretirano verjetno). Kaj vecini ljudi pomaga, tudi ce 100% ve, da bo padala toca nad njegovo hiso? Kako se naj pripravi na "hudo"?
Ce si do takrat ni prekril sadovanjaka, vinograda, vrta, ..., z zascitnimi mrezami, potem ocitno to tudi s tri urno napovedjo ne bo mogel izvesti. Ce ima na strehi salonitke, ki jih lahko toca preluknja, glede tega tudi zelo tezko kaj naredi. Ce je lih z avtom v sluzbi, najbrz ne morejo vsi oddrveti z avtoji domov in jih dati v garazo...
Skratka, ne viden neke hude dodane vrednosti v tem, ce ves, da bo cez npr. tri ure padala toca nad tvojo hiso.
san podobnoga mišljenja kak dejan1. Meni osebno recimo nebi nič pomagalo.
Po drugi strani pa če bi se vseeno odločo ka bi nekaj sprogrameral v toj smeri, bi na tvojen mesti bole ciljal na mobilne telefone(aplikacija, SMS), kak pa na aplikacijo za računalnik. Bole se mi zdi aktualno, kda si ge vöni ka dobiš sporočilo, ka de nevihta, ka se spravi pod strejo ali kaj. Kda si doma za kijštof, te vidiš ka se bliska, pa arso napoved je samo klik krej.
Za pravilnejšo napoved bi lejko ponucal podatke uporabnikov, keri bi lejko javili ge ide toča (podatki bi se uporabili za statistiko in samo logiko programa, kere pač uporabniki nebi vidli).
se zavedan, da je mobilna dosta bole zanimiva, a ma 2 slabosti:
1) žrla de ti kB gda de odla čekerat sliko
2) v primeri da bi bilo omogočena "dinamična" lokacija: se more vsakič če gps vklopite za določitev trenutne lokacije.
ide se bole za "eksperiment", take it easy
Tü maš privat radar keri v Avstriji nejdaleč od nas, in te kaže de se pojavljajo strele in njihovo pogostost za nekaj minut nazaj do ene ure :
www.schelli.at/blitz/StormVue.html
hm ideja je zanimiva samo malo bole težko jo je realizerate.
no ge san se neka spilo pa san v C# napravo aplikacijo ka s te strani http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/hail/ vzeme podatke dol vsakih 10min.
primer: http://www.shrani.si/f/5/Fx/bRuB87i/brez-naslova.jpg
problem je ka ne najden pogojov na arso strani če je dovoljeno dol jemati njihove podatke.. Tak ka je že mogoče to nelegalno.
natancno napovedati toco na podlagi teh podatkov je nemogoče. lejko pa napravin ka da de verjetnost večja od 0/3 torej 1/3, 2/3, 3/3 ka takoj poslen free sms-se vseen kere man shranjene v bazi pod to pokrajino.
ka bi pa preverjo dinamične lokacije gsm stevilk ka bi jih mel shranjene v baze pa nevem naredete.Je to sploj legalno?
btw..
Za androida že maš neka podobnoga v tej smeri..
https://market.android.com/details?id=ales.veluscek.dez
in pa (sicer ne vem če za Slovenijo)
https://market.android.com/details?id=de.mdiener.rain
Sicer ne opozarja prek smsov, ampak vseeno ne slaba stvar za "po poti"..
glede na gnjejšnjo točo san dobo idejo, pa me zanima če je kaj interesa od "zvűna":
napravo bi program za PC, kere be ale prejk SMS ale pa prek pojavnoga okna uporabnika opozoro, ka je v radiju X km od njega najverjetneje toča oziroma strašne padavine in naj se priprave na hudo
program bi laufo na kompe v ozadje, na začetke bi edino določo tvojo pozicijo in premer do kama naj gleda "nevarnost".
sicer san vido da triglav ma nekšo tako stvar, a ta bi bil bole "personalizerane". ka pravite? vredno mojoga truda & časa?