Prekmurska zastava
Kakša bi béjla dobra prekmürska zastáva?
Komentarji
Koroško Slovendje ži májo http://www.grboslovje.si/novice/article_2008_07_9_5027.php
Namesto triglava notre narisane hlapec.
če gledamo kokoško, smo mij "možgane" :D slo grb pa možgane not :D :D :D spodaj pa napis "En naš onej razbije 1000 vaših krnekijev" :P
Dja táš zástavo sa' vő zbrodo, ka skúr tak vő gléda, kak slovenska, samo: bejle–svejtlo modre–ridéče fárbe so na zástavi, grb méjslin nej trbej nutri. Bejla fárba je Baug, svejtlo modra fárba je néba (panonska néba, pa simbolizéjra drügáčno zgodbo prekmürski pa vogrski Slovenov), ridéča fárba pa je lűstvo. Napravo sa' ži model, samo ne moren ga gor djáti.
Pa rejsan, kašen bi béjo dober prekmürski grb? Štrk, ali grb niše plémske držéjne, ali topol?
maxxx
Lejpi je té grb tű
ova kak jo majo gringose čarno-sijva-bejla
Nikaj takšoga. Štrke in krounice san kcoj djal šče Blatograjski (Balatonski) simbol vseh slovengov, živečih na obema stranejma granice. V Balatoune je bijla prestolnica kneza Koclja in Pribine.
Boltzman, kak si nuta djáo kejp? Ka mojga tű štjém.
Zdaj žik vejm, poglédo sa' toolbar
Ránč táša kak slovenska, samo modra fárba za toga volo je svejtla, ka tau označűje lasno prekmürsko zgodbo, pa kak panonska néba.
dončec: stari dobri program Slikar / Paint.
Dončecova je čista dobra , svetlo modra, za razliko od slovenske. Grba nej trbej notri šijvati.
Ena brihtna glavica naj še ustavo napiše.
My two cents (flags) :P
Meni pa nite pod razno neje všeč ka bi simbole prekmurja sestavili iz zgodovinskih grbov obeh imenovanih madžarskih pokrajin. Modri ščit pokrajine Prekmurje deli srebrni tram na zgornje in spodnje grbovno polje. Zgoraj je simbol pokrajine Zale, zlata krona na modrem polju, spodaj pa je na modrem polju simbol Železne županije, bela štorklja z zlato konjsko podkvo v kljunu, stoječa na cinah trdnjave.
Mislen ka mamo zadosta svojih simbolov in uporabljati simbole mađarskih okupatorov je skrajno neprimerno !
spss,točno tako,porabci pa naj koristijo te simbole itak se nikoli niso branili Mađarov in tako naj zdaj tudi ostane...
pa dobro, ka ste tak sovražni. Porabci, Prekmurci in Medžimurci so pred II. vojno sigdar živeli fkup, kda šče nej bilo železne zaveze. Prekmurje se lejko samo Rudolfe Majstre zahvale, kda je zavzel te kraje, štero bi ovačik šče izda gnesden bilau pud vougrame. Porabci so nej meli te sreče in so ostali tan, po vojni pa je narod razdelila še železna zavesa in genocid iz strani ljubljane, beograda in zagreba,... ka se pa teh "madžarskih" simbolof tiče; V Budime("buditi") in Pešte("pešta; peški iti, pasika, pašet, šetati... ) (Budimpešti) so živeli originalno panonski slovenci(pleme). Knez Pribina in Kocelj sta mela pa grad v okolici Balatona (Blatno; "balatno" - jezero), zvano "Blatograd" / Balatograd (blatni grad). Pri ton tou ne pomejni ka so originalni heraldični simboli "madžarski"... Madžarščina je vogrski (ugrski+suomi) jezik, šteri je ohrano tuj dosta elementov slovanščine (skitščine) in prevzel saharski & mezopotamski (sumerija, akad) lingvistični stratum(+turško ). Zavolo toga je Madžarščina gnesden jezik, šteri je najbliže stari SUMERŠČINI...
Prekmurski jezik je tuj prevzemal semitske elemente; posebej iz Akkadščine; "Kniga" ("zapis"), med tem pa je bila originalna slovanska beseda Bukvica, Bukva. Beseda "KMICA" (tema) pa je sploj nej slovanskoga izvora, liki semitskega; "KHEM" , "HAM" (glej tuj biblija "Hamiti") - "ČRNI" (preko Akadcev)... Ime "staroga" Egipta pa je bilo "KMT" (KHEMET) ; "ČORNA ZEMLA") - beseda, štera se lejko normalno razmi skous prekmurščino...
V staroj prekmurščini se je namesto "kmice" uporabljala šče ena beseda; "Tenje" , štero či se ne moutin so uporabljali tuj za "cintor" (pouleg Nav-a) in je šla že v pozabo. Tin, Ten pa je po mojih raziskavah blizu Etruščanskemi Tinva (oz. v ton kontekste). "TeMni".
kansas tí rejsan velko bajo máš. Dobro sam míslo, da odürniš Porábce.
@windu napravo si lejpo zástavo. Navpična zástava je záto dobra, ka označűje tou, da vsi so enaki, nišče nega nad drűgim.
In kansas, zelo velike norosti govoriš pa nič ne znaš niti o madžarskih simbolih, niti o slovanskih. Z največjim sovraštvom pišeš da: "porabci,se silijo k prekmurju in oni bi zdaj še predlagali kakšna je naj zastava!Ge ste bili do zdaj,tan mate Mađare pa bojte tan kak do zdaj!!!!" Niso Porabci odločili, da bodo na Madžarskem ostali, temveč je Slovenija odločila leta 1918, da bo pustila Porabje Madžarom.
In zakaj z đ-jem pišeš Madžare? Ali ne veš, da v slovenščini z dž-jem pišejo. Pa v prekmurščini tudi besede Vougri, Vogrsko, Vogrski govorijo.
Ti si spametoval ljudi in mene kaj je prava prekmurščina, ampak ta đ kaže, da ti nisi Prekmurec. Porabci so enaki s Prekmurci in mislim njihova prekmurščina je bolj narodna in bolj prava, kot tvoja "prekmurščina," ali to ni prekmurščina, temveč srbščina če z đ-jem pišeš Madžare. Lahko greš nazaj v Srbijo.
Torej ti si nasilen in hungarofoben, kot bojbobi. Porabci niso predlagali zastave Prekmurja, ker je ta moja zastava samo en predlog za prekmursko (in seveda porabsko) zastavo pa si videl, da drugi so tudi predlagali druge zastave.
dončec,mislin ka si ti malo zaostale,ali se pa mauten pa si samo tak naure,ka ne vidiš,ka san dozdaj nikoga nej žalo,kak tau delaš ti že cejli čas in si sovražno nastrojeni do nas drugačemislečih.
Čegli ste bili dodeljeni Mađarom,bi se lahko takrat uprli,a se niste,ker ste strahopetci ali ste pa bili bolj zadovoljni z Mađarsko.
Pa še nekaj dončec,ne piši mi več privat,če hočeš kaj povedat povej tu,ali pa vtihni in pojdi dol z tega portala.
Še enkrat ti povem,da nisem nikogar žalil in bil sovražno nastrojen,ampak sem samo povedal kaj mislim,v nasprotju z tabo.
BuLsHiT pa ima prav tako pravico kot vsi drugi komentirat zadevo.Ti ga pa takoj napadeš z grožnjo in mu prepoveduješ vmešavanje v javno debato.
Malo se zamisli preden kaj napišeš!!!
Sem prebral več tega od Mađarov,zdaj ko pa vidim kaki ste me pa več ne zanima!!!
dončec,pa ka si ti blesave,ge pač pišen kak pišen,nej san nigdar pravo ka je mojo pisanje v pravi prekmurščini,ka si neka zmišlavleš,ti si rejsan sovražno nastrojeni,pa se toga ne zavedaš,ali pač?če se te pa zadosta žalostno.
Boj tan ge si,pa se ne primerjaj z drugimi,ker si še v srednjem veku!!!
pozabo si njemi pravti ka druge neksoga nacionalizma obtozuvle san je pa nika boksi nej :D
Predniki porabskih Slovencev so to območje poselili že v 9. stoletju in so živeli v sklopu Spodnje Panonije. Tudi po madžarskem uničenju te države v 10. stoletju so uspeli ohraniti svoje narečje, ki je podobno narečju sosednjega Goričkega.
Povdarjam,sosednjega goričkega,nikakor pa ne prave Prekmurščine
Po koncu 1. svetovne vojne, ko je vojska Kraljevine SHS zasedala Prekmurje, ji je antanta prepovedala zasedbo Porabja, ki je tako po podpisu trianonske pogodbe pripadlo Madžarski ter postalo vkleščeno med Avstrijo in Kraljevino SHS, zaradi česar so bile pretrgane prej tesne vezi s Prekmurjem in regija je pričela gospodarsko zaostajati.Povdarjam,tesne vezi!!!
dončec,ostane ti samo na Mađarski,ker ne spadaš z tako mislijo med nas Prekmurce!!!
Pa ka se van je sen malo ftrgnolo? Vejpa dajte se obnašate kak nekši odrasli lidge, saj pa nejste deca (ale?). Ja, slovenska pa porabska prekmurščina sta si bole različnive kak ameriška pa britanska angleščina, pa ka zaj? Pač, Porabje je pod Madžarsko, Prekmurje pod Slovenijo. In? Ka zaj se morete tü z norostme metate?
Vejpa smirte se pa še kakšo idejo za zastavo prkelite, pa de več haska.
Kansas ne more nehati to, samo piše absurdnosti, da Porabci so madžarski sluge in ogrožajo Prekmurje. Ter mi je pisal v privatnem sporočilu, da Porabci imajo kljukasti križ za svoj simbol: to je pljuvanje in mržnja.
hehehe,spet lažeš,ker ti nisem napisal da imate kljukasti križ za svoj simbol,ampak da je vaša zastava rdeča z kljukastim križem,saj ste Mađari bili v 2.sv.vojni okupatorji...si pozabil to?!!!Pa napisal sem ti to tu javno,ti mi samo nekaj groziš po privatnih sporočilih,tukaj se pa delaš nedolžnega!!!
Če mi nebi grozil v privat sporočilih,na kar sem te tudi tu javno že opomnil,potem tudi jaz nebi tako grdo nastopil proti tebi!!!
Oh, nisi pisal. Samo neki administrator je brisal te odlomke, vendar med mojimi sporočili lahko nazaj išče tvoje, v katerem si to blatenje pisal.
Spet pišeš neumnosti, ker Madžari tudi nikoli niso imeli kljukastnega križa za simbol, kljub temu, da so bili okupatorji v Prekmurju.
Ti si začel to proceduro s tvojimi neumnostmi, da Porabci silijo k Prekmurju in silijo svoje simbole, ter so sluge madžarov itn. Nikoli nisem grozil, ti si začel.
nisem trdil da so Mđari imeli kljukasti križ,malo preberi kaj pišem pa ti bo jasno,aha ne nemore ti bitijasno,ker itak ne razumeš kaj drugi pišejo,tu se delaš lepega na privat sporočilah mi pa pišeš žaljivke...in kdo je zdaj dvoličnež?
heheheahahah.zdaj pa res končujem z tabo,ker si mi že dosaden...
No zdaj že nehajmo, ker na koncu ne vem kaj bo, in kaj boš zatajil.
Zopet !!!STRAH!!!" pred svastiko" / kolovrat / svaro / svargo / svarico... ? Svastika je čisti in originalni Slovanski simbol
Malo zgodovine...Svastiko so nemški kabalistični(jahvistični) okultistični red "Thule Gesellschaft " (šteroga ideologija je začnola pan-nemško nacistično stranko NSDAP) fkradnole ravno starim slovanom - stari pra-slovani pa so bilij originalni Vedski "Arijci" (rejč "Arijec" izhaja res iz Sanskrita - "Sam-Skrit" in pomejni "modri, godspod" (simbol in NE pravi pomen!) ; liki je prešla originalneje od besede Agrian ali Ogrian - čitaj: G. Tilak: Arctic Home of Vedas (beseda A je večinoma kasneje v pra-slovanskih besedah prehajala v O; npr. Agni, Agani, Agoni, Aganj - Ogenj) ali tuj "Agrahayana" , pomeni "ogret, sijoč, svetel, topel" - in je označevala SAMO ozvezdje Oriona (=grško "Arion"; bodite pozorni na transliteracijo besede "Orion" v tujih slovarjih; Orion namreč NI grškega izvora...)
Sanskrit: "Mrigashiras"(Orion) ali Prakrit: Agra(ha)yana (=Ogriana) - Tilak; "iz šteroga je beseda izgubila g... Torej "Aria" je predstavljala sozvezdje Ariona (Agriane; Ogrejane) - "Toplih, Svetlečih, Belih 3 Sonc" . Njegovi svečeniki (astronomi, šteri so spremljali to ozvezdje) pa so se zvali "Arijci" (Orijci). "Orati" - "kultivejrati zemlo", "jo obdelovati" ...
Tipična ruska, ukrajinska narodna ženska noša pred letom 1940, pred okupacijo Rusije (Sibirije)- bodite pozorni na simbole na ženskoj "janke" (krilu)
Sovjetska vojaška svastika (ja tuj peterokraka rdeča zvezda je bila "Arijska" (Kaldejska))...
lončeni slovanski predmeti, najdeni na Češkem:
(isto bodite pozorni na "krščanski križ", ki pa NI bil "še" krščanski... ampak Vedski ("poganski",(- "barbarski" - "satanski", "primitivni") kak se ortodoksna "zgodovina" in cerkev rada izraža)
shrani.si/f/G/V4/1m355iWC/hrniarskeznaky.jpg
ja tuj cerkev je podedovala ta (vedski) znak...
"Kristus" res izhaja iz grškega "Kristosa" , ampak z grškim "lepotnim" dodatkom "Os" k "Krstu"; Krst pa izhaja iz Koptskega (Egipčanskega; El-Gipto; Kopto) "Krsta"; Ozirisa&Horusa... Bog "Horus" (grško ime za "egipčanskega" Heru-ja) pa izhaja iz Skitskega (staro slovanskega / arijskega) boga Horsa ali Horo-ja... "bog" Nava (=Skandinavski "Niflheim") . Oziris pa je bil Vedski demon Asura ali Bakasura (ali Vakha; "tisti, ki VAGA - vojno iz ORIONA proti ozvezdju Plejad (bodite pozorni, da "Horusovo / Rajevo" oko (= "Vsevidno božje oko" - v trikotniku (3) v krščanstvu, judovstvu) ne predstavlja le "Sonca"! - ampak ozvezdje)) ali latinski "Bacchus" (Dioniz) - s "kačo" - ali novi "Yehova"! (Mojzes je bil Sethov("satan") in Ozirisov svečenik!
"Egipčanski" Krst pa izhaja iz Vedskega (Arijskega) "HRSTA" ali "Hare" (="Hare (K)Hrišna, Hare Rama" (Rama= Egipčanski "Ra" ali Brahma) ) Hrstna, Kresni(k),... pa izhaja iz glagola "KRSTNUT" (beri tudi "Staro" cerkveno slovansko besedo) ali "POŽIVLJENI" (=INRAKRNIRANI") ; torej "INKARNIRANI BOG" (v meso) - od zgoraj...
Simbol križa pa prihaja preko Egipčanskega "Ankha" (= okultna sprememba Vedskega pomena "Akn" ali "Okn" (Okno) - v svet Ra (Brahmo; Brama v starem Arijskem jeziku pa je pomenil "vrata" ali "Dvarki" ( mesto, ki ga je bae dal zgraditi sam Krišna (Hrisna) se je imenovalo "DVARKA" (v današnji Indiji; mesto je danes cca 42 m pod vodno gladino; "atlantis" v Indiji; "INDIJA" = "INDA" (ANTA - ANT - AND - "Ancient" ; ali tudi "In-Dea"; "En-Dea, EnDji(v)a; "Ta živa (dežela) kar "skrivnostno" spominja na Prekmursko ime za DVERI (=vrata) ... (=Krišnovo mesto Dvarka(singular) ; ("Zvezdna" vrata)
Torej Krščanstvo, Judovstvo, Komunizem, Nacizem,... so kopirali Vedske simbole in jih uporabljali proti originalnemu ljudstvu kot "sovražnike" ali z njimi manipulirali / še manipulirajo...
Čemu se imamo torej sramovati za "svastiko" - kvečjemu bi se mogli ONI sramovati samih sebe!
Kansas mi je pisal v privatnem, da sem zaradi tega Madžar, ker živim na Madžarskem. Iz tega vidimo, da kansas je veliki barbarski človek, saj na Madžarskem živijo druge manjšine kot Slovenci. Jaz imam slovenski priimek, moji starši so tudi Slovenci, vendar sem Madžar ker na Madžarskem živim? Na Koroškem tudi ne živijo Slovenci, tisti so vsi Nemci, saj Koroška spada Avstriji. To je neumna logika Kansasa in tako se hvali, da on je izobražen človek.
kansas ali redno trola ali pa je pač malo fčeknjene... v sakšon primere se s takšnimi nej vrejdno ubadate.. so ignore.
dončec ali obnasanje ti je na nuli :D kak ti nesce povej kaj ka je nej po tvoje je ze se najslabse ka si lejko zmislis
ja BuLsHiT,ne prenesejo pač,da imamo drugi drugačno mišljenje,žalijo te po zasebnih sporočilih,tu se pa delajo lepe.
Ignore tebi mariane1789
"imamo drugi drugačno mišljenje" - torej je svobodno drugega blatiti in o njem neresnico govoriti?
"zaveden Slovenec živi v Sloveniji,ne pa v tujini in plačuje davke svoji državi...Zdaj pa spizdi in me pusti na miru,ker mi že vse do sem smrdiš.Fuuujjj mađar smrdljivi"
To ti si pisal kansas. Zelo lepo, da Slovenci svoje rojake sovražijo, samo zato, da živijo v tujini.
Nič,kar sem zapisal ni prišlo iz moje glave,vse kar je bilo zapisano o argumentih sem potegnil oziroma kopiral iz interneta,ker sem ti hotel dokazat,da se motiš.In kaj je zdaj tu slabega?!!!
Če bi se normalno pogovarjal in nebi žalil potem nebi žalili tudi tebe,nevem kaj je tu nejasno,mogoče pa res ne razumeš slovensko,pa zato neveš kaj pišemo...
Uporabniki, pazite, ker kansas je goljuf. Ko je napisal tukaj komentar, hitro je registriral z drugim imenom, potem pisal drugi komentar o porabskih Slovencih. Hoče zapeljati ljudi, da ima majoriteto.
Kakša bi béjla dobra prekmürska zastáva?