Prekmurje v Avstrijo

|

Najšla san samo na 24.ur, zanimivo, ka noben drugi medij nič o tem ne piše
http://www.24ur.com/novice/slovenija/velik-del-prekmurja-v-avstrijo.html

Komentarji

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
trot

Avstrijka Elizabeta Wurth, hči pokojnega Ferdinanda Hartnerja, nekdanjega murskosoboškega župana, ki je veljal za enega od največjih vojnih zločincev v drugi svetovni vojni v Prekmurju, je postala lastnica več kot 700 parcel v tej najbolj vzhodni slovenski regiji. Večinoma so to zazidljiva zemljišča.

www.24ur.com/bin/video.php
To in še druge zgodbe boste lahko spremljali v oddaji Preverjeno! ob 20. uri na POP TV in VOYO.

Zima Bela

Se bo treba "demosu" (Janši in Peterletu) zahvaliti za krasno denacionalizacijsko zakonodajajo!
Na štajerski strani Mure - celi Radenci z Radensko vred pa naj grejo dedičem zdravilišča:
mi, srečneži (seveda le nekaj malo nas) jim bomo pa glancali parkete in lizali riti!!
Živel "demos", živel kler, mi pa itak lahko pocrkamo!

- -

@zima.bela
Se bo treba "demosu" (Janši in Peterletu) zahvaliti za krasno denacionalizacijsko zakonodajajo

Bi rekel, da se je treba največ zahvaliti komustičnim oblastem in njihovi pohlepnosti, ko so vse živo nacionalizirali oz. ukradli. Sedaj je treba vrniti, kar ni "naše". Čisto simpl! Pa ne glede na to, kaj je bil omenjeni Hartner! In koliko je takšnih primerov?

Bonifacij Rumpelstilski

Truplo, torej lejko vsen izbrisanin brez problema izplačamo odškodnine in jin vrnemo državljanstvo neglede na tou ka je što biu pa ka je što delo med in po osamosvojitvijo, ker jin je pač poosamosvojitvena oblast odvzela kar jim pripada. :) 

- -

Če me spomin ne vara, sem si moral tudi jaz zamenjati dokumente in še kaj. V neke skrivnosti zakonov ne bi šel, ker jih seveda ne poznam, se pa neke materialne dobrine, premoženje tretira, vsaj po mojem mnenju drugače od nekih pravnih zadev.

Če so ti izbrisani tako ljubi, si jih pelji domov. In se malo pogovori tudi s tistimi, katerih prav tako ni malo, ki so si zadeve zriktali, državljanstvo uredili in ni problemov. Več ali manj imajo probleme predvsem Srbi in Hrvati, dočim nisem opazil, da bi država izgnala kakšnega Kosovarja... še vedno vsaj v Soboti vsi prodajajo sladoled. Kar kaže, da so hitro dojeli, kaj je dobro za posel in njih. Drugi so špekulirali, vseeno pa so se zgodile tudi krivice, napake. To je dejstvo, tisto je seveda treba popraviti oz. bi se moralo že davno. In zakaj nenazadnje v 17 letih vladanja levih strank to niso uredile, ko vedno ves problem naprtijo dvema Janševima vladama.

So pa danes na televiziji tudi povedali, da se sicer neko sodišče ni vmešavalo v sodbo tega Hartnerja, ampak je samo ugotovilo, da je bil postopek pred sodiščem nedemokratičen. Če se bo dosti sralo, kakor se pravi, se lahko komot zgodi, da bo nekdo zateval ponovni proces, možno bo, da bo resnica drugačna in bodo spet še dodatno padale kakšen odškodnine. Ne vem... samo tako zapleniti premoženja ne bi smeli, nenazadnje četudi je bil zločinec, je imel družino in morda niso nič krivi. Tako jaz gledam na te zadeve, ti pač po svoje. Kaj bo, bomo videli.

- -

Ti nimaš pojma, kaj sploh hočeš.

Kot prvo hoče dedinja samo nazaj to hišo in ne tisto, kar bi lahko nekdo ustvaril  s tem oz. kaj je imel nekdo haska s tem v vseh teh letih. Torej, da se nadovežem, ker si izredno pameten, kot vedno: kaj naj izbrisanim država vrne (razem, kjer so bile napake), če pa je nastala nova država in kot tujci državljanstva niso imeli. Če so imeli kakšno hišo, avto močno dvomim, da so jim to odvzeli oz. članom družine???? Kaj jim je torej odvzela - kaj jim je avtomatično pripadalo? Še enkrat, ker so bili nekateri tujci, so si pač morali status urediti na novo, kdor si ga iz raznih svojih fint ni hotel, je pač nadrsal. Prav ali ne... to je druga pesem, po moje je bilo prav. Po tvojem izgleda ne. Pač mnenje.

Še primer sodelavke iz Hrvaške: vzela oz. uredila si je dvojno državljanstvo (niti ne vem, če je bilo oz. je to še danes dovoljeno) in ko se ji je dvignil "ku...", kakor pravimo, je lepo še prodala stanovanje, katerega je dobila po Jazbinškovem zakonu (prodajna cena je bila nekajkrat višja) in se lepo z možem in deco preselila nazaj na Hrvaško.

Če bi imela že prej to stanovanje v lasti tudi močno dvomim, da bi ji ga odvzeli, če si državljanstva ne bi uredila. Bi ga pač preko posrednikov prodala. Torej, kaj jim je naša država odvzela, kar jim je avtomatično pripadalo? Kolikor vem ima pravico do državljanstva vsak dojenček, kateri je rojen na ameriških tleh, kar na veliko izkoriščajo na mehiško-ameriški meji. Pa še tam je potrebno valjda vložiti kakšno vlogo, nekje zaprositi???? Samo pri nas bi naj bilo vse "avtomatično", po tvojem bi izgleda morali državni uradniki še hoditi od hiše do hiše, od stanovanja do stanovanja in razne Todoroviće lepo prositi, naj si za božjo voljo zrikta državljanstvo, ker bo v Sloveniji brez njega/njih življenje opustošeno.

Dokler ni postalo jasno, da se bo Slovenija postala država, da jo bodo priznali in sprejeli v mednarodne organizacije in da bodo ti tvoji izbrisani imeli tu več haska, ni bilo nobene panike z njihove strani. Kakor pravim, domov si jih pelji, če ti ni kaj všeč!

ge tude praven, ka naj ide premoženje nazaj k pravim lastnikom. ge bi razmo če bi po letu 45 kdo podaril premoženje državi, nej pa ta svinjarija ki se je dogajala. če si imel preveč premoženja in poleg tega še znau s svojo glavo premišljevati so te mogli odstraniti in premoženje pobrati.

po druge strani je pa tude nej pravično do sedanje oblasti, kajti ona ni oduzela premoženja. problem je, ker smo to pač mogli podedovati. z vsem dobrim pridejo tude slabe stvari.

sicer pa če bi ge bil ta oseba, ka bi mi mogle vrnote premoženje, bi zahtevo še povrtnitev v dejansko stanje kot je bilo ko je bilo oduzeto. pa še stroške vseh teh let ko ga nisem mogel mogel uporabljati (neke vrsto najemnino).

- -

Točno tako Šerif, pa pustimo tiste "izbrisane", ker v to temo itak ne spadajo.

Dejstvo je bilo, da so komunisti rubili vsepovprek, tudi zaradi zlobe določenega posameznika, kateremu se je kdo pač  zameril (primer Benko).

Ja, tile denacionalizacijski postopki seveda stanejo, državo, občino, nenazadne tudi nas. Kakor je včeraj povedal Petrijan na televiziji, občino Murska Sobota v zadnjem času 1 mio evrov. Koliko cest bi lahko popravili v samem mestu s tem denarjem?

In še nas bo bolela glava zaradi "pametnih" postopkov komunjarjev. Oni enostavno "ne shvaćajo", da vzeti tuje ni v redu in da prej ali slej pride račun.

Stefan Stefanic

Truplo, serif in podobno misleči, malo več zdrave kmečke pameti vključite pa malo menje ekstremnih stališč.

Bonifacij Rumpelstilski

Ajde Truplo, ka ti lepou poven pomali ka san mislo... verjetno si cejlo nouč nej spao kak si se razburo za brezveze. :)
Tij si napijso ka nema veze ka je biu Hartner (vojni zločinec), vrniti njemi trbej pač ka je po zakoni njegovo (zdaj od dedičov) ker je tak odloučilo sodišče. Torej po takšnoj sodnoj praksi bi tüdi vsi izbrisani mogli dobiti državljanstvo kero jin pripada in odškodnino za nazaj ker je tak odloučilo sodišče, če glih jih je preci od teh sodelovalo v agresiji na Slovenijo in kasneje v vojnaj po Balkani. Torej Truplo, pri vračili po II.vojni nacionaliziranoga premoženja bi mogli glih tak kak pri izbrisanih upoštevati naslednje - što je biu vojni zločinec ali je sodeloval z okupatorji ali san sodeloval v agresiji na našo državo, njemi v toj državi ne pripadajo več nikše pravice. In ker si tij izjavo ka tou nema veze ka je on te delo in njemi pač trbej vrniti ka je nej "naše", se verjetno te tüdi strinjaš ka nej trbej delati selekcijo med izbrisanimi (kero ges podpejran in tisti ka so sodelovali v agresiji na Slovenijo ali kak koli načik špekulejrali z državljanstvi si teh pravic ne zaslužijo) in lepou po vrsti vsen vrniti/dati državljanstvo, ker jin je bilou uradno nezakonito odvzeto ker je tak odloučilo tudi sodišče.

Zaj razmiš ali ti naj še bole pomali pa na dukše napijšen?:)

Wizeman

premoženje naj ide nazaj lastniki. Aja? Za kak daleč nazaj pa tou sega? Se što kda pijta, kak so predzagnji lastnijki (pred nacionalizacijof) do te lastnine prišli? da de se pa tou revidejralo? Kak je cerkef prišla do ogromnih šum?, Jih je küjpila? Malo morgen.....
V ton primeri se pokaže dvoličnost Slovencof tipa Truplo & Co. Kda se ide za t.i. tajkune, vsi galamijo, kak njin trbej vse fkraj zeti. Zmejs niti sapo ne zajemejo, pa že larmajo, kak trbej krivice popraviti, pa vrnoti lastnino, štera je bijla nacionalizejrana. Neokusno do amena. 
 Stvar, štera je bijla nacinalizejrana pa enačijo z roupanjon v obliki privatizejranja. Halo, človik, kak lejko enačiš dvej diametralno nasprotujoči si dejstvi? Nacionalizacija je roupanje? Prvatizacija pa nej? Či nikomi zemeš verstvo, do šteroga je prišo na nepošteni način (predvsem pa na račun drüjgih), pa ga daš SKUPNOSTI na rapolago, tou je roupanje? Svašta, pokvarjena morala. Tak daleč smo prišli, ka se popravlanje krivi šte za krajo, kda se ide za zasebno lastnino. Nišče se pa ne pijta, kak je nešče tüdi v preteklosti do te lastnine prišo.

- -

Brez skrbi, spal sem kakor sem, pa ne zaradi tebe.

Kolikor vem, niso nobenemu "Aksentijeviću" nič vzeli v materialnem smislu, o katerem govorim. Ti mešaš hruške in jabolka, čeprav ti bo veliko ljudi pritrdilo. Ti mešaš zaplembo materialnega premoženja in odvzem državljanski pravic. To sta dve stvari.

Jaz nisem nikjer napisal, da je sodba glede tega Hartmana krivična (sodišče pač pravi, da je bil postopek nedemokratičen) in da je narobe, ker so mu verjetno odvzeli državljanstvo... Govorim o tem, da mu pa premoženja ne bi smeli zapleniti. Sedaj pač člani, potomci družine zahtevajo, kar je bilo in je njihovo.

Pa ne piši nič ne na kratko, ne na daljše, ker več ne mislim brati tvojih dvoličnih litanij!

- -

Vizeman, pa se ti potrudi in ugotovi, tudi nekaj sto let nazaj, kako je kakšno premoženje nastalo, kdo ga je kje spravil skupaj, kdo komu kaj vzel...

Pa veliko dobre volje tudi, ker verjetno obstajajo kakšni mednarodni predpisi, kako se v takih primerih postopa. Seveda je tvoje mnenje nad njimi?

In tudi vprašanje Dexterju, Vizemanu in podobnim, ker jaz tega ne vem: kaj pa, če je bil tisti zakon o vračanju nacionaliziranega premoženja že pogojen s priznanjem Slovenije? Kaj, če so nam evropske demokratične države in tudi ostali svet že takrat povedali, namigniti, da moramo krivice popraviti?

Wizeman

Či ščemo popravlati krivice, jih moremo popraviti za fse. Zakoj samo eno generacijo nazaj? Tüdi drüjge, zahodne države so nacionalizejrale stvari. In nikumi niti na misel ne prijde, ka bi kaj zahtejvo nazaj. V Švici, Nemčiji etc. je velka večina šum v državnoj lasti. Pa so verjetno tüdi gda bilij v lasti kakši plemičof. Jebi ga.  Nemremo zakone za nazaj razveljavljati. Te je pač tak valalo in tou je tou. 
 Drüjge države pa lejko dajo samo priporočila, kak mo mij naše notranja razmerja urejali, je pa naša suverena pravica, v štero se nesmi nišče mejšati. Slovenija je pa itak ena rejtkih, či nej cilou edijna tranzicijska država, štera se je loutila vračanja premoženja  v naravi. In s ten povzroučila strašansko pa nepopravljivo škodo. Pogledni si samo Radenski park pa zgradbe v njen.....   Sakšomi upravčenci bi se naj plačala nekšna pavšalna odškodnina, pa adijos. Razen v primeri rejsan dokazane krivične obsodbe, kak je tou bilou v primeri Benko.

- -

Se strinjam, če je mogoče, se naj krivice popravijo tudi bolj za nazaj... makar nekaj stoletij. Vendar razumi, da je to verjetno v 99% nemogoče. Kaj počenjajo druge države ne vem, napiši kakšne primere če se ti da. Močno pa vseeno dvomim, da je kakšna Anglija, Francija... na tak način, na kakršen smo mi, kaj nacionalizirala. Ne vem za Italijo, ker tam še dandanes potomci kralja ne smejo nazaj, kako je s premoženjem prav tako ne bi vedel, bodo pa en dan svoje po mojem dobili.

Kar se tiče priporočil se strinjam, saj sem napisal, da je bilo "mogoče" kaj pogojeno. Ja, pustili so nam najverjetneje suvereno pravico do odločitve, pa tudi sebi, da nas pač ne priznajo, če tistega ne storimo. Potem se dela, ena in ena, minus to in to in vidiš, kaj je rezultat.

Bonifacij Rumpelstilski

Truplo tij meni dvoličneže talaš, ne potrudiš se pa niti malo ka bi pobrsko kak so tej stvari bile rešene v Franciji, na Norveškon, na Nizozemskon... tan so sodelavcon okupatorov v drugi vojni vse pobrali isto tak kak pri nas in tan niti enomi nigdar nej na pamet prišlo ka bi neka nazaj zahteva, zato ka je v tistih država narodno izdajstvo še vedno tretejrano kak narodno izdajstvo! Prinas so pa tej denacionalizacijske zakone sprejemali na ad-hoc zaradi želje po dokazovanji nekše oh in sploh nove demokratične ureditve, v bistvi je pa vse fküper iz ozadja vodila RKC kera je na te način s temi zakoni prišla do ogromnoga bogastva. Tou je tou, nejde se tü za popravljanje nekših krivic iz preteklosti ampak samo in edino za kopičenje bogastva in ker je RKC največji denacionalizacijski pridobitnik in ker ma v naši politiki velko moč me sploj ne čüdi ka je tak kak je. Pa primerjava z izbrisanimi so sploj nej nikše jaboke in hruške.... ali đabe tebi tou razlagati ka itak ne razmiš pa tiraš svoje.

PipMaster

Kot prvo je problem Demosove vlade bila cerkev, ki si je na vse pretege želela bogastva, katero je bilo pred  2 SV. njeno. Zato je prišlo do denacionalizacij. Malo so pozabili na " Ne delaj si bogastva na zemlji,....". Sam sem bil takrat proti denacionalizaciji, ampak kaj moremo. Ko pa je enkrat bil zakon sprejet in sproveden, pa mislim da je pošteno da je do vseh enak. Kar pa se Novinarjev tiče, pa je splošno znano da zadeve hitro sprevrnejo sebi v prid. Ali je to zaradi večje gledanosti ali naklade je vseeno. Najraje pišajo slabe novice, že dolgo nisem našel članka ali prispevka na veliko oglaševanega ki bi govoril o nečemer dobrem, razen šprta seveda. To je moje mišljenje.

- -

Dexter... ne glede na kakšnega Quinslinga na Norveškem ni prav, da se mu vzame premoženje. Za sabo je sigurno pustil nekoga. Da so ga po kratkem (seveda po sodbi in ne tako na ho-ruk, kakor večinoma pri nas) ustrelili je čisto v redu, ampak zame pač ostane dejstvo, da je premoženje druga zadeva. Ločena od osebnih političnih dejanj.

Cerkev je večinoma svoje dobila, mariborska nadškofija ga zašiškala in to je po mojem končano. "Ne delaj si bogastva na zemlji..." bi moralo še posebej veljati za to škofijo, za druge pa, da naj s svojim premoženjem pač koristno gospodarijo. PipMaster, vzdrževanje cerkva in vse ostalo tudi nekaj stane in ne morejo to vzdrževati z  zrakom. Dobro, to je že druga tema.

V glavnem sem že takrat in še sedaj zastopam svoje mnenje, da je treba pač vrniti, kar je bilo odvzetega! Pri nas jaz ne bi delal ravno neke primerjave z Norveško, kajti tam so bili kolaboracionisti čisto nekaj drugega, kakor pri nas, ko se je vzporedno izvajala še komunistična revolucija. Da se komu od vas ne zataknejo en dan besede v grlu, ko bo resnica pa vseeno nekoliko drugačna, kakor je ta, od prejšnjih komunističnih oblasti vsiljena.

Vijden ka ste vsi neki napaljeni.

zaj se pa postavite v kožo ka je vaš ded bil neki podjetnik pred 45 leton in sevedo kak je bilo v jugoslaviji po vojni je bil krijv (pa če je bil ali nej) sodišče ga je okrivilo izdaje brez podlage.
in zdaj vi nebe prosile nazaj nekaj ka van je bivša oblast odvzela?????

Zima Bela

Truplo - da ne boš padel s stola - enkrat ti pa dam prav.
Točno tako, vse za nazaj je treba "odmotati" in izročiti pravim lastnikom, katerim je bilo vzeto.
Zdaj pa ura resnice:
Rimski imperij je mejil na reko Donavo.
Vse kar je na desnem bregu Donave, je bilo rimsko, vse to dati nazaj -- danes pač Berlusconiju.
Ali pa gremo še dalje nazaj - pred Rimljani so na Balkanu harali Iliri. Poiskati njihove dediče in jim vse vrniti.  Veš kdo so preostali potomci Ilirov na Balkanu, da boš jih znal najti in jim sporočiti veselo novico?

- -

Vem, vem... pred nekaj desettisočleti pa je bilo itak vse v lasti Marsovcev. Ti baje že "kurblajo" vesoljske ladje, da pridejo po svojo lastnino!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Lokalno

Vse v Lokalno

Šport

Vse v Šport

Kronika

Vse v Kronika

Politika

Gospodarstvo

Slovenija

Scena

Svet