Odprli so Burj Dubai :)
Danes bodo odprli najvisjo stavbo na svetu Burj Dubai....
Komentarji
Što má, tisti pač má.
Mijslin pa, ka je tou "malo" vÅ‘ metanje, takšen Downtown Burj Dubai (polno ime). Ka je preveč, je preveč...
Dubai je zakon.... pa Burj Dubai je res gigantsko velki... (sem si ga ogledal pred 1 mescom).
Link?
kaj link?
Chevapcic Himself
.. kevinjames, šutni slike v fotogalerijo sobotainfo.com ..
:) ja
Iščem stran z fotografijami, pa še nika pametnoga nejsam najšo.
evo ete si poglednite
LINK
ja do danes nisi mogo gor iti (od danes naprej bo to mogoče, razen če si bil gradbeni delavec tam...). Drugače pa je burj dubai čisto zraven trgovskega centra Dubai mall...
yippeeeee, zaj bar man kama ite na dopust
http://www.youtube.com/watch?v=9N32XTzTHLg
TO sem malo s telefonom posnel...
mja to san gledal enkrat na diskoveriji, big better best al nekaj sploh nevem ka točno, nekša glavno oddaja pa je to bilo. prece kul je viditi bilo ka v bistvi te burj dubai skriva v notranjosti, od novih tehnologij pa dizajnov pa rešitev pa svašta...
prece kul zadeva. fajn no.
Mater, skoro tak dobro, kak či bi Soboto gledo..............
heheh
zakon je te dubaj, bi šou z veseljon ta.
še poseben beton so mogli razviti, ka so ga leko v takšne višine črpali... kda so ga pa mešali so pa dodajali led, ka se nebi strdil na toj vročini.... što je kaj spremljo gradnjo toga nebotičnika zna ka je to že znanstvena fantastika in nej več gradbeništvo ;)
...dokaz več, ka pejnez napravi lejko vse-skoro vse samo zdravja pa mladosti nemreš z njin k"jpiti...!!!...
Chevapcic Himself
.. zdaj te še samo vprašanje, če de se prijo med lidgejmi kak zanimivost kak se je Eiffelov stolp recimo etc. .. se pravi vprašanje, če ma objekt dušo, če like je tehnično vau vau ..
ge san tu de že bla v dubaje samo te so ga še komaj začale graditi taka mene je fejs fajn tan mislen najlepša država ka gej
ja v bistvi je to delala nemška firma PUTZMEISTER, ki je med drugim delala tudi viadukt čez Črni Kal v Sloveniji.
Ko sem bil na sejmu BIG 5 v Dubau je na njihovem štantu na veliko napisana in naslikana tudi ta referenca (Viadukt črni kal Slovenia) zraven pa Burj Dubai... Nimaš kaj kolko smo mali - smo pa vsepovsod.......
člani al kaide ziher že kujejo načrte :)
Tipično zapravljanje pejnez. V puščavi kjer je placa kak dreka idejo delat v višino ki je primerna samo za mesta kjer ni placa in kjer je zemljišče drago. Ka do tej cotaši delali gda njim svali nafte. Turizem si lejko pod nosom obrišejo ker nimajo nobene naravne flore sami pejsek. Beda od bede.
še eno pitanje za tebe kevinjames. ka za vraga je tvoj poklic ka si se po sedi? Samo rad potuješ preden začneš ka resnoga delati ali si trgovski potnik?
Frenk: Nafta je v dubaju out. Trenutno predstavlja "samo" 6 % prihodkov BDP-ja. V letu 1975 je nafta predstavljala 64 % BDP-ja. V naslednjih letih bi se naj po nekaterih pričakovanjih znižal pod 1 % (3. link). In to predvsem na račun uspešnosti drugih sektorjev. Recimo turizma, ki bi naj predstavljal že več kot tretjino prihodkov. Ogromno prinese tudi mednarodna trgovina (Indija, Kitajska). Torej z nafto ali brez nje, Dubai se razvija. Ima sprejet strateški dokument do leta 2015, ki ima vgrajene tudi učinke krize.
Zanimivo branje:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/02/04/AR2007020400702.html?nav=hcmodule
"It wants to prove that life after oil is possible, and can even be better," Abdulla said. "Dubai has proven that we should take it seriously."
Nekaj virov:
http://www.oil-price.net/en/articles/dubai-crisis-oil-prices.php
http://www.twacademy.co.uk/news/unspne47809-0-0/news_dubai_defies_global_economic_downturn/index.html
đasmina - dubaj je mesto :)
no ja, v letu 2009 je prislo v Dubai 7 milionov turistov, letos bi naj v dubai prišlo 1o milionov leta 2011 pa ze 15 milionov. .. V vseh 7 emiratih zivi cca 4 milijone ljudi vključno s tujci. Potemtakem si lahko mislimo kaksna masa ljudi pride letno v dubai. Zraven tega je potrebno se pristeti cca 40 milionov ljudi za katere je bil dubai international airport letalisce na katerem so prestopili in leteli naprej v svet. Ker pricakujejo v prihodnosti, da bo v prihodnosti prek dubai-a letelo se vec ljudi, so ze zaceli veselo z drugim mednarodnim letaliscem, ki bo malo ven iz centra proti Abu Dhabiju in se bo imenoval Al Maktoum international airport. Do sedaj smo govorili samo o Dubaiu... kje so se Abu Dhabi, Sharjah, RAs al Khaimah itd... :)
Dubai ne živi samo od nafte ampak denar lepo investira v druge panoge: turizem, trgovina, gradbenistvo, logistika, bancnistvo, itd.
Ce posljes paket prek dhl-a od tu bilokam na bliznji vzhod bo sel paket vedno pred Dubaia (sem sam preverjal preko tracking sistema). Spet pomeni to toliko in toliko delovnih mest, toliko in toliko denarja itd.. :)
Glede na to, da imajo emirati priblizno toliko naftnih rezerv, kot npr. Kuwait, Iran, Iraq se tukaj lepo vidi za primerjavo kdo je kam vlagal svoje izkupicke (izvzamimo kuwait). No ja, eni so pac sofinancirali Hizbulloh v Libanonu, drugi pa so pac naredili najvisjo stavbo na svetu. :)
Se pred nekaj desetletji je bil Beirut financno sredisce bliznjega vzhoda, ze nekaj let pa lahko recemo, da je to prevzel Dubai.
Da ne bo pomote, vse kaj se tam gradi ni od nacrpane nafte v emiratih, ampak so velik velik del investirale osebe iz Saudi arabije ter Irana (zaradi verskih razlogov ne smejo drugim muslimanom kasirati obresti - zato so vse skupaj preselili v Dubai).
Se enkrat ce hoces it na dopust v Dubai imas kar nekaj za pocet: lahko pogledas najvisjo stavbo na svetu (Burj Kalifa), lahko si ogledas edini hotel z 7 zvezdicami na svetu (Burj al arab), lahko gres na Palm island pogledas si tam cudovit akvarij v hotelu Atlantis, gres v najvecji trgovski center The mall of the emirates in probas smucat v Ski Dubai v puscavi, lahko gres v puscavo na treking z dzipi obisces tam beduine, uzivas v arabski hrani, v kratkem bo odprt DUBAI LAND, in se in se bi lahko nasteval...
Dubai je za bliznji vzhod varen in politicno stabilen. Glede na to, da uspejo prodat turizem 10 milionom ljudi na leto in pri tem krepko zasluzit, samo kapo dol. Kaj pomaga nekomu naravna flora, ce iz tega ne vejo nic iztrziti in se rajsi prepirajo sami s sabo, samo da nebo nekdo slucajno kaj zasluzil.Sam sem imel na obisku prijatelje iz bliznjega vzhoda in so bili ocarani nad naso naravno lepoto. Ampak nihce ni odprl ust, ko sem jih peljal na bled ali pa v postonjsko jamo, za razliko od mene, ko sem prvic zagledal Burj Kalifa oz. Burj Dubai. :)
whatson prehito si me, ampak misliva isto :)
Frenk: oboje :)
Chevapcic Himself
.. @kevinjames, tij si opasen .. težki kaliber ..
ja pa znan vejpa ka san zaj napijsala ka nebe blo mesto ?
vejpa nemreš prešteti ka si napisala? :D
ge san tu de že bla v dubaje samo te so ga še komaj začale graditi taka mene je fejs fajn tan mislen najlepša država ka gej
ok san nema veze :))
:) hehe :)
ja whatson si fajn napiso. Ge pa je članek o krizi ki jim je ven vdarila pred par tedni. In kaj o tem kak te frdamane otoke kere so v obliki sveta nemrejo odati. In po moje de jim enkrat turistov sfalilo ker ko si enkrat vido Dubaj si ga pač vido.
Pa vse kar tam funkcionira žere enormne količine energije.
Dejansko vse, kar je Dubaju, je v presežnikih. Zgleda, da želijo biti v vsem prvi na najvišjem nivoju. Toda, npr smučišče na sredi puščave, kje je skoraj vedno 40* ali več - koliko energije za to porabijo in posledično stanjšajo ozon......
smučišče je zakon verjemi mi :) sem bil tam novembra.
Chevapcic Himself
.. če bi tau postavili na sredini NYC ( tej naujvo 800 metrsko zadevco), bi tau bijla eksplozija obiskovalcev pa turizma .. no, vupan, ka ste razmele poanto, ka ščen prafte ..
Danes bodo odprli najvisjo stavbo na svetu Burj Dubai....