Miklavž, božiček ali dedek mraz.
Miklavž, z svojimi spremljevalci parkeljni je že stari znanec v teh praznikih za njega ta naziv ni sporen.Vprašanje kdo je naslednji ki naj bi otroke obdaril, ja tu pa se že postavlja vprašanje, dedek mraz ali božiček. Dostikrat v tem času praznikov slišim od manjših otrok ki že hodijo v vrtec ali pa še to ne , da jih bo obiskal dedek mraz, vse lepo in prav , ja ko jim pa postaviš vprašanje , kdo pa vam bo postavil darila pod smrekico?Tu pa zmešnjava popolna. Ali po tem takem otroci ne vejo da jih obišče tudi božiček, ki naj bi bil tisti tretji dober mož, razen pozneje treh kraljev?
Komentarji
Ja po vrsti grejo Miklavž, Božiček in Dedek mraz. Po moje je vse odvisno od družinske tradicije. Pri mojih starših in pri meni je hodil Miklavž in Dedek mraz, ki nas je kot fročeke obiskal tudi v vrtecu. Dedek mraz ima na našem ozemlju krepko daljšo tradicijo kot Božiček, kolko jaz vem. Jaz se na Božička nikoli nisem mogla navaditi, ker se mi je vedno zdel ''plastičen'' (če me kdo razume). Mah dandanes je vse drugače...mi smo bli srečni z mandarinami in sladkarijami, včasih so še kake sanke pale...zdaj pa si froc sprdne Nintendo Wii, iPod, iDrek!
Pri nas doma je odo Miklavž,doma smo delali Božič pa dobili božična darila,v šoli smo meli Novoletno jelko,pa obisko nas je Dedek mraz...tak je bilo v mojem otroštvu.
Hja situacija je sledeča...jaz delam v vrtcu in v vrtcu naj ne bi širili verskega znanja...zato v vrtcu ni sv. Miklavža in tudi ne Božička. Pride pa komunistični Dedek Mraz.... Jaz se kot otrok spomnim, da mi je mama vedno govorila, da pride jezušek, ona je namreč zelo verna in smo v jaslicah čakali jezuška...seveda ga je mama nastavila, kot tudi darila;))
Jaz kot otrok glede tega nisem bla ničkaj zmedena, me je pa najprej obiskal miklavž nato pa jezušček .. Zanimivo da se mi ni zdelo čudeno da je v vrtcu bil še dedek mraz ali božiček .. Hmmmm :) Verjetno pa je odvisno tudi od družine kak kaj otroku razložijo:)
Tudi sam sem istega mnenja ko vi , po pravici povedano vse do vstopa v osnovno šolo pred xxx leti, nisem poznal dedka mraza , poznal sem svetega Miklavža in Božička, jezuščka. tako so me starši vzgajali in sem poznal samo ta dva, ko sem v osnovni šoli slošal za dedka mraza si nisem znal predstavlati kaj dejansko on predstavlja in to vse dotlej dokler nisem v takratni komunistični vladavini spoznal da je dedek mraz nadomestilo v blažji obliki za Božička.
A nan je dedek mraz ka slaboga napravo? Meni nikdar, meu san ga rajši kak božička.Zakoj? Zatou ka doma nej bilo pejnez pa je biu božiček fejst bogi, dedek mraz v šoli mi je več prneso.
Od teh treh je Miklavž edijni ka je nej izmišljeni.... Božička si je izmislila Coca Cola kak reklamni eksponat.... Dedek Mraz se je pa pritepo iz Rusije.
Ge san biu v Turčiji v tistoj cerkvi ge je v resnici tej Miklavž biu škof.... Turčini so cejlo atrakcijo napravili iz toga in krščanon lepou odavlejo zgodbo o svejton Miklavži.... še vöni pred tistimi ruševinami cerkve majo njegov kip.... oni njemi pravijo Noel Baba.... namesto škofovske kape pa ma na glavi turban. :)
Vej je tüdi Božiček v resnici Sv.Miklavž (Santa Claus).... samo so ga amerikanci premeknili na božič ka jin tou bole ustreza.... Coca Cola pa ga je napravila debeloga in ga oblejkla v rdejče cote.... in ga lepou odala po cejlon svejti.
Tak ka v bistvi prijde zdaj prinas Miklavž dvakrat v decembri..... ednouk po naše in ednouk po ameriško..... kak smo nouri gelte? :)
Je pa rejsan kak je že nešče pravo prlej.... gda smo bilij deca je za božič sigdar jezušček prišo.... nej pa nekši debeli rdejči..... za njega san ges prvič čuo konec osemdesejtih gda so se pri nas pojavile prve satelitske antene pa so nas začnoli šopati z oslarijami. :)
Prinas doma pa je odo miklavž (s sadjon pa kakšo čokoladico) - seveda v otroških letaj, te pa božiček (tude kakše malenkosti telko ka pod smrečico nej bilo prazno). v vrtce pa je po navadi prišo dedek mraz.
Chevapcic Himself
.. Božiček Čevapčič že trka na vrata z zvrhanim košom daril, prispeli s svojimi jelenčki iz severnega pola našega Pomurja, kajpak z močnim sponzorstvom Coca Cole ..
.. seveda na ženske nisem pozabil .. ˇˇ
Pri nas je hodil najprej Miklavž, ki je prinesel kako malenkost, potem pa še Dedek Mraz, ki tudi ni prinesel bog si ga vedi kaj, je pa bilo veselje in pričakovanje. Ne kot danes, ko nekateri otroci niso zadovolji več z ničemer, nekateri pa ne morejo pričakovati ne od Božička, ne od Miklavža in tudi ne od Dedka Mraza niti poštene čokolade. Žal.
Ja pa je mimo, poslovil se je prvi od mož, sveti Miklavž, ki je obdaroval morda pa tudi ne , nekateri razočarani zaradi daril ki niso bila taka kot so si sami zaželeli, nekateri daril sploh niso dobili.Razočarani? Prihajajo naslednji prazniki in z tem povezana nova obdarovanja.Če boste tudi takrat razočarani, ja potem pa bo treba nekaj postoriti, morda pri samemu sebi ali pa do drugih, dobrodelnost naj v teh časih ne izpade dosti je takih ki našo dobrodelnost in pozornost potrebujejo. Ne pozabimo na te ki so naše pozornosti potrebni .
Chevapcic Himself
.. jutri štartam, dobite darila, vij deca mala .. ni panike ..
že leti, že hitim, da vas in otroke vaše obdarim
Miklavž, z svojimi spremljevalci parkeljni je že stari znanec v teh praznikih za njega ta naziv ni sporen.Vprašanje kdo je naslednji ki naj bi otroke obdaril, ja tu pa se že postavlja vprašanje, dedek mraz ali božiček. Dostikrat v tem času praznikov slišim od manjših otrok ki že hodijo v vrtec ali pa še to ne , da jih bo obiskal dedek mraz, vse lepo in prav , ja ko jim pa postaviš vprašanje , kdo pa vam bo postavil darila pod smrekico?Tu pa zmešnjava popolna. Ali po tem takem otroci ne vejo da jih obišče tudi božiček, ki naj bi bil tisti tretji dober mož, razen pozneje treh kraljev?