Matematika :P
Naj me prosin nešče pove kelko je 1/0. Je slučajno neskončno?
Komentarji
0
Error.
Vec na wikipedii
Definirano je samo 0/1 = 0.
Imenovalec ne more biti 0, samo števec je lahko 0. Takšno deljenje (ko je imenovalec 0) ni definirano (se ne da rešiti).
huh neugodno
limita ce bi deljitelj sou proti nuli bi sicer bla neskoncno, ampak nebi nikoli smel nula gratati. ali?
ce delis z nulo je kak ce bi delila neka z grujsko. pac nejde in nema smisla, vsaj tak so nan pravli fcasih ;)
Ide se za nalogo in sicer: Po L'Hospitalovem pravilu poišči limite.
lim x->1 ((x^2-1)^1/2) / (x-1)
Voogy. Prvi stavek tvoj drži. Je pravilno. Ampak nej je bilo to vprašanje, če ide limita proti nuli, ampak če delimo z 0.
Deljenje z 0 je enostavno nej smiselno. Probaj si tak predstavlati. Recimo ka maš ulomek 0/1, v ton primeri pač dobiš 0 kosov torte od 1 možnoga. Če pa maš 1/0 pa od 0 torte nemreš dobiti 1 kos, ker torte enostavno nega :)) Ne ven kak bi bole logično lejko razložo :D
Ti tršici povej pa z 0 se deliti ne da, ker to nejde in ker je nesmiselno pa dobiš 5. :))
edit: p.s. jebenti pa vi to višjo matematiko mate, ge san mislo ka ti to za peti razred spitavleš, ka ulomke delite. :) To pravilo pa bi že mogo ite v knjige gledat pa se mi ne da... lejko pa kolegico pitan, kera je doštudirala matematiko :)
5 gli nebi rada dobila, ka te san v kurci
sebloger po ton taksnon moj drugi stavek tudi drzi ("nejde in nema smisla" == "enostavno neje smiselno") ;) to z limite je bole blo misleno kak odgovor na trditev ka bi blo neskoncno iz prvoga posta.
je pa zanimivo ka se na faxi taksno matematiko fcite sleepyka. to smo v osnovnoj soli delali ;) keri fax že odiš?
Voogy fax neje predmet razprave...
tak ka san cilou trufo ka se za limito ide :) sleepyka mas praf. rezultat je neskoncno...
ce ne vrvles preveri na wolfram alpha (google it :P )
brez zamere glede pripombe za fax. san spregledno tisti post z limito ;)
im x->1 ((x^2-1)^1/2) / (x-1)
Pri toj limiti nemreš samo 1 vstaviti pa misliti ka je to rešitev. Sicer san že pozabo kak, ampak nekak moreš razširiti zadevo :)
nej saj nej... števec pa imenovalec se posebej odvajata pa te se not vstavi 1
ja odvajaš tak dugo, ka ti v ne pride 0.
Rešitev je res neskončno.
Najprej ulomek okrajšaš do konca, nato pa narišeš racionalno funkcijo in pogledaš kam gre funkcija pri vrednosti x=1. Tam ima racionalna funkcija pol, zato vrednost naraste čez vse meje.
se ti ne zdi da san za takše in podobne probleme ge pristojen?
ti si zaj še to grafično :D
saj dobro je =D zaj smo ti pa resno vse lekar že pravli.
razen če ga što še nariše, te de pa resno mer.
Fala vsen... Lejko se ta tema zapre...
Naj me prosin nešče pove kelko je 1/0. Je slučajno neskončno?