KOSTANJ RANI
jaz bi pa rabila malo večjo količino kostanja ranega pa me zanima ker že je če veste kje bi gal lahko nabrala na goričkem hvala za info
rabim ga za eno mazilo zaradi bolezni pa bi res vsaj 20-30 kg rabila
Komentarji
V gozdu?
kostanjov lejko 30 kg naberemo, gob pa samo 2 kg? ka majo to za for z tejmi zakonami?
Kostanje küjpiš v bouti. Ne spodobi se, ka nekomi spokradneš sadove njegve drejve na njegvoj zemli. Čuvaj se flouberce.
@Reigns
Nika so nej napijsali, kelko kil akacijovi ali pa bezekovih cvejtov lejo naberejš.
Drago Balajc
Vse kar je last nekoga drugega ni moje in se tega nimam kaj dotikati. Vsepovsod je tako, samo v mojem gozdu ne. Iz njega se lahko odnese vse, razen drevja. Slovenska država in moj gozd opravljata socialno funkcijo za sestradane množice.
Moj sosed ima ob nekdanji domačiji dva kostanja in je imel lani hud besedni dvoboj z dvema mariborskima družinama, ki sta tam veselo nabirali kostanje. Aja, domačija je več kot pol kilometra oddaljena od gozda; mimo nje pa vodi asfaltirana poljska cesta.
ne to pa ni prav da ne bi smeli hoditi več v gozd po kostanje in gobe ja kdo pa je pa to videl
Nej seveda ti ni prav. Ti bi jih pač rada zašenki nabrala (pokradla). Čuda kakšo smešno razmišljanje...
vendar vsi hodijo in ti nihše ne more prepovedati gibanje po gozdu
@DELFIN, ka je tebi nej jasno?
Či je šuma privatna lastnina, nemaš kaj po njoj oditi, pa v njoj nabejrati, brez dovolenja lastnika. Po tvojon dvorišči lejko štokoli odi pa tvoje roužice nabejra, pa travo vničavle?
Maš več možnosti: ena je ka lastnika lipou prosiš, či lejko – pa te seveda paziš kak se v šumi obnašaš in ga na kunci lipou pitaš, kelko si njemi dužna.
Kak boš znala čina je šuma? Ideš na grüntno knjigo (lejko tüj prejk internta) pa preveriš!
Druga možnost je, ka on v svojoj šumi kostanje naberej, pa jih tebi oda.
Maš še tretjo: ideš v župnišče pa pijtaš, či lejko v njuvoj šumi nabejraš – tan je itak vse od boga dano.
pa naj bo tretja možno vendar veverca iti malo v šume pa vidi ka se dogaja in kolke v nejj je lidij..pa te piši, smo tak egotčni prekmurci postali naj raje propade kak bi kdo mel pa niti v naravi več ne mo smeli oditi ampak vsak teden v planine
Seveda, ka so šume pune.
Ge san ti samo napijsala, kak bi moglo biti, glede na tou ka je večina šum v privatni lasti.
Ostalo je odvisno od kulture lidij, keri odijo po šumaj.
Po ton takšon, ge lejko iden na prvo njivo, pa si krumše vö skopan – vej so pa v naravi zrasli.
Či ma njiva lastnika, te valda šuma tüj ma.
Pameten lastnik de tou, ka njemi v šumi zrastej, sam poubro pa nekomi oudo.
Či boš ga lipou pijtala (pa se primerno obnašala v šumi), de gvüšno tebi tüj dovolo. Takši egoisti pa Prekmurci palik nejsmo.
Pa ne misli si, ka planinska drüjštva poti spelavlejo samo tak. Za večino poti skous šume ali prejk travnikov so mogli dobiti soglasje od lastnikov. Pa tüdi kakšno odškodnino plačati za tou.
Mogli mo se sprijazniti s ten, ka je več nej vse "naše".
http://sobotainfo.com/oglasi/ogled/4751/?s=pf
Ka DELFIN tou je za tebe mazilo?
Drago Balajc
Evo, ka san pravo.... moja šuma špila socialno vlogo. Brez besed san ob tem.
buldog, dobrodelnost je dobra stvar :)
Zakoj mislite ka ma šibrofka 2 metka? :D ka če prvič sfališ gobara, ka maš še eno šanso...
3x HA HA HA ,pa kak san se zaj nasmijala:D
http://sobotainfo.com/oglasi/ogled/4751/?s=pf
Ka DELFIN tou je za tebe mazilo?
:D
Delfin resno si zmagala s tvojin mazilon... je pa tao dobra reklama, ka pravijo ka je najbaokša slaba reklama.
Beri ga kelko ti srce poželi, če pa štoj ma kaj praote, naj označi šumo, jo ogradi in napiše privat lastnina! van ka pa rajši kujpete kostanje kak pa bi riti genoli v šume pa itak nikoli nič nede pasalo kostanja ge zadosti za vse! Joj, za večino komentatorov gori vala of stari slovenski o mojoj crknjeni kravi pa sosedovoj! Če faušija bi gorela bi bila v ognju cela, hej Slovenija, hej Slovenija!
dbohar kak zaj... prvo praviš ka je "zmagala" z reklamo, te pa praviš ka naj ga bere kelko ji srce poželi... Dokleč de ga brala za sebe, torej lastno uporabo je vredi ja, samo ona ga bere za to ka ga odavle, torej je nej nič načišna od tistoga kmeta keromi je spizdila kostanje. Kmet ma pač šumo v keri kostanj raste, ona pa odavle nekaj kar je nej njeno. Oba ščeta čim več mafnoti, sten ka kmet ma za svoje težnje pravno podlago, ona pa krši zakon...
Stvarnopravni zakonik, 59. člen (pridobitev lastninske pravice na plodovih), 3. odstavek: "Pod pogoji, ki jih določa zakon, lahko vsakdo pridobi lastninsko pravico na gozdnih sadežih, gobah in drugih prosto rastočih rastlinah."
"vsakdo" - se pravi, nej samo lastnik
"gozdni sadeži" - pod tou verjetno štejemo kostanje
"pod pogoji" - no tu je pa zanka s kilogrami, kera je povezana z namenon - za lastno porabo, kar pa prodaja neje.
Busted!
Spremljan njene oglase že en lepi čas. Celi čas nekši ''mutni posli''. Nonstop neka odavle, kupuvle in fehta. Enok san zasledil ka je mela oglas, če ji nešče podari nekšo stvar (neven točno kero) kera je sicer vrejdna kakših 100 ale več €. V glavnon smešno in žalostno hkrati. Ka o nepismenosti sploj ne gučijmo. Ge mislin ka bi se povprečen človek mogo kar potrujditi ka bi napravo telko pravopisnih napak kak jih ta oseba dela...
Mislin resno nizka poteza. Spritavleš o kostanjih za kao mazilo, te pa ideš odavat vkradnjene kostanje...
Drago Balajc
Pika, gozdni sadež pomeni, da raste v gozdu. Moram te razočarati, v gozdu ponavadi rastejo drobni kostanji. Tiste lahko nabira vsakdo.
Druga pesem pa so kostanji ob hišah, na robu travnikov, ob cestah, v naseljih, itd. Tiste ljudje pustijo, da rastejo načrtno; nekatere celo posadijo. To niso "gozdni sadeži". In tam nimaš kaj iskati.
Skratka - bodi pozorna na pridevnik. In se izogibaj naselja.
kolikor vem jaz, se mazilo dela iz divjih kostanjev.
delfin, kakšno mazilo pa se dela iz teh kostanjev za jesti???
Tadej Rascan
Mazilo se dela iz divjih kostanjev. Za jesti pa kostanjev pire pa po dragon namaže. ;)
@Buldog, z moje strani je nej bilo govora o nobenih drugih kostanjih, kot pa samo o tistih, keri rastejo v gozdu (btw. v postih omenjaš "tvojo šumo"). Za travnik je po moje že problem - je ograjeni ali nej? Spada še pod naselje ali nej? Tisti kostanji, keri pa rastejo ob hišah, se pravi "doma" in so bili načrtno tja nasajeni z določenin namenom, pa dajejo bolj pridelek, kak pa gozdne sadeže.
Sicer pa me zelo moti, ker se ljudje v gozdu pri nabiranju res ne znajo normalno obnašati. No, obstajajo svetle izjeme, ampak drugače... Dajte - naberte tista 2 kilograma, če boste pa več potrebovali, pa boste prišli po še.
Drago Balajc
Pika, najino razumevanje lastnine je različno.... V enem od postov pri neki drugi temi sem opozoril na ostanke sociokomunizma v naših glavah; pred četrt stoletja si lahko kot divji prašič hodil vsepovsod, ril, kopal in žrl.
Že takrat se nam je zdelo čudno, kako je mogoče, da v Angliji nihče ne pomišlja, da bi stopil korak s podeželske javne poti na privatno pot ali bognedaj travnik! V Italiji v gozd nisi smel! Temu se je reklo: privatna lastnina.
Ti me pa dvajset let po ponovni uvedbi privatne lastnine na vseh ravneh sprašuješ ali je moj travnik ograjen (?) in me opozarjaš, da uporabljam termin "moja šuma". Da Pika, kostanje nabiraš v moji šumi in na mojem travniku. In upam, da bo temu ostanku pojmovanja "družbene lastnine" kmalu konec. Kdor bo hotel jesti kostanje in gobe bo zavil v trgovino, kakor greš kupit papriko, fižol ali mleko ..... se ti ne zdi to normalno?
Pika, mij smo zgradili nouvo ižo pa plouta okoli parcele nemamo in ga še en čas nede. Po tvojem ka je nej ograjeno lejko te vsak odi po parceli. Prijdi pa probaj boš vijdla ka ti napravin či se mi boš po parceli špancejrala. Nikdar več neboš probala.
Spet sem narobe razumljena. Buldog: v prvem postu sem podala našo veljavno pravno ureditev. Dejstvo je, da je trenutno sprejeta takšna in ta velja. Kaj si pa mi vsi mislimo o tem in kako bi lahko bilo drugače (pa še ni), pa je druga stvar. Tu nam zdaj čisto nič ne pomaga angleška in nevemčigavaše ureditev, če je pri nas pač tako. Čeprav bi si jaz osebno še kako želela, da bi bilo pri nas tak, kot ti opisuješ za Anglijo. "Tvojo šumo" nisem omenjala zato, da bi bil poudarek na "tvoja", ampak na "šuma" (kjer se nabirajo gozdni sadeži), ki je različna od travnika itd.
Spidi55: saj sodna praksa verjetno obstaja na tem področju in bo dala odgovor, kajne? Sicer pa je hiša verjetno nej postavljena sredi gozda, ali?
Drago Balajc
Ne Pika, ne gre za razumljenost, gre za vsebinsko vprašanje. Če na mojem travniku raste kostanj ali goba ju ti ne smeš nabirati, pa če je ograjen ali ne.... po naši zakonodaji smeš v moj gozd in tam nabiraš kar ti je volja (da, taka je zdaj zakonodaja). Na travniku pa nobenih "sadežev"! Še to rabimo, da se nekdo podi po moji travi....
No, potem pa naj dodam še več vsebine, da ne bo obdelana samo gozdna tematika. Torej, lahko nabiram na tvojem travniku, ja, ampak pod pogojem, da je neobdelovalno kmetijsko zemljišče. Tega je pa res bolj malo, ampak vseeno obstajajo. Drugače pa če se še malo dotaknem gozdov: obstajajo instrumenti, s katerimi lahko lastnik prepreči nabiranje plodov s svojega drevja.
jaz bi pa rabila malo večjo količino kostanja ranega pa me zanima ker že je če veste kje bi gal lahko nabrala na goričkem hvala za info
rabim ga za eno mazilo zaradi bolezni pa bi res vsaj 20-30 kg rabila