Kam gobarit?

|

Zadnje dni vidim na Facebooku, pa tudi tukaj, da se je pričela sezona gobarjenja, pa me zanima kam hodite gobarit? Jaz sem bila ta vikend v gozdu v Kančevcih, pa nisem našla nobene poznane gobe.

Včasih smo nabirali tam naprej od Grada, proti Kuzmi. Ve mogoče kdo, če je tam kaj boljše?

Komentarji

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Martina Horvat

Zadnje dni vidim na Facebooku, pa tudi tukaj, da se je pričela sezona gobarjenja, pa me zanima kam hodite gobarit? Jaz sem bila ta vikend v gozdu v Kančevcih, pa nisem našla nobene poznane gobe.

Včasih smo nabirali tam naprej od Grada, proti Kuzmi. Ve mogoče kdo, če je tam kaj boljše?

Anubis Anubis

En "znanec" je lani v šumah med Moščanci - Košarovci - Križevci, nabral baje za 2600€ gob..  Kakša pa je letos situacija pa neven, ka san še ne kaj dosta časa mel ka bi pogledno.

Kak druga stvar pa je, v šumah je absolutno preveč listja na tleh, tak ka nega več za pričakovati tistih kupov lisičk al pa jurčkov kak pred recimo 10 leti..

david donsa

Kak druga stvar pa je, v šumah je absolutno preveč listja na tleh, tak ka nega več za pričakovati tistih kupov lisičk al pa jurčkov kak pred recimo 10 leti..

daj prosin te ne seri, oča gli gnes biu pa je najšo od oka 2-2.2 kg

david donsa

ninaa. neven zakoj se zaj še ti z meuf svajuvleš či isto stvar zagovarjava, ge ovomi gučin, ka pravi ka je preveč listja pa ka gob nemreš najti

Nina Škerlak

uuups, my mistake :) ge san misla ka tiste 2.odstavek leti na to ka san napisala ka so bili najdeni 4 kg :) se oproščam :) drugače pa ja, fajn rastejo :)

Martina Horvat

Vidim, da sem fejst falila, glede na to, da vsi pobirate cele cekre gob.
Kdaj pa hodite nabirat? Ob katerih urah? Babica nam je vedno razlagala, da je treba hoditi zgodaj zjutraj. Verjetno zato, da prehitiš ostale.

Profile picture for user buldog Drago Balajc

filco se strinjan; razni "gobari" cejle kile gob nosijo vo z moje šume.... eden se celo hvali, da je lani zaslužo 2600 evrov; ge pa plačuvlen davek za šumo.
Ja, to je en ostanek socializma; zato je pričakovati, da bo tudi na tem področju prišlo do sprememb. Vsi mi dopovedujejo, da je v kapitalizmu privatna lastnina sveta - samo moja šuma je kak javna hiša.....
Da nekaterim lastnikom nabiranje (beri - dobesedno ropanje) "gozdnih sadežev "(gob, jagod, kostanjov...) v njihovih gozdovih že preseda je razvidno iz novice, da so na nekaterih avtomobilih gobarjev narejene škode. To ni pravi način; a bo tega vedno več, na žalost.

Janez Horvat

buldog bodi vesel, da ti še drevja ne podirajo. Na markovskem se tudi to redno dogaja. Pikni kakšno gumo pa bo na sobotainfo takoj koordinata tvoje šume z rdečim označena.

Spy

Tudi mene zanimajo približne lokacije ge naberete telko gob, pa bi bil fejst hvaležen, če bi što napiso :)
Prinas namreč več ne rastejo že par let...nažalost.

Saj jih tudi na Goričkem kmalu več nede... Nekdo pravi, da je problem listje. Obratno, vsi vemo, da lisičke in gobani pogledajo ven izpod listja. Strohnelo listje je gnoj za gobe; z vlago in toploto pa ustvarja dobre pogoje za rast gob.
Problem je v dobesednem ropanju goričkih gozdov, ko se razni "gobarji", kot divje svinje zapodijo v gozdove, razrijejo vse, pohodijo vse, uničijo vse... s tem uničijo tudi micelij in gob več ni. In v gozdu pustijo marsikaj; od pločevink do plastike.
"Gobarjenje" v sodobnem slovenskem svetu pomeni ropanje (vsaka čast izjemam). Ko ima nekdo že 2 ali 3 kile gob - pri najboljši volji ne razumem zakaj ne neha? Zakaj potrebuje 10 ali 20 kg? Menim, da gre tu preprosto za enak odnos, kakor do vseh naravnih dobrin na Zemlji: nagrabi, naropaj, uniči..... Na bruhanje mi gre, ko berem gornje napise o kilogramih in kilogramih gob... Primitivizem do kraja.

Jana Bohar

@buldog: podpis pod tou. Dvej kili jurčkov čista folgata, ka si jih posušiš pa jih maš pozimi za župo :D
Tinka&Spy, nej si mislite, ka de vama što ovado lokacijo. Če bi se napisalo, bi se vsi zagnali ta in kak je buldog pravo, vničili še tistih nekaj skritih kotičkov. Drugače, što išče, ta najde :D

Martina Horvat

Casiopeia saj vem, da je malo optimistično, ker vsi skrivajo svoje lokacije za gobarjenje.

No, buldog, da te pomorim malo. Meni se gre bolj za to, da grem za kakšno uro ali dve v gozd, se sprehajam in iščem gobe. Običajno grem s kakšnim malim cekerčkom, pa če najdem par gob za spražiti z jajci, mi je super. Ni moj cilj, da bi nabrala 5 kg gob, ker jih niti nimam kje sušiti in hraniti na zalogo.
No, če se kdo boji za svoje gobarske lokacije, mi lahko zaupa na privat sporočilo. Obljubim, da ne bom govorila naprej ali pa izropala gozda :)

baabu

@ buldog: "baje nabral", ne zaslužil, prodal... či je kakši gorički lokalec ka pozna mesta, pa ide dnevno v šumo je tou niti nej tak strašno. 5 rednih marel je lejko 2 kile. odvisno tudi kak si je zračunal. če je kila 15€ ali če je kila 30€.
davek pa ne plačuvleš za gobe pa krpujšnice, ampak katastrski dohodek, ka si lejko drejve podejraš. šume so javno dobro glij tak kak vode. ostanek socializma gor ali dol, predstavlaj si si vsakšo parcelo zagrajeno z bodečof žicof pa napisom PRIVAT pa 5 dobermanov za ograjo. 
sicer pa ka bi bilou s tistimi grbanjami štere ti po šumi poberejo drujgi? verjetno bi propadnoli, ka ti tüdi nesmiš več kak 2 kile dnevno domov nesti. či ti jih pa po šumi v korblaj okoli nosijo, ti še trose torijo okoli..
LP

Anubis Anubis

@buldog:

Ja je gnojilo, sam tu je 2cm nestrohnelega listja, kero pa čisto nič ne pomaga..
Ka misliš zakoj so včasih listje skup grablali v šumah? Ka jin dosadno bilo?

Gnes san bil v našoj šume, v keroj san kak povedano pred cca. 10 leti nabral lisičk in lisičk, ka o jurčkih pa ježkih ne gučin.. No.. 1 vro san se španceral gor pa dol, "najšo" pa san tan enega 5cm velkoga turka, par oveh prašnic ali ka so, pa še en par neužirnih zadev.. O jurčkih, lisičkah, ne duha ne sluha..

No kak druga stvar ka pa je problem (polek listja).. Sicer je več kak zadosti vlažno, ampak je premrzlo ka bi ka raslo..
Vgojno je v soboti bilo 7 stopinj.. Pri toj temerature pa nede nič raslo..
Tak ka ge resno neven pa ne razmen ge što najde 2kg ali pa 4kg gob v takšon vremne..

Vesna Dolšak

@buldog
Kot si že pravilno odgovoril sam sebi - kar je brezplačno, si je treba nujno nagrabit v čim večjih količinah. Gozdovi bodo kmalu izropani. Kar ne poberejo, nekateri uničijo. Se da videt tudi zbrcane gobe po gozdu, ki jih nekateri "gobarji" ne poznajo, jih smatrajo za neužitne ali pa so neužitne, torej jih razbrcajo naokoli.

Sobochanec

Cejli problem gobarjenja se skrijvle v proustoj dostopnosti rouparov do zasebne lastnine - šume.
In lopovi se prpelajo v šumo, blisnejo sakši dva sendviča (ličijo alufolijo v šanc), spijejo sakši eno pijvo ali pa Pingo (šutnejo pločevinko pa tetrapak v šanc) in začnejo svoj rouparski pohod po gorički gouščaj. Larmajo, ka se ešče divđe svinjej razbižijo, lomastijo pa rovajo pa kradnejo vse ka se njin na pouti najde. Med enov pa drüjgov šumov njin je na pouti sadovnjak, pa si ešče malo đabuk pa grüjšk ftrgnejo, v jesen si pa ešče kakši žakel kostanjov naberejo. Po aktivnon lopovskon pohodi lipou se fküper spakejrajo v kuferang, se odpelajo prouti doumi, pa nikomi nika.

Za zasebno lastnino (šumo) se morejo lastnijki brigati, plačüvati katastrski dohodek, izvajati razne ukrepe (boj prouti lubadari, itd...) in jin pri ton obiskovalci šteri koristijo določene dobrine iz njihove šume nikak ne pomagajo.
In zatou jin lejko brez slabe vestij pravin lopovi in zagovarjan omejitev proustoga dostopa do zasebne lastnine.

BuLsHiT

in te se se tej isti lidje ponavadi tu gor pizdijo kda si sto iz gorickoga slucano dovoli avto v ms parkerati!! 

Sobochanec ima v marsičem prav; je pa res, da vsi gobarji niso taki. Če kdo gre čez vikend v šumo, nabere 2 kili gob in razen teh gob pusti šumo nedotaknjeno, je to v redu.
Najbolj me dvigne, ko poslušam o desetinah ali celo stotinah kilogramov gob. To pa so res roparji.
Dejstvo je, da bi na tem področju bilo potrebno narediti red; kar po vzoru ribičev naprimer. Vsak bi moral imeti letno dovolilnico za gobarjenje  za katero bi moral tudi nekaj plačati (brez pretiravanja, napr. nekaj evrov). in bi pred obiskom šume v to dovolilnico vpisal obisk - kdaj, kam, datum, vrste gob, ki jih namerava nabrati.... Nato pa bi morala nstopiti inšpekcija (medobčinski okoljevarstveni inšpektorji) ter kazni za vse, ki imajo v cekru več kot dve kili gob!.
S tem bi zaustavili ropanje in dolgoročno škodo in uničevanje gob; po drugi strani pa npr. tinki ne bi bilo potrebno spraševati kam po gobe, ker naše šume ne bi bile tako izropane.
In še moja izkušnja tinka: če greš kamorkoli v šumo, boš po dveh urah nabrala pol kilograma gob (golobice, marele, ježki, lisičke, različne vrste gobanov..). Verjami, da je pol kilograma več kot dovolj za pripravo gobje samostojne jedi ali pa kot priloge k jedi.

Anubis Anubis

Saj kazni za "prekomerno" gobarjenje so lekar predvidene.. Isto tak če što z vrečko ide gobarit namesto z košaro skoz kero lehko trosi letijo, in ne spucajo gobe tan ge jo poberejo..

Samo druga stvar je, če nihče ne izvaja nikših ukrepov glede toga..

Simply1337

zdravo , zna sto ge lejko je najden rdece musnice alipa psihidelicne gobe?

Simply1337

zajebancija:D zna sto ge lejko najden kakse marele alpa grbanje?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Lokalno

Vse v Lokalno

Šport

Vse v Šport

Kronika

Vse v Kronika

Politika

Gospodarstvo

Slovenija

Scena

Svet