Gračna kartica

|

Trenutno nabavljam novi računalnik, predvsem za delo. Računalnik bi služil predvsem avdio-video obdelavi. Zdaj me pa zanima katera grafična kartica bi bila zadosta dobra za obdelavo HD videov. Nekaj v srednjem cenovnem razredi.
Se mi zdi ka eni to področje kar obvladate na ton forumi :)

Komentarji

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Tadej Kreft

Trenutno nabavljam novi računalnik, predvsem za delo. Računalnik bi služil predvsem avdio-video obdelavi. Zdaj me pa zanima katera grafična kartica bi bila zadosta dobra za obdelavo HD videov. Nekaj v srednjem cenovnem razredi.
Se mi zdi ka eni to področje kar obvladate na ton forumi :)

lendavcan

Če boš obdeloval HD video, ti toplo priporočam da ne gledaš le grafične kartice, ampak tudi procesor (ki mora biti zelo zelo zmogljiv) in pa res veliko dobrega in hitrega rama!!! To je NAJPOMEMBNEJŠE. Grafična kartica pri tem ne igra ravno neke ključne vloge, je pa vsekakor pomembna, vendar prednost posveti raje procesoru in ramom.

Pri tem ne smeš pozabiti tudi na kakšen dober program za obdelavo videa, ki bo takšen dober procesor znal dodobra izkoristiti, enako velja za rame. Valjda ne misliš čakati celo večnost da ti video zrendera, še posebej HD :))) Ali pa da bi ti med obdelovanjem "štekal" :))

Računalnik bo pri tem vsekakor moral biti torej višjega cenovnega razreda ... Pod 1000€ sploh ne razmišljaj ... :) (vse to ti govorim iz lastnih večletnih izkušenj)

Srečno!

Abbey Dawn

Zdravo! Nejsi napijso, če maš v mislih laptop ali PC. Predvidevan ka PC, ker leptopi so nej tomi preveč kos pa še fejst se vse skup zna pregreti in stabilnost spadne.

Ge recimo uporabljan AMD HD 4850 X2 za kero san dal nekdi okoli 150€ že nekaj lejt nazaj. Grafična že 3 lejta poganja vse igre na MAX brez problema. San pa tudi san nabavo tou grafično zavolo obdelave HD video posnetkov pa live mixanja dveh trackov in moren priznati ka je nikoli nej zatajila.

Ker ide za nekoliko starejši model zdaj se več pomojen ne dobij, priporočan ti pa grafične nad 120 €. Menje se ne splača kipuvati ka so bole za 'nedeljske' uporabnike. Če se boš odločo za AMD-ja zemi definitivno Sapphire serijo z končnico v imeni HD x850, x870 ali x890. Tou so načeloma najzmogljivejše serije. Prvi x pa pomeni posamenzo serijo. Trenutnoje recimo aktualna serija 6xxx. Za nVidio neman telko izkušenj pa bi ti mogoče lejko što drugi pomago.

Definitivno pa cilaj nekaj v rangi med 120 - max 200€ - več se ti ne splača dati za tou. Vsekakor pa procesor v navezi z ramon. Menje kak intel core 2 duo se nemreš kaj o HD-ji pogučavati. Zdaj če sestavlaš novi računalnik ti kakšno i5-ko priporočan pa gledaj na tou ka de ram mel čim večjo prepustnost.

Tadej Kreft

Hvala van za predloge. San znal ka se lejko na vas obrnen. Sicer san mislo ka je grafična bole pomembna. Sicer pa znan ka je čvapčičev predlog verjetno najboljši ampak žal ne pride v poštev ker morejo biti windowsi gor. Licenčna programska oprema ipd...

_mt_

Saj pa Windowse si na Mac-a namestis preko Boot Campa. In dela vse normalno.

Abbey Dawn

@_mt_ in te maš ka?
Tou je eden največjih nesmislov na mac nalagati windowse. Če maš mac-a mej iOS ali ka je že, sicer pa windows na PC-jaj.
Učinkovitost virtualk je fejst mala pa v glavnon za prvo silo, če resan nega druge rešitve. Če pa sten delaš saki den moreš meti kak trbej pa se odločiti ali boš na oknaj ali đabukaj.

_mt_

@žaže se popolnom strinjam s tebov. Ampak vseeno san omenil možnost ka obstaja tude ta možnost. Sicer pa če sem pravilno seznanjene pri Boot Campu ne gre za virtualno poganjanje Windowsov ampak ustvarimo novo particijo na katero se potem Windowsi naložijo. Če pa rabimo Windowse bolj poredko pa je na voljo Parallels Desktop, kateri pa poganja Windowse virtualno.

Profile picture for user čevapčič na ražnje Chevapcic Himself

//swfobject plugin

/*Get the Flash Player<\/a> to see this player.<\/div>');
var params={};
var attributes={};
var flashvars = {};
params["play"]="true";
params["menu"]="true";
params["loop"]="true";
params["allowfullscreen"]="false";
swfobject.embedSWF("http://www.youtube.com/v/TIMp6QLsLpg", "flash2011524184351", 370, 270, "7.0.0", false, flashvars, params, attributes);
/*]]>*/

/*Get the Flash Player<\/a> to see this player.<\/div>');
var params={};
var attributes={};
var flashvars = {};
params["play"]="true";
params["menu"]="true";
params["loop"]="true";
params["allowfullscreen"]="false";
swfobject.embedSWF("http://www.youtube.com/v/ov9orFJio4k", "flash201152418442", 370, 270, "7.0.0", false, flashvars, params, attributes);
/*]]>*/

.. poslušajte, ka van _mt_ govori ..

.. če že obvezno morajo windowsi bit, posebna particija in to je to .. kot vsepovsod drugje ..

.. no, ge ti priporočan, ka prehandlaš na ejpl, če pa nej, pa boš tudi normalno prežijvo na kakšnon Lenovo, IBM, Acer so tudi opasno naviti etc., in ostalo .. recimo za 800 - 1000 ojro dobiš opasnoga Acera z opasnin procesoron, grafično in rami .. recimo  indentično po ejpli so že skoraj vsi ostali proizvajalci začali uporabljati Intelove Sandy Bridge platforme, ge so kajpak gor  i3, i5 inu i7 procesorji etc.,  

stackoverflow

Kakšen je tvoj okviren proračun? Če podaš ta podatek ti lahko bolj natančno svetujemo. Katere programe boš uporabljal? Imaš namen navijati? V večini primerov (seveda odvisno od programa - poglej dokumentacijo) se ti splača kupiti kartico s CUDA podporo, magari gamersko.
Kar se procesorja tiče ni debate - Intel. Kakšen i7 2600k bi bil dovolj. Na 4,5GHz se navije brez problema. Če imaš loads of money vzemi Xeon z matično ploščo, ki podpira 2 procesorja. RAMa čimveč, preferiraj količino nad hitrostjo (beri: če si omejen z denarjem potem DDR3 1333MHz; 2x4GB kit dobiš že za drobiž. Na tvojem mestu bi vzel dva takšna kompleta. Od viška glava ne boli). 
SSD je must. Najmanj 120GB. Potem še kakšen HDD ali dva za scratch v RAID 0. 2TB Samsung HD24UI dobiš za slabih 60€ (Nemčija). Seveda ne pozabi na backup. Napajalnik kakšen Corsair 600W. Ohišje po želji.
Cenovno je najboljše, da pogledaš v tujino (geizhals.at in idealo.de).  
@drejcek: 4890 je draga, stara in požrešna && ne podpira CUDA.
@čevap: Apple je predrag in za isto ceno ponuja dosti slabši hardware. OP je zapisal, da rabi win platformo, zato upoštevaj njegove želje in ne vsiljuj svojega mnenja. Razumel bi, če bi bil vsakodnevni uporabnik Apple izdelkov vendar kolikor sem razbral iz prejšnjih tem jih vidiš samo v vitrinah v BB in podobnih tehničnih trgovinah.

dupont

za dvw boš nuco kaj več kak navadno consumer grafično kak sta radeon pa geforce. seveda vse je odivsno od toga ka točno delaš.monteraš video ali retušejraš fotke s študentskih fešt?tou zadnje lejko tuj z integrejrano delaš,če pa rišeš v cad ali pa video montejraš pa nucaš grafiko kera zna strojno pospeševati drugače de ti cpu poklekno če de mogo renderati pa še applyjati vse vizualne šminke in efekte on the fly

kda boš napiso kakši budget maš dobiš zadovoljivi odgovor.zaenkrat pa smatran ka iščeš nekaj v rangi 500 EUR in več

Tadej Kreft

Cena je tan 1000-1200€. San pa dobil dodaten popust za firmo Lenovo, če bi se seveda za njega odločil.
Ide se pa za montažo videov + seveda tudi photoshop in kar sodi kcoj k tomi. Igrice ne pridejo v poštev :)
Trenutno delan na malo starejšon računalniki in mi sam video precesejra po 4-5 ur. Že gda ga nalagan + gda še shranjuvlen.

Anubis Anubis

1200€ za komplet, ali samo za grafično?
No v kolikor to ne delaš grozno profesionalno, ti kak procesor priporočan 2600k kak omenjeno zgoraj (seveda overclockaš).. Vsaj 8gb ramov (več je skoron bv, ampak itak boš vido sam kelko boš nucal).. Grafična, pa odvisna od budgeta.. GTX480/580 de ti pomoje več kak zadosta. Mogoče tude v sli (sicer neman pojma kak se sli obnese pri video obdelavi), če pa maš preveč penez pa Nvidia Quadro (samo to je pa že overkill, in po moje ne vredno penez..)

Če pa maš resno "preveč" penez, si pa lehko ka takšega omisliš

http://www.youtube.com/watch?v=eFLorxs-SMU

cena? ne pitaj.. xD

Tadej Kreft

Uff za grafično 1200 bi bila malo huda  :) Za cejlo kijšto je telko namenjeno :)

Anubis Anubis

Ja huda.. 2*gtx 590 v SLI-je, je komot prek 1200€.. Dobra roba je prinas draga :)

Daj mi en den cajta, pa ti nekaj skup skladen za približno takše peneze..

Tadej Kreft

Anubis si pa CAR :) Fajn si se potrujdo. Dobijš pivo :)

Anubis Anubis

eee, nega panike :)
Pa pravin, to je tak na hitro bilo.. Za ka bole natančnoga bi se pa resno enkrat mogla skup vsesti pa se bolj natančno zmenit...

stackoverflow

Anubis kje si pobral cene? Vse skupaj se mi zdi _predrago_.
Za primerjavo: 128GB SSD, 2*4GB RAM (kasneje imaš možnost nadgradnje, katere pri zgornji sestavi ni), dodati moraš edino nek dvd/bluray pogon. Skupna cena znaša 1317€ + enih 20€ poštnine.  Splača se razmisliti.
Aja še to, trgovina je mindfactory.de.
[img]http://www.shrani.si/f/1U/ZA/LolFUdy/capture.jpg[/img]

Anubis Anubis

@stackoverflow:
Kak povedano na mimovrste, ker mi je najhitreje za iskati bilo..
Saj pravin, cene lehko variirajo, mimovrste je itak zadnje cajte malenkost dražji. Dinokomp ma dosti stvari cenejših.

Ampak vseeno, tude to nede bistveno vplivalo na ceno.. maksimalno mogoče kakših 100€ v skupnon seštevki. V tujini pa itak ka so cene BISTVENO nižje kak prinas.. Samo te pa komplikacije z naročavanjon, pa dobavljivostjo, pa neven kak je z garancijami če z tujine naročiš, itd.. Tak ka osebno, rajši plačan tistih 300€ več pa man svoj mir.. Za rame pa san gledal ka so cenovno ok, pa dokaj hitri.. Maš pa prav ka san spregledal ka je te problem pri nadgradnji, tak ka bi dejansko bilo bolj smiselno vzeti 2x 4gb.

Neglede na vse pa, za fino usklajevanje celotnoga sistema pa nucaš malo več cajta kak 30min, tak ka mislin ka se mi tista napaka pri ramih oprosti :P
Itak je samo "informativni" izračun bil :)

p.s. V tvojen izarčune je core i7 2600, in ne 2600k, matična je ud3-b3, pri mojon je ud4-b3, POV 580, moja je Gigabyte (bokše hladilnik), itd..:P
 p.p.s. Crucial SSD ma branje do 355 MB/s, pisanje do 140 MB/s
moj Vertex 2 zapisovanje: 275 MB/s, branje: 285 MB/s

Torej pri zapisovanji pogori..

Anubis Anubis

p.p.p.s Samsung ecogreen F4 2TB je tude počasnejši od WD Caviar Green 2TB :P

stackoverflow

Pri mindfactory nimajo OCZ diskov, zato sem dal tega Cruciala. Drugače glasujem za Vertex 3, 120GB se dobi že za 200€.  Pomembno je samo, da ima zelo nizek dostopni čas (torej SSD) in vsaj nekaj prostora, da lahko montira tudi na SSDju. Vse kar je nad 100MB/s pisanja je kul, seveda od viška glava ne boli. 300€ razlike se mi zdi kar veliko in to razliko lahko vloži v večji SSD ali enostavno prihrani.

Dobavljivost v teh trgovinah ni problem, so veliko večje kot slovenske in se dnevno obrne precej več robe kot pri nas, zato jim je tudi v interesu skladiščiti večje število artiklov. Pri nekaterih je velik plus (instantno) plačilo preko Paypala. Dostava je hitra, če ne hitrejša kot če bi naročil v SLO. Garancijo lahko za določene stvari uveljavljaš tudi pri nas, drugače je treba pošiljati tja kjer si kupil.

Z WD diski so problemi v RAID poljih zato se jih izogibam v širokem loku (googlaj wd green + raid), je pa res, da imajo zadnje čase precej tihe modele.
Še primerjava diskov, Samsung je hitrejši tako v branju kot pisanju:  http://www.tomshardware.de/2TB-spinpoint-f4eg-hd204ui-wd20ears,testberi…

@OP: poglej si še trgovino mylemon.at, prostore imajo v Feldbachu, verjetno lahko naročeno tudi osebno prevzameš.

PS: Glede procesorja se opravičujem, pač honest mistake. Veseli me, da je na tem forumu vsaj še nekdo s katerim se da konstruktivno debatirati.

Anubis Anubis

Ja saj ges se v bistvi tudi izogiban WD diskov (sicer verjetno, oz. sigurno neopravičeno, ampak vseeno, na začetki moje "računalniške kariere" san mel same probleme z WD, zaj toga več sigurno nega kelko je te bilo, ampak man pač "vcepljen" predsodek keroga se nemren rešiti :P ), tak ka glede navadnih diskov ge prisežen na Seagate. Z SSD-ji neman groznih izkušenj, pač ka prešten v kakšnih testih. Sam ga (žal) še neman, ker so do pred kratkin bili še enostavno predragi za moje pojme.

No glede garancije kak praviš, za ene stvari velajo mednarodne garancije, ali verjetno znaš kak so naši serviserji, ka komplicerajo za vsako malenkost, zato pravin ka neven, in si niti ne predstavlan ka bi bilo če jin pošleš kakšo stvar kupleno v tujini.. Ka se pa tiče pošiljanja v garancijo v tujino, pa se tudi zna potegnit za kakši mesec dni.. Za nas znaš ka če ti ne popravijo v 45 dneh, dobiš novo.. Kak je tujina pa vrag zna.. Zato pravin, raje dan tistih 200, 300€ več za vse skup pa znan ka v bodoče nede problemov..
Razen pač tiste stvari, kerih se pri nas aboslutno ne da dobiti. Tan pa te pač nemaš izbire..

Glede "napake" pa se nič ne opravičuj.. motiti se je človeško.. ge san se tude :)
Se pa tudi strinjan glede konstruktivnoga debateranja. Res je zadnje čase težko najti koga tu gor ka se da z njin lepo pogučati :)

P.S. za vse računalniške navdušence.. toplo priporočan forum.guru3d.com..
Z kakšnimi koli problemi do van rade vole pomagali, tudi svetovali gleda nakupa strojne opreme, itd.. Morate pa seveda obvladat angleščino :)

Pavel Šipoš

Se strinjan z Anubisovo konfiguracijo samo, kak je že bilo napijsano, WDjovoga greena nebi zel. Resan ka je precik fal, pa ka je potiu pa eno pa drugo, je pa problem to ka se precik kvarijo. San man izkušnje s 500GB modelon, ka so mi ga menjali na servisi (garancija), pa je naslednji po enon časi mel iste probleme kak prvi (čital san te po forumaj, ka se ostalin tuj pogosto kvarijo, ponavadi te green serije devlejo v MyBooke-zunanje diske, keri znajo biti tuj precik nestabilni po enon časi). Problem je še tudi, ka majo WDji firmware zapisani na diski in je zato dosta težje rešiti podatke kak pri kerih drugih pa tudi hitreje se zaradi toga lejko pokvari... Še za konec, greeni so načeloma počasni, tak ka bi (če že more biti WD) vzel vsaj blue serijo. Sta pa blue pa black, fejst glasnivi serijii in san direkt razočarani nad njima s stališča glasnosti. Tak ka najbole bi ti priporočal Samsunga nekšega.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Lokalno

Vse v Lokalno

Šport

Vse v Šport

Kronika

Vse v Kronika

Politika

Gospodarstvo

Slovenija

Scena

Svet