Dopust Črna Gora
Kak zgleda, mo letos šau malo ČG poglednot, pa me zanima kakše vtise ste meli tisti ka ste tan bili.
Kelko san prebero razne slovenske forume, je folk nej bil najbole navdušen. Dosta negativnih besed je letalo na račun gužve (na plažaj), nehigiene, skos bole navitih cen...
Zaj ge osebno san nej glih haklave, ali nekši soliden standard pa že ne bil narobe. Nočno življenje in gužva me ne zanimata, tak ka Budva odpadne, predvidevam.
Nekak mi je prioriteta, ka je solidna nastanitev (OK, to pač kak trufiš), ka nega blazne gužve oz. vsaj nej tan ge živiš in se kopaš, pa ka je morje + plaža fajn.
Vidite, čista nezakomplicejrani turist san ge
Cene redno naraščajo? Kak je recimo razmerje cena/kvaliteta v primerjavi z Istro?
Najem avta? Slaba ideja glede na promet, ali?
Dajte malo napisat, pa te še kakšo povejmo.
Komentarji
Mislim, da sem eden največih ekspertov za Črno goro v Prekmurju :) Tudi to pišem iz pisarne v Podgorici, ge sorazmerno pogosto gostujem.
Malo bole napiši ka te zanima. Samo dobra plaža in fajn mirna nastanitev ali tuj malo kulturne in naravne znamenitosti. V CG je fest lepa tuj narava in notranjost (predvsem sever). Če primerjamo z Istro, je morje vsepovsod lepše kot gor, namestitev pa zelo niha, moraš imeti malo sreče ali pa znanja, sicer pa je tako vsepovsod. Notranjost pa je iz različnih filmov, tako da je težko primerljivo, tako v Istri kot v Črni gori odlično. Poleti bi rekel da je Črna gora boljša.
Cenovno. Nabite cene so tak v Istri, kot tu na obali, če ščeš dobro razmerje med ceno in uslugo idi v Azijo :) Sever Črne gore pa je zelo poceni. Slovenci so dobrodošli gostje, nam še Ljubljančani s svojim arogantnim vedenjem niso uspeli pokvariti imagea, kot na nekaterih delih Hrvaške obale.
Najem avta. Kar razširjeno (vse je na internetu :) ), ni pa problem tudi s svojim dol prit (10-12h), preveri edino, če ima prenočišče tudi parkirišče, ker je s tem na obali bolj tak (javna so draga).
Jaz bi ti predlagal, da del dopusta peživiš na obali, del pa na potovanju po notranjosti. Ležanje na plaži je po moje fajn precenjena dejavnost :)
Zapovedano man, ka moren iti Ostrog poglednot
Vače pa še nega planov. Ge bi si že znamenitosti pogledal, ka osebno nejsan glij ljubitelj plaž (po 2 voraj mi je dosadno), zanimale pa bi me predvsem naravne znamenitosti. Samo verjetno za tou pa avto nucan.
Kul bi bilo, ka je nekše mesto poleg, ka ideš večer na drink, pa kaj fajnoga pojest, ali nekšo bum-bum zadevo pa mi nej trbej. Tak ka selo bogu iza leđima tudi nej trbej. Nastanitev pa de apartma, ščen svojo zasebnost pa kujati mi je nej problem.
Ka se tiče kombinacije malo plaža malo potovanja zveni dobro za moja vüja, ali tou de še stvar dogovora.
Doj bi pa šau verejtno z letalon. Ali ka je najboukša opcija?
Če letalo, te bi ge najel avto, pa odo tuj okoli. Jug države bi obdeloval iz mesta na morju, sever pa bi prepotoval in spal vedno kje drugje.
Ponavljam, da pa ni problem biti tu s svojim avtom tu. Mit o krajah pozabi. Je samo mit ... Dol greš po Hrvaški AC nad Split, nazaj pa čez Sarajevo ali Beograd in imaš super Balkan trip.
Najleši mesti za pogledat na morju sta sigurno Kotor in Budva (stari del), tako da bi meni bila prva opcija sigurno nastanitev kje blizu. Morje je boljše na plažah v okolici Budve, Kotor pa je lepši in meni bolj odkačen. Zanimiv je je tudi Ulcinj z Veliko plažo in Izlivom reke Bojane, vendar meni osebno ne vsede tako. Mali in ok je Petrovac. eni majo radi tudi Herceg Novi, vendar meni ni najbolj blizu.
Ostrog. Aha se pravi te bolj zanima verski turizem :))) Vrednoogleda, predvsem pa njim pomeni zelo dosti. Obvezno Parki prirode na severu, Rijeka Crnojevič in skadarsko jezero, Cetinje in Njegoš, ker od rek, najbolje Tara.
Poglej malo na internetu katera nastanitev in kje ti najbolj vsede, jaz ti pa tu prečekiram če je ok (lahko pošlješ preko PM) Za sever pa si rezerviraš sproti, ni panike..
Hvala za trud.
Mene ne zanima verski turizem, ali mi je bilo priporočeno, ka si iden poglednot.
Ka iden z avtojon doj je sicer opcija ali avion je verjetnejša. Znaš, sam iden do ta, pa je vožnja tečna, pa še cenovno je tü tü...
Če bi pa ostal nastanjeni na enon mesti, pa bi mi svetoval recimo Kotor?
Ges san nej ekspert, lejko pa ti poven moje izkušnje iz prve roke, če te zanima oz če ti to kaj hasne.
Avion ne ven, če se ti splača, razen, če maš viška pejnez ali če dobiš kakšno ugodno varianto. Letališče mislin ka maš možnost Tivat (Boka Kotorska) ali pa Podgorica. Avto se ne boj ka bi ti vkradnili, tan če že kradnejo, spizdijo samo kakšne Mercedese pa BMWje, Renaulte niti ne šnofajo. :) Je pa rejsan, ka če se ti zgodi kakšni karambol z neregistriranin stojadinon, zna biti problem. Če boš slučajno šou s svojin avton doj, boj na meji rano vgojno, ker ko enkrat nastane gužva (avti + busi), zna biti kolona par kilometerska, na meji pa tan delajo prav po črnogorski. DOBESEDNO! Hrvaški pa ČG mejni prehod sta narezn cca +2km in san doživo, ka je bila kolona skozi hrvaški mejni prehod še par sto metrov. Ne ven če smo glih tak naleteli ali nej, v glavnon pazi. Sploh če misliš iti v soboto gda so menjave. MS-Budva je cca 850km, če ideš s trajekton preko Boke, v nasprotnon je 35km daljša pot cca. za gužve na trajekti vala isto kak na meji.
Čistoča (v naravi, v mestih) je nej glih (kak ge), se pa popravla in se trudijo, ampak ka narodi vcepiš drugo miselnost pač traja par let. Čistoča v hotelih, apartmajih je čist ok. Samo odsvetujen ti ka piješ vodo iz pipe. Cene sprejemljive, hrana odlična, pijača isto, prijaznost odlična. Sem pa tudi sam opazil, da so se cene malo dvingile. Če te Budva in gužva ne zanima, imaš cca 2-3km naprej Bečiče, plažo Jaz itd, bojše plaže so v okolici Budve, kot je napisal KRT. Malo manj turistično, imaš pa od tu odlično iztočno točko na vse zanimive destinacije na obali in jugu države. Budva, Podgorica, stara prestolnica Cetinje, Lovčen, Ulcinj, Sveti Štefan, Skadarsko jezero, Boka kotorska, Kotor. Za sever pa neman pojma, ker san nej mel cajta ite pa tudi financ nej. Nameravan pa obiskati še sever. lp
Ostrog je res dobra izbira. Ta definitivno malo pogledni. Vači pa, kak je že seblogger napiso, pogledni še Sveti Štefan, pa Lovčen je bil meni fejst lepi...
Aja pa mislim ka ti je skoro baukša opcija iti z avtom. Če tak pogledneš je 9 vr vožnje niti nej tak grozno... Poleg toga pa ti nej trbej rentati potem avtoja spodaj in si leko vse lepo pogledneš brez sposojanja avta spodaj. Črna Gora je solidno mala tak ka jo je nej problem obkrožite enok :)
Vači pa slovence v črni gori sprejemajo fejst dobro (podobno kak v srbiji). San bil par krat tan pa nej bilo težav. Na hrvaškem (če bi ta šau) bi jih bilo sigurno več. S te strani nega bojazni... :)
Nekak mi je prioriteta, ka je solidna nastanitev (OK, to pač kak trufiš), ka nega blazne gužve oz. vsaj nej tan ge živiš in se kopaš, pa ka je morje + plaža fajn.
ČG je nej za tebe,... Če boš šau si zemi 2l domače palinke. Ge san bil 2x, pa brez palinke ne bi preživo....
Verski turizem je bil mala provokacija ;)
En bralec foruma me je opozoril, ka naj ti povem za oštarijo Banja v Virpazaru na Skadarskon jezeri, san eno grupo Prekmurcov ta pelo, pa so bili fejst zadovoljni. Tan se gejo ribe iz jezera.
Bečiči se mi zdijo dobra izbira glede logistike, je pa na plaži fest gužva. V Kotori je za mene minus samo kopanje. Rajši se kopam izven Boke Kotorske, ali mislim, ka je to bole moja kaprica.
Avion imaš iz Zagreba in Ljubljane, oboje v Podgorico. Zagreb je ponavadi cenejši, ti pa ostane logistika do obale. Ponavadi se ljeko zgučiš, ka te iz hotela pridejo iskat. Če ne boš jemo avta na letališči, obvezno pozovi taksi po telefoni, tisti na letališči so lopovi (recimo letalisce - center mesta z njimi je 15€, z normalnim pa 3€). Normalen je recimo City taxi, telefon 19711. Oziroma tak mo pravo vsi so normalni, samo aerodromski odira.
Če boš šel z avtom je dobra alternativa,d a se izognes gužve ob obali in omenjene na mejnem prehodu, da greš na koncu Hr avtoceste za Vrgorac, potem v BIH Ljubiški, Trebinje (obvezen ogled), potem za Nikšič, Podgorico in dalje. Tudi izven sezone prideš do Podgorice iz MS po tej varianti 2 uri prej.
Jaz bi rekel tako, če misliš potovati po državi idi z avtom, drugače pa letalom. Taxi od obale bo te prišel iz letališča nekje 20-30€.
Če si rejsan nej kopač pa gušterčina za na sunce, te si zemi čas pa avto. V primeri povratka prejk Srbije ali prejk Bosne si moreš obvezno poglednoti severni del ČG. Durmitor pa bar del kanjona Tare je neka nepozabnoga. Rafting.
Nejdaleč kraj je še Tjentište (Bosna), simbol NOB in Bitke na Sutjeski. Tudi za partizanske antifane lejpa stvar za poglednoti, predvsem panorama, pokrajina...
Neven, kak so prometne povezave. Fčasi so bilej rejsan bole partizanske.
Tjurist ejđensi Krtek zna več.
te še zraven skoči na karadžičevo domačijo, če boš po durmitori lejto... :))
No, ges san nej pristaš avionov na "kratke" razdalje. Nej zato ka bi me jih bilo strah (san že leto), ampak ker mislin ka se ne splača. 200€ za letalsko karto + letališke takse, iz MS se moreš pelati do letališča, to je 150-200km v eno smer (30€ ta pa nazaj). Tan pustiti avto na parkirišči za čas dopusta (opet najmanj 50€). Če te pa nešče pela na letališče pa pride po dopusti po tebe, pa že napravi telko km, kak bi jih ges z avton od MS do Budve. Razen, če maš rodbino ali kolege v bližini letališča, pa lejko tan pistiš avto. Potem taksi od letališča do hotela, rent-a-car v Črni Gori (40-50€ na dan, to je samo rent, te pa še bencin, ki stane cca isto kot pri nas) itd. Niti se mi ne da seštevati, kelko to vse pride. Časovno pa se tudi kaj dosti ne profitira (prevoz MS - letališče, check in, polet, taksi do kraja bivanja, pa smo že na več kak 50% časa vožnje z avtom).
Če ideš s svojin avtojon, te cestnine po hrvatariji koštajo 30€ v eno smer. Torej 60€, če ideš po isti poti ta in nazaj (gda se spomnin kakšen halo so Hrvati delali zaradi naših vinjet, heh smešno). MS-ČG + krog po ČG-MS, je okoli 2500km. Odvisno kelko boš se vozo po ČG. Če ti avto žrej 8l, je to negi 240€ za bencin + 60€ cestnine. Skuper 300€. Zdaj pa si premisli, ka se bole splača. Če ti je pa keš nej ovira, te je pa tak vseeno. :)
Ka se tiče plaže v Bečičih, je niti približno nej takšna gužva kak v Budvi (moje izkušnje). Odvisno tudi na keri plaži si. Pač ležiš 15-20m višje na plaži, nej tik ob vodi, pa je tudi ok. Tak ka tisti 2-3 ure na den ka boš se ti namako... čist ok. :) Še vedno pa ti ostane Kotor, Tivat, Risan ipd.
@broj1, zakoj bi si s sebof jemo? Ka pa te lozi falij? :D
Ah... 100% bi šel z avtojon, če ne bi bila situacija tak kak je. Ide se enostavno za nekše logistične "zaplete".
Tak ka de skoraj 100% avion.
Situacija je tudi takša, ka mo večinoma tan na lokaciji in nemo dosta okoli odo (z avtojon). Planeran ka bi mogoče 2 ali 3 dni najel in si te ogledno par stvari.
Za tou so pa določeni razlogi in bi v drugačnoj situaciji drugače razmišlal (recimo krtov predlog), ampak zdaj de skoraj ziher tak. Stalna namestitev + kakšni izleti.
Če vas prav razmin, sta te za tou varianto nekak najboukšive Boka Kotorska ali okolica Budve?
Hvala dečki za info!
Krt tebe pa ziher kontaktejran gda de se odhod bližo.
Na račun "verskoga turizma" si pa lejko rejdno žepke napuniš.
Črna Gora ma puno t.i. manastirov oz. pravoslavnih samostanov. V enon od teh bi lejko naleto na Ratka Mladiča, pa od srbske policije pokasejro 1.000.000€.
http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042235484
Na splošno pa maš v notranjosti ČG dosta več za viditi, kak na pejski ulcinjske plaže.
Razen, če ideš brez prikolice pa iščeš ešče malo ... onako... razonode. V ton primeri pa moreš znati, ka majo črnogorke močen libido, pa ka so več ali menje fejst visike. V povprečji so namreč črnogorci med najvišjimi zemljani. Če si nej preveč velki išči kakšo iz bole "slabe letine".
Mogouče še nasvet za (udvaranje) žicanje:
Kako se Crnogorac udvara Crnogorki?
Oćeš cveća?!
Oću.
Idi, pa uberi.
I posle žicanja:
Vode Crnogorac i Crnogorka ljubav, pa ona sva raspomamljena kaže:
- Kaži mi nešto prljavo!
- Prljav ti ženetino šporet, prljavo kupatilo, a i ti se nijesi od neđelje zaprala...
Nej si napiso, če ideš solo ali prek turistične agencije. Ali pa san spregledno? Boljše TA imajo spodaj urejene vsakodnevne izlete. Če te smrdenje na plaži ne zanima telko, je to zelo dobra opcija. Plačaš 30-40€ pa maš celodnevni izlet po jugu ČG. Se sedeš na (mini)bus, pa poslušaš vodiča. Tudi si slabo predstavlan, kak bi si ges to vse ogledno brez vodiča. Ker vidiš že zadeve, ne veš pa zakoj je to tan, što je kaj napravo, kak dugo je tan, ka pomeni ipd. Za sever ČG pa obvezno rent-a-car pa se 2-3 dni voziš pa raziskuješ in se razgleduješ. Ker izletov na sever san takrat nej zasledil. Verjetno zato, ker so bili vsi izleti enodnevni, in v enon dnevi si na severi ne bi mogo kaj dosti pogledniti (že pot ta in nazaj zeme dosti časa).
Glede namestitve, bi pravo ka sta Boka in okolica Budve zelo primerna (glede na to ka si ti želiš). Pri Boki pazi edino, ka ne boš na zahodni strani, recimo v Herceg Novem, ker potem se boš na izlete vozil okrog cele Boke ali pa boš mogo na trajekt. Plaže so lepše v okolici Budve (posledično večja gužva, ker je bolj turistično), je pa okrog Boke manjša gužva, so pa tudi plaže bole tak. Moje splošne izkušnje iz ČG so zelo dobre (predvsem nastanitvene, kulinarične :D). Edina stvar, kera me je zmotila, je bila nečistoča v naravi, na plažah (pa še to ne povsod). So se pa domačini dobro organizirali, in plaže vsako večer in jutro spucajo in se trudijo na tem področju. V ČG mo se v prihodnosti še ziher odpravo, verjetno bole kavbojsko varinato, ker mi tej masovni turizem ka so ga začali furati ne diši glij najbole. lp
Solo iden.
Dobra ideja z izleti, ziher tudi lokalne agencije dobre stvari ponujajo. Pa še mogoče ceneje od naših...
Nič te pa iden malo brskat po turističnoj punudbi na omenjenih podorčjih pa še kaj pitan te...
Budva tüde meni diši letos :) Pozna štoj tan koga, ka privat vö davle apartmaje? Ne mislin iti z agencijo, čist na slepo pa tüde ne bi rad šou... tak ka či ma što kakšo številko ali email od kakšoga ka sobe oddaja, se priporočan.
Pa piše Krte, viš ka pozna situacijo.
Malo san gledo na discover montenegro, pa se mi zdi območje Tivata zanimivo.
Ka pravite?
To ti zna zelo ustrezati. Prvič ker maš tan letališče, kot drugo pa maš tan na dosegu vse zanimive točke na jugu ČG.
Evo iz CG san že nazaj v MS.
Ta san šel z avtom nazaj z letalom. Slednje je neprimerno udobnejše in prijetnejše, vendar bi na dopust dol še vedno šel prej z avtom, razen v primeru, da bi bil bolj statičen in kak izlet.
Vidim da omenjate večkrat letališče v Tivatu. je mednarodno letališče na katerega letijo letala iz večih evropskih mest, vendar nobeno od teh ni v naši bližini. Tako da mislim, da je za potnike iz SLo, ki ne potujejo preko agencij (čarter) neuporabno in je brez veze na njega računati. Mogoče če probaš kako varianto z Jatom (LJ-BG-Tivat), drugih možnosti ne vidim.
Tivat pravzaprav poznam najslabeš, tam spil dve kavi in enkrat bil v marini :9 tako da ti ne vem povedat kaj pametnega. Niti za, niti proti.
Ja, ne ven če je čisto tak brez veze. Tivat san omenjo zato, ker gda san bil nazadnje doli (hm, 2006-07 se mi zdi), vem da so vozili ljudi v Tivat in smo se pogovarjali in so pač povedali, da so prišli iz LJ in da so pristali na letališču v Tivatu. Res je tudi, da so bili preko agencije, torej je šlo za čarter v tistem primeru (verjetno). Če pa so redne linije ali ne, tega pa ne vem natančno . Če pa se ne motim, pa se na vrhuncu sezone odprejo tudi redne linije, oz se izvaja čarterske lete (nej samo za tur. agencije) tudi v Tivat. Če me spomin ne vara, so se leti izvajali 1x tedensko. Možno pa je seveda, ka so jih kasneje zaradi nerentabilnosti ali katerih drugih razlogov ukinili in jih letos ne bo. Bi pa prisegel, da so direktni leti bili.
Ampak to je bilo seveda takrat, zdaj kak je pa trenutna situacija pa ne ven. Bi kar zaupo temu ka KRT pove, glede na to ka je vsake telko doli. :) Najbokše ka se pozanimaš na Adrii ali Montenegro Airlines.
V sezoni čarteri letijo iz SLO v Tivat, pogosto jih združujejo in pristanejo v Dubrovniku (to pomeni, da te potem še tam prevažajo z avtobusi (3 ure). Vendar ti to kot turistu, ki potuje sam nič ne pomeni. Razen če te mi iz Aerokluba MS dol odpeljemo, kar pa je tudi mogoče, pa letiš MS-Tivat
MS-Tivat
em... ka je to realna opcija?
Kak zgleda, mo letos šau malo ČG poglednot, pa me zanima kakše vtise ste meli tisti ka ste tan bili.
Kelko san prebero razne slovenske forume, je folk nej bil najbole navdušen. Dosta negativnih besed je letalo na račun gužve (na plažaj), nehigiene, skos bole navitih cen...
Zaj ge osebno san nej glih haklave, ali nekši soliden standard pa že ne bil narobe. Nočno življenje in gužva me ne zanimata, tak ka Budva odpadne, predvidevam.
Vidite, čista nezakomplicejrani turist san ge
Cene redno naraščajo? Kak je recimo razmerje cena/kvaliteta v primerjavi z Istro?
Najem avta? Slaba ideja glede na promet, ali?
Dajte malo napisat, pa te še kakšo povejmo.